Med.Over.Net

Genetika v nosečnosti in NIPT

Odgovarjajo: prim. Anamarija Brezigar, dr. med., spec. Klinične genetike, spec. pediater

Vas zanima dedovanje bolezni ter kako jih z genetskimi preiskavami lahko diagnosticiramo tako pri plodu v nosečnosti in pri odraslem? Ste že slišali za NIPT – genetske neinvazivne predrojstne teste? Morda nosečnost šele načrtujete in vas zanimajo možne preiskave pred spočetjem? Kaj nam povedo kromosomske analize? Kaj nam pove najnovejše genomsko testiranje in kaj preiskava eksoma? Vse to in še več lahko vprašate našo strokovnjakinjo klinične genetike.

prim. Anamarija Brezigar , dr. med., spec. Klinične genetike, spec. pediater

Anamarija Brezigar

Svetovanje pred zanositvijo

Default avatar

Zlica_cukra

Spoštovani.
Imam dva otroka,pri drugem so po normalni nosečnosti in porodu ugotovili razvojni zaostanek (vzrok ni znan).V družini ni znanih genetskih težav.Kaj svetujete pred morebitno ponovno zanositvijo? Katere preiskave bi bilo priporočljivo opraviti? Hvala in lep pozdrav.
Priponke

postelja par zanositev.jpeg
(46.08 KiB)

Default avatar

Anamarija Brezigar

Pozdravljeni,
pred ponovno zanositvijo predlagam, da zaprosite pediatra, ki obravnava vašega otroka z razvojnim zaostankom, za napotnico za kliničnega genetika. Zelo pomembno je, da boste ob pregledu otroka s seboj prinesli tudi otrokovo medicinsko dokumentacijo o že opravljenih preiskavah. Genetsko svetovanje in preiskave v morebitni prihodnji nosečnosti so odvisne od vzroka otrokovega razvojnega zaostanka in tega ali ga lahko z danes dostopnimi preiskavami razjasnimo.
Lep pozdrav,
Prim. Anamarija Brezigar, dr. med. spec. klinične genetike in spec. pediatrije

***************************
Medgen d.o.o.
Medicinska genetika
tel.:01-510-71-30
fax.:01-510-71-31
mailto:[email protected]
http://www.medgen.si