Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

Spolna praksa

Default avatar

olsen125

Spoštovani,

Ker nisem zasledil, da bi bilo poslovalnice, ki bi bila namenjena izključno spolnim praksam ter zdravstvenim tveganjem, sem se odločil, da Vam pišem, nisem pa siguren, če je moje vprašanje povsem primerno za ta forum.


Na splošno sem zdrav, heteroseksualni moški. Posvečam pozornost telesnemu zdravju ter higieni in čistoči. Enako velja za mojo partnerico.

Moje vprašanje bi se nanašalo na spolno prakso imenovano »anilingus« ali »rimming« (ko moja partnerica z ustnicami ali jezikom draži analni predel drugega partnerja).


ZDRAVSTVENA TVEGANJA
Ker nad raznimi oblikami zaščite v obliki folije s partnerico nisva navdušena in sva oba načeloma zdrava, bi imel nekaj vprašanj.

Ali obstajajo kakšni utemeljeni razlogi za zaskrbljenost s področja zdravstvenih tveganj tako za mojo partnerico, ki bi izvajala to spolno prakso, kot za mene kot prejemnika ?
Default avatar

Ana_Ramsak

olsen125 je napisal/a:
Pozdravljeni!

1. Če gre za redno in edino partnerko, potem verjetno nimata spolno prenosljivih okužb, ki bi se na ta način lahko prenašale.
2. skoraj večji problem tukaj lahko predstavljajo črevesne bakterije. Torej, neodvisno od higiene, ob kakih prebavnih motnjah morda rimming v tistem trenutku odsvetujem, da se res partnerka ne bi okužila s kakšnimi črevesnimi bakterijami. Sicer ob normalni higieni (spet ne pretirani!) in ob tem da se pred tem umijete (mogoče pa ne ravno na sveže pobrijete; nadražena koža zaradi britja je super vstopno mesto za raznorazne bakterije, lahko tudi iz njene ustne flore) ni nekih zadržkov ali večjih tveganj.

Lp,
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

olsen125

Spoštovani,

kako pa je v zvezi z lizanjem in poljubljanjem presredka.

S partnerico drug drugemu z usti poljubljava in liževa področje presredka (predel med zadjikom ter nožnico oziroma za modi pri moških).

Kot ste navedli, spolno prakso t.i. "anilingus" oz. "rimming" ob prebavnih motnjah odsvetujete, da se partnerka ne bi okužila s kakšnimi črevesnimi bakterijami. Kot sem zasledil, bi rizik lahko bil neredno iztrebljanje, ter, če blato ni bilo povsem trdno. Cilj bi moralo biti gladko trdo blato, ki ob brisanju ne pušča madežev, kar naj bi bil pokazatelj, da je zadaj dokaj čisto in da bo potrebno le nekaj normalnega umivanja.
https://www.buzzfeed.com/caseygueren/ho ... e-rim-jobs

Kako pa je pri poljubljanju ali lizanju presredka v različnih okoliščinah ?
Verjetno kakšnih večjih tveganj ni, če se skrbi za higieno, saj z usti in jezikom ni neposrednega stika z anusom?

Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem
lep pozdrav
Default avatar

Ana_Ramsak

olsen125 je napisal/a:
Pozdravljen!

Tako je, ob normalni higieni načeloma nekih večjih tveganj ni.

Lp
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak