Forum: Genetika v nosečnosti in NIPT

Vas zanima dedovanje bolezni ter kako jih z genetskimi preiskavami lahko diagnosticiramo tako pri plodu v nosečnosti in pri odraslem? Ste že slišali za NIPT – genetske neinvazivne predrojstne teste? Morda nosečnost šele načrtujete in vas zanimajo možne preiskave pred spočetjem? Kaj nam povedo kromosomske analize? Kaj nam pove najnovejše genomsko testiranje in kaj preiskava eksoma? Vse to in še več lahko vprašate našo strokovnjakinjo klinične genetike.

Svetovanje pred zanositvijo

Odgovori Nova tema
Default avatar Zlica_cukra 21 Maj 2017 22:18

Spoštovani.
Imam dva otroka,pri drugem so po normalni nosečnosti in porodu ugotovili razvojni zaostanek (vzrok ni znan).V družini ni znanih genetskih težav.Kaj svetujete pred morebitno ponovno zanositvijo? Katere preiskave bi bilo priporočljivo opraviti? Hvala in lep pozdrav.

Priponke
postelja par zanositev.jpeg (46.08 KiB)
Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Anamarija Brezigar 7 Jul 2017 23:01

Pozdravljeni,
pred ponovno zanositvijo predlagam, da zaprosite pediatra, ki obravnava vašega otroka z razvojnim zaostankom, za napotnico za kliničnega genetika. Zelo pomembno je, da boste ob pregledu otroka s seboj prinesli tudi otrokovo medicinsko dokumentacijo o že opravljenih preiskavah. Genetsko svetovanje in preiskave v morebitni prihodnji nosečnosti so odvisne od vzroka otrokovega razvojnega zaostanka in tega ali ga lahko z danes dostopnimi preiskavami razjasnimo.
Lep pozdrav,

Prim. Anamarija Brezigar, dr. med. spec. klinične genetike in spec. pediatrije

***************************
Medgen d.o.o.
Medicinska genetika
tel.:01-510-71-30
fax.:01-510-71-31
mailto:[email protected]
http://www.medgen.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
cron
Na vrh