Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

Analna srbečica in malo krvi

Default avatar

Tanana88

Pozdravljeni, stara sem 43 let in že nekaj časa opažam, da me po veliki potrebi, če si po njej ne umijem zadnjice (npr. v službi), začne srbeti - ne takoj, pač pa po nekaj urah (vmes hodim na male potrebe). Občutek imam, kot da bi se zadnjica oz. anus potil/a in me srbi, da med hojo kar stiskam zadnjico. Ko grem potem na stranišče in si jo s papirjem obrišem - papir le pritisnem na anus, imam vlažnega in malo krvavega (je svetlo rdeč). Ali je to res samo od nečistoče ali bi lahko bilo morda kaj drugega? Naj še omenim, da imam takrat običajno tudi malo bolj rumen urin in da me tudi spolovilo malce srbi. S hemoroidi pa niti nimam težav, le redko me sicer tudi bolijo (ob zaprtosti ali driski in so me tudi po porodu že nekaj let nazaj).
Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

Ana_Ramsak

Tanana88 je napisal/a:
Pozdravljeni!
Srbež zadnjika ima lahko številne vzroke, lahko je v ozadju manjša in povrhnja fisura zanjo bi govoril podatek o bolečini “hemoroidov”), lahko gre za iritativni ali alergijski kontaktni dermatitis (draženje s sestavinami blata, mili, toaletnim papirjem, higienskimi robčki, mazili...), lahko gre za glivično okužbo spolovila s prenosom nanzadnjik, lahko bi slo tudi za lichen svlerosus (vnetna kozna bolezen, ki se tipično pojavlja anogenitalno). Tako da na daleč res težko postavimo diagnozo, zdravljenja omenjenih stanj pa se med seboj razlikujejo.

Glede higienskih ukrepov: poskusite umivanje z vodo, ne uporabljajte intimnih mil kvečjemu si dete (sintetična mila), ne uporabljajte potiskanega ali odišavljenega toaletnega papirja, po odvajanju predel umijte in namazite z indiferentnim mazilom, se izogibajte zeliščnim mazilom (aloe, ognjic ipd) saj to predstavlja potencialne alergene.

V kolikor ne bo izboljšanja, predlagam pregled.

Lp
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak