Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

Trombotiziran hemeroid

Default avatar

Acia

Spoštovani,
V soboto so mi na urgenci prerezali 2 cm velik trombotiziran hemeroid, ob njem sta bila še dva manjša. Noseča sem 24 tednov. Svetovano mi je bilo direktno tuširanje na mesto na 4 ure. Zanima me, kdaj približno lahko pričakujem, da se bo oteklina zmanjšala, boli nič več, se vedno malo teče iz obeh zarez, zmanjšalo pa se tudi ni še nič kaj, ostaja še vedno čvrsto. Ali se po takem posegu opravi kontrola, če se je vredu zacelilo, ali to ni potrebno, svetovali so mi samo naj se naročim na redni pregled k proktolog.
Najlepša hvala in lep pozdrav!
Default avatar

Ana_Ramsak

Acia je napisal/a:
Pozdravljena!
V nosečnosti pogosto pride do tromboze hemoroidov, večinoma na račun pritiska ploda. Incizija je poseg “za prvo pomoč”, da se sprosti napetost in s tem olajša bolečine, nekoliko tudi pospeši sam proces, saj se velik del strdka odstrani in s tem se skrajša čas, ki bi bil potreben da bi se ta strdek sam raztopil... celjenje rane se lahko pričakuje nekje po 7-14 dneh, takrat bi se tudi morala vidno zmanjšati oteklina. Zaradi nosečnosti se pri vas potek lahko tudi nekoliko podaljša.
Da pospešite proces večkrat dnevno izvajajte mlačno-hladne kopeli ali nameščajte obkladke, tuširajte tako, da curek ni usmerjen direkto na oteklino ampak da hladnejša voda steče čez (ker če si predstavljate; direkten vodni curek na oteklino - to je dodatna mehanična travma ki jo samo vzdržuje). Priporoča se tudi masaža predela z negovalnimi mazili (npr hladilno, olivno olje..), saj s tem izboljšate prekrvavitev in tako pospešite da se oteklina “vsrka”.
V začetku naslednjega tedna opravite kontrolo pri vašem zdravniku, na urgenci namreč ni kontrol. Da se naročate pri proktologu ni nujno, saj je vaš tromboziran hemoroid povezan z nosečnostjo, lahko da se ne bo ponavljalo. Če pa se, naj vas vaš zdravnik napoti prednostno k proktologu.

Lp
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak