Med.Over.Net

ARHIV - zdravstvo

bolečine v križu (hrbtna mišica?)

Default avatar

greg1

Pozdrav!
Imam bolečino v levem predelu križa.Sem aktiven rekreativni kolesar in zdaj izvajam vaje v fitnesu.3 dni nazaj sem delal počepe z 120kg na ramenih...po vaji sem čutil rahlo bolečino v križnem predelu.Ta dan sem tudi dosti presedel v avtu in za mizo (sluzbena zabava).Naslednji dan sem imel pohodništvo in tek navzdol po hribu.Včeraj sem tudi dosti presedel za mizo.Zakaj omenjam sedenje...ker sem ugotovil da bolečine pride z dolgim sedenjem (dolge neprekinjene vožnje z avtom in potem nekaj dni nič raztezanja).Če napnem hrbtno mišico (pomik glave navzdol) čutim bolečino zadaj levo.V levi nogi imm včasih malo srbeč ali mravljinćast občutek.
Bolečina izgine po nekaj dneh ko delam intenzivno vaje za raztegovanje ritne mišice in zasuk hrbta v trupu, prav tako pomaga sproščena vesa trupa( pri visenju ko se sprostim čutim bolečino v točno določeni točki levega dela križa). Ali je to kak vkleščen živec v mišici? Lahko pride do kake paralize oz poškodbe? Ali pa samo zategnjena mišica (leva ritna mišica je pri raztezanju dosti bolj zategnjena kot desna).Imam tudi malo daljšo levo nogo (cca 1-1,5cm). Med sezono ko je večinoma vadbe na kolesu (cestnem) ni kakih večjih tezav.Le malo čuden občutek v levi nogi in levem delu križa. Če delam raztezalne vaje in plavam ni problemov.

LP
Default avatar

ranma

Zadnje čase čutim bolečine v levem delu križa. Nekaj mesecev nazaj je bil kritičen celoten predel križa, ampak sedaj se bolečina čuti le ne levem delu križa. Slike so pokazale da imam ledveno vretence premaknjeno za par mm naprej.

Če se pred treningom ogrejem in raztegnem intenzivno ni nikakršnih problemov, ampak doma, v šoli ali kjerkoli drugje se bolečino čuti če se malo nagnem naprej in napnem mišico.

Par dni nazaj sem tudi bil na koncertu, kjer smo normalno noreli, in me zanima če bi tudi to lahko vplivalo na bolečino?

Treniram po dvakrat ne teden, delam vaje za hrbet (pritsk križa ob tla, napenjanje ritnih mišic, ratezanja ipd.)

To bi bilo nekako to in me zanima če mi lahko kako pomagate.

LP
Default avatar

fizio-kinesis

Pozdravljena,

pri športniku je najpogostejši mišično vezivni tip bolečine, ki je sevajoča in običajno popusti v nekaj dneh. Bolj nevarna je nenadna ostra bolečina, ki lahko seva po nogi navzdol.
V tvojem primeru bi bilo dobro poznati športno disciplino s katero se ukvarjaš, da bi natančneje definirali zakaj gre.
Veliko bolečin v križu je posledica nepravilne telesne drže, predvsem nepravilnost spodnjih udov (neenaka dolžina nog) ali pa zaradi nesorazmerja mišic, ki nazdirajo položaj in gibanje medenice. Pomembno vlogo igra pravilna tehnika teka, skokov,..
Dobra preventiva so redne vaje za stabilizacijo trupa in korekcijske vaje za slabosti telesne drže.

Andrej
Default avatar

dadika

Pozdravljeni!
Upam ,da se obračam na pravi naslov!
Stara sem 60 let in že veliko let (20) ,imam občasne težave s hrbtenico zaradi artritičnih sprememb na vretencih.Na bolečine sem se že navadila ,občasno popijem kak analgetih,ko so bolečine hujše,vendar se temu čimbolj izogibam.
Pred nekaj meseci pa so začele težave ,ki me zelo motijo---zjutraj pri vstajanju ,se komaj poberem iz postelje .Bolečine v križu so neznosne ,da rabim celo uro za jutranjo nego.Nemorem se zravnat ,kot da nimam mišic v hrbtu in se moram z rokami dvigat iz sedečega položaja.Nad umivalnik se ne morem sklonit ,ne da bi se prijela . HUDO!!! Začela sem intenzivno telovadit ( 1 mesec) ,na različnih orodjih doma ( orbitrek, veslanje ,steza ..),vendar ni nič bolje .Tudi ko se zjutraj vsedem na kavč ,se le s težavo poberem --nimam moči za se dvignit in to spremlja bolečina .
Vse to pa po nekaj urah preide,čeprav delat v sklonjenem položaju ne morem.Pred letom sem zbolela za Bazedovko ,ki pa je sedaj normalna in sem brez terapije .Takrat so mi odpovedale stegenske mišice,da sem težko hodila . Je mogoče to s križem kakšna povezava ?
Pri zdravniku še nisem bila ,ker si rada pomagam sama ! Mi lahko posredujete kak nasvet oz vaje ,da se spravim iz te boleče otrplosti ?
Najlepša hvala za vaš odgovor in srečno !!!
Default avatar

fizio-kinesis

Pozdravljena,

v takih primerih ni enostavno postaviti tocne diagnoze tako na daljavo. Dejstvo je, da je potrebno definirati izvor bolecine - vzork. Ce se bolecina okrepi med upogibom trupa in morebitno nezmožnostjo vrnitve v izhodisce je naceloma diskogenega izvora - kar pomeni, da so za njo odgovorne spremembe v medvretencni ploscici. V primeru, da vas mocneje boli, ko se zaklanjate v kombinaciji z rotacijo, je lahko problem v sklepih, ki povezujejo vretenca. Vsekakor bi vam predlagal napotitev k strokovnjaku (fizioterapevt, ortoped), da doreceta izvor poškodbe in se pogovorita o terapiji. V primeru izvajanja vaj je pomembno, da se izogibate taksim, ki provocirajo poškodbo, čeprav na prvi pogled mogoce nimate obcutka, da se stanje slabsa. Pomembno je, da poznate pravilno tehniko vaj, ki vam reducira sile na hrbtenico. Strokovnjak vam bo pokazal zascitne in razbremenilne polozaje, ki pomembno vplivajo na "zivljensko dobo" hrbta. Skratka, v vasem primeru nebi odlasal z medicinsko pomocjo.

Srecno in lep pozdrav.