Med.Over.Net

ARHIV - zdravstvo

Spoštovani, ta forum je zaprt za pisanje in je namenjen samo branju tematik s področja zdravstva. Tukaj lahko poiščete nasvet, v že odgovorjenih vprašanjih. V primeru, da bi želeli postaviti novo vprašanje, prosimo, da izberete področje, ki vas najbolj zanima in menite, da je najbolj primereno za vaše vprašanje.
Hvala za razumevanje.
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=467

Predmenstrualni sindrom (PMS) in predmenstrualna disforična motnja (PMDM)

Default avatar

doks

Predmenstrualni sindrom (PMS) in njegovo resnejšo obliko predmenstrualno disforično motnjo (PMDM) uvrščamo med predmenstrualne motnje. PMDM ima okoli 3% žensk.

Etiologija PMS ostaja nejasna, ker manjkajo predvsem splošno sprejeta merila za njegovo določanje. Vzrokov, zakaj imajo nekatere ženske PMS/PMDD druge pa ne, še ne poznamo. Obstajajo različne teorije, ki pa ne vzdržijo v celoti (teorija hormonskega neravnovesja, teorija probčutljivosti na hormon progesteron, itn.).

Seveda moramo ločiti, kaj je še v mejah normale in kaj je že PMS.
Mnoge ženske pred menstruacijo občutijo različne oblike nelagodja (minimalno povečanje povečanje telesne teže, nabreklost prsi in njihova občutljivost na dotik, blaga razdražljivost ali potrtost itn.), kar pa še smatramo za normalno.

Pri PMS so namreč simptomi izrazitejši in lahko resno ovirajo normalno življenje:
- izrazita utrujenost
- lahko nespečnost
- glavobol
- napihnjenost, trebušni krči
- pojav ali poslabšanje aknavosti (predvsem na obrazu)
- izrazito nihanje razpoloženja, depresija (žalost in jok), anksioznost, razdražljivost (znašajo se nad vse, ki so okoli njih)
- otežkočena koncentracija
- težko opravljajo vsakodnevna opravila, težko sprejemajo poslovne odločitve, so pozabljive,
- hrepenijo po določeni hrani (slano, sladko) ali imajo povečan apetita

Pri PMDM so psihološki simptomi in znaki izrazitejši kot telesni.
Ključni znaki PMDD so izrazito depresivno stanje z občutkom samozaničevanja, izrazite tesnobe, brezupa, napetosti, pretirana čustvena odzivnost (v domačem okolju in službenem), majhne ovire se zdijo ogromne in nanje se odzivajo nenormalno, ob vseh teh so prisotne še telesne težave kot pri PMS.

Za PMS in PMDD je značilno, da se vsa simptomatika bistveno izboljša z nastopom menstruacije in se znova poslabša na sredini ciklusa (po ovulaciji).

Simptomatika je precej odvisna od življenskega sloga, čustvenih problemov, stresa in nenazadnje od družinskih značilnosti (npr. mama je tudi imela PMS).

Ni "magičnega zdravila" za PMS/PMDM, zdravljenje se običajno kombinira iz različnih zornih kotov.

Težave zmanjšajo (ublažijo) in (v nekaterih primerih) tudi povsem odpravijo:

- jegličevo olje in šentjanževka

- antidepresivi (SSRI – selektivni inhibitorji ponovnega privzema serotonina)

- oralni hormonski kontraceptivi (lahko neprekinjeno jemanje)

- analgetiki pri dizmenoreji, glavobolu, mialgiji

- uravnavanje življenskega sloga in navad: manj kave, čaja, več balastne hrane, več zelenjave, manj alkoholnih pijač, vnos kalcija (1 g/dan), magnezija (360 mg/dan) in vitamina B6 (50 do 100 mg/dan)

- redna vsakodnevna telovadba

- spanje vsaj 8 ur/dan

- sproščanje s penečimi kopelmi, masažo

- vedenjska kognitivna terapija (individualna in skupinska)

- hipnoterapija in avtogeni trening

Hipnoterapija je (vsaj v ZDA, Avstraliji in V.Britaniji) precej popularna pri lajšanju PMS/PMDD, ker nima stranskih učinkov in zapletov in je vsaj toliko učinkovita, kot so druge metode ali različne kombinacije le teh.

S hipnoterapijo se lahko uspešno zmanjša (odpravi) vedenjske, razpoloženjske motnje (nihanja), zmanjšajo se bolečine pred in med menstruacijo.

Raziskave so pokazale povezavo med nizkimi koncetracijami endorfinov v telesu in simptomi PMS. Globoko sproščanje v hipnozi (ali avtohipnozi) povzroči dvig koncentracije endorfinov v telesu (endorfini so naravni opiati, ki so zelo močne snovi proti bolečinam in povzročijo občutek ugodja in euforije) in zato se tudi izboljša počutje, zmanjša glavobol, bolečine v trebuhu, zmanjšajo nihanja v razpoloženju, večji občutek pomirjenosti, prav tako se izboljša spanec in koncentracija.

S pomočjo hipnoterapije lahko tudi prilagodimo naš življenski stil, prehrano itn. kar tudi pripomore k zmanjšanju težav pri PMS/PMDM.

Hipnoterapija je pri PMS/PMDM praviloma individualna.
Sergej Pušnar, dr.med.,spec.ginekologije in porodništva
Naročanje na hipnoterapijo od poned. do petka od 7.30 - 8.00 in od 20.00 - 20.30 na GSM 040 799 427
Default avatar

gasi

Lep članek na to temo je v Nedelu, 21.3.2010.
Default avatar

Aneja123

Sama sem imela boleče menstruacije več kot desetletje, poleg bolečin sem bila vedno tudi popolnoma izmučena, kak teden sem resno zelo težko funkcionirala. Poskusila sem že vse alternative protibolečinskim tabletom,vendar nisem dosegla nekih blaznih rezultatov. Moram reči, da sem sedaj odkrila najboljšo stvar; odkar jem te kapsule nimam več tažav. Je pa res, da sem začela polne učinke čutiti šele pri drugi menstruaciji odkar jih jem. Pri prvi se mi zdi, da je bilo sicer malenkost bolje, vendar sem tisti pravi učinek začutila šele sedaj pri drugi. Še zmeraj komaj verjamem, ampak izboljšanje je res neverjetno, končno lahko normalno funkcioniram med menstruacijo... Gre pa za popolnoma naravno zadevo, izvleček planktonskega rakca... Kakorkoli že, meni to zares pomaga, zato jo res toplo priporočam vsem, ki imajo težave s PMS-om. Gre pa za izdelek Easy Pms, kupila sem ga pa v lekarni.