Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

Analni srbež

Default avatar

Maj29

Pozdravljeni,

Že nekaj let se srečujen z analnim srbežem (zadnjična odprtina), od simptomov imam srbež in rdečico podnevi in ponoči. Ponoci se znam spraskati tudi v spanju.
1. Pomaga mi samo lotriderm, ko mažem par dni, je za periodo cca 2-3 mesce ok, pod pogojem, da ne umivam anusa in ga s tem ne dražim, tudi ce je samo mlačna voda ali intimno milo. Imate kakšen predlog/komentar?
2. Zanima koliko je ta Lotride krema hkrati škodljiva tud na dolgi rok za ta predel mazanja?
3. Kam samoplačniško bi mi predlagal pregled, kjer bi mi tudi lahko analiziral vzrok srbečice in bi odvzeli vzorce?
4. Pred kratkim sem imel tudi delno repturo spolnega uda in me zanima, ali mi lahko vpliva in upočasni celjenje mišice spolnega uda, če kremo Lotriderm uporabljam za zadnjico, glede na to, da vsebuje kortikosteroid?
5. Trenutno uporabljam zaradi tezave pod tocko 3. Canesten, vendar se mi zdi, da mi ne blaži neki preveč težav. Ko mažem, namažem zunanji del in malenkost notranjega. Saj srbečica izvira iz notranjosti na zunanji del.
P.S. Poskusil sem tudi že ognjič, smrekovit, proktis-m, kot tudi canesten vendar niso ravno uspešni.

Za odgovor se že v naprej zahvaljujem.
Default avatar

Ana_Ramsak

Maj29 je napisal/a:
Pozdravljen!

1. V prvi vrsti bi odsvetovala intimno milo, karkoli odišavljenega, vse intimne robčke., tudi obarvan in odišavljen wc papir. Vse te zadeve namreč vsebujejo konzervanse, aditive ali parfume in so pogosti alergeni. V tem primeru govorimo predvsem o kontaktni alergiji, ki se kronično lahko kaže z rdečino, srbežem. Morda poskusite z sintetičnim milom (syndet) ki je brez vseh teh dodatkov, na voljo je v lekarnah. Izogibajte se tudi nanosu kakršnihkoli zeliščnih pripravkov (ognjič, aloe vera ipd), saj lahko sami po sebi delujejo kot alergeni ali pa kot iritanti (poškodovano kožo dodatno dražijo).
2. Lotriderm je kortikosteroid + canesten (oz ucinkovina klotrimazol). Kot ste sam ugotovil, canesten ne pomaga, saj verjetno zadeva ni glivična, KS pa deluje protivnetno in zato pomaga. Varna doza za odraslega da se izognemo sistemskim učinkom je 60-90g/mesec (4-6 tub mesečno). Ob dolgotrajni terapiji pa lahko pride do neželenih učinkov lokalno na predelu kjer mažete (famozno “stanjšanje kože”). Ti se začnejo nekje po 1 mesecu vsakodnevne uporabe. Da se jim izognemo in tudi rebound fenomenu (poslabšanje po prenehanju terapije), se svetuje postopno zmanjševanje odmerka (npr 14dni 1x dnevno, nato 14 dni vsak drug dan), temu pa sledi proaktivno zdravljenje (za preprečevanje ponovitev) - mažete 2x tedensko. Ob tem in vmesne dni pa uporabljate negovalno kremo (npr. hladilno mazilo, kak Bepanthen, tudi kake kreme z dodatkom cinka, barierne kreme....)
3. Vzrok srbeža težko analiziramo, pomemben je predvsem proktološki pregled za izključitev kakšne manjše analne fisure, katera lahko srbi in ne boli in dela vnetje perianalno. Poglejte pripet prispevek v tej temi o analni fisuri in zdravljenju - predvsem kako je treba mazati.
Za glivično okužbo najverjetneje ne gre, saj bi vaše kreme že morale pomagati. Če bi se jemali kaki vzorci bi najverjetneje bili nepovedni.
Bakterijske okužbe potekajo burno z izraženo sliko vezikul in mehurjev, krust, bolj pekočih senzacij. Za akutno bakterijsko okužbo torej verjetno ne gre, iz brisa bi verjetno izolirali le te ki so normalno prisotne v tej regiji.
Tako da v prvi vrsti je smiseln le proktoloski pregled.
4. Kot omenjeno, odvisno od porabljene količine. Verjetno ne porabite 4 tube mesečno, tako da vpliva na celjenje penisa Lotriderm ne bi smel imeti.
5. Glede canestena sem omenila že zgoraj. Je pa to, da navajate da srbež izvira od znotraj spet sumljivo za kakšno fisuro, verjetno manjšo ki se občasno ponavlja. Spet je pomembna predvsem nega-opisano v pripetem prispevku.

Lp,

Lp,
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

kknd1

Po mojih izkušnjah zadnjih parih let nekje 1200 UI vitamina D/ dan po cca. 2 tednih odpravi vse težave z hemeroidi, srbenjem itd.

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak