Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

Brisanje zadnjika - pekoča, vlažna zadnjica

Default avatar

mirko7000

Pozdrav.
Moški 49 - Včasih se mi dogaja, da si moram preko dneva obrisati zadnjik tudi če ni po veliki potrebi. NPR. Če grem zjutraj na veliko, zvečer opazim malo rjavega na papirju ko obrišem kar tako. Obrišem zato ker me moti vlažna in pekoča zadnjica. To je nekaj ćasa prisotno, nekaj časa je ok, da že pozabim na te težave. Rado se pojavi tudi če se znojim (po športu). Najbolje je če si operem zadnjik in posušim do suhega.

Odvajanje je redno, včasih imam napad notranjih hemeroidov (bulica brez krvi) vzamem Detralex ali mazilo od Leka. (Kolonoskopija pred dvemi leti - bp)

Ali je to povezano s hemeroidi? Na kaj še moram paziti?
Hvala.
Default avatar

Ana_Ramsak

mirko7000 je napisal/a:
Pozdravljen!
Tista bulica brez krvi bolj govori za zunanje hemoroide, notranji so sluznične iztisljive blazinice, ki se običajno ne tipajo (ali na globini 5-10cm v zadnjiku, razen če so toliko povečani da izpadajo - ampak to je potem bolj konstanta), ne bolijo, povzročajo pa krvavitve. Verjetno so vam jih videli na kolonoskopiji, kar jih vsem, saj so za razliko od zunanjih notranji normalna struktura v telesu.
Pekoč občutek je lahko zaradi draženja. Od česa je draženje lahko preko foruma samo ugibamo... najverjetnejše je: kožno vnetje, lahko ob rezidualni kožnih gubah, iritacija s potom in nošnjo ozkega perila, prisotnost manjše analne fisure, slabšanje delovanja mišice zapiralke....
sami hemoroidi običajno takih težav ne delajo, razen kot že zgoraj omenjeno, gre za notranje hemoroide zadnje stopnje, ko sluznica izpade navzven in ostane zunaj - takrat zaradi draženja lahko senzacije in rosenje; v tem primeru potrebujete zdravljenje hemoroidov.
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak