Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

Hemoroid ali kaj drugega?

Default avatar

Leteča mravlja

Pozdravljeni. Čez noč (mislim da) se mi je pri analni odprtini naredila bulica. Je manjša kot grah, na otip je neprijeten občutek ki ni ravno neznosna bolečina. Občutek je ko te nekaj srbi in se spraskaš, je potem takšen nelagoden občutek ob dotiku (me je tudi srbelo). Naj dodam še da me je nekaj časa nazaj srbel anus, in srbi me tudi sedaj vendar ne vedno. Ali je to lahko začetek hemoroida ali kaj drugega? Se lahko to pozdravi doma s kakšnim mazilom ali je potrebno na operacijo? Zelo rad bi to rešil doma če obstaja kakšna krema za to. Naj še dodam, v službi sedim 8h vendar se tudi veliko gibljem izven službe, včeraj nisem opazil te bunke ali pa nisem bil pozoren.
Default avatar

Ana_Ramsak

Leteča mravlja je napisal/a:
Glede na opis gre najverjetneje za manjši tromboziran hemoroid. V kolikor ni pretirano boleč seveda lahko poskusite konzervativno zdravljenje, predlagam tbl. Detralex po shemi za akutni hemoroidalni sindrom v kombinaciji z mlacnimi kopelmi in protihemoroidnimi mazili (ne uporabljajte nastavka, nanašate z (orokavicenim) prstom tudi nekaj cm v notranjost).
Nasvete lahko najdete tudi v pripeti temi ; viewtopic.php?f=545&t=10398848
Z srbenjem verjetno ni povezano, možno je da je bila že prej koža vneta in dalje sedaj. Poškodovana koža je sicer nekoliko bolj podvržena k nastanku hemoroidov.
Lp
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

Leteča mravlja

Ana_Ramsak je napisal/a:
Najlepša hvala za nasvet. Sem se spomnil kako opisati to neprijetnost na dotik...občutek je tak kot da imam bel boleč mozolj. Ni ravno bolečina, je kot nekakšno rahlo zbadanje/nelagodje. Ob kakanju ni boleče, ko sedim malo čutim ampak nič ne boli. Je mogoče krema Tee Tre dobra za to zadevo? Katero kremo priporočate?
Me pa še zanima, glede na to da grem naslednji teden na dopust, kjer ne bom ravno imel na voljo toliko kopalnice itd, kaj priporočate? Mogoče kakšne robčke za po kakanju da se umije? Po koliko dni se hemoroid umiri oziroma odstrani?
Default avatar

Ana_Ramsak

Leteča mravlja je napisal/a:
Nič hudega, prav da pošljete sliko :))
Aha to je pa čisto druga slika. Zgleda dejansko kot “mozolj”. Hemoroidi so bolj na analnih gubah in izpolnjeni s strjeno krvjo (so rdeči ali celo proseva vijoličast strdek).
Težko recem ali je samo površinski mozolj. Probajte s kremo (lahko je tudi tea tree če vas ne bo drazila) s prstom vmasirati v notranjost zadnjika. Če bi bil predel notranje stene precej boleč ali imate povišano temperaturo, potem nujno obiščite proktologa za izpraznitev spremembe, saj gre za globoko vnetje z gnojem (absces) in ga je potrebno sčistiti. V kolikor pa je le površinski “mozolj” pa se bo v nekaj dneh pomiril, zbada pa zaradi pritiska ob sedenju.

Vaša slika je bila zelo dober dokaz, kako lahko glede na opis na forumu in brez pregleda “pihnemo mimo z diagnozo”. Kot hemoroid to res ne zgleda :)

Lp
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

Leteca mravlja

Povisane temperature nimam, bolec/zbadajoc je pa samo predel kjer je "mozol", tudi pocutje je odlicno in zdravo. Naj poskusim stisnit? Malo sicer neobicajno mesto za mozol, se nikoli nisem imel tukaj. Kolikor sem bral je absces bula s crno piko oziroma je rumena povrhnica zaradi gnoja, pri meni je samo pikica bela.
Ja, se strinjam, besede vsak po svoje lahko interpretira, zato sem raje sliko poslal :)

Hvala se enkrat za nasvet
Default avatar

Ana_Ramsak

Leteca mravlja je napisal/a:
Če vas toliko moti morda naj vam nekdo pomaga s predrtjem s sterilno iglico, stiskanje bi odsvetovala da ne potisne te vnetja v globino.
Pol verjetno bo res “mozolj”, lahko nastane tudi na tem mestu ;)
Abscesi pa se nahajajo globje, med mišičjem in se včasih zdrenirajo navzven, preden pa se koža predre pa izgleda kot mozolj. Tudi vsebina pri mozolju in abscesu je podobna, le da je te pri abscesu bistveno več.
Pa še odgovor glede higienskih robčkov iz predhodnega vprašanja: nad temi protihemoroidnimi proktologi nismo ravno navdušeni, saj vsebujejo veliko snovi ko znajo delovati dražeče, morda v takem primeru raje s sabo vzamite paket teh robčkov ki so namenjeni dojenčkom in jih sestavlja pretežno voda.

Lp
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

Leteča mravlja

Ker nisem imel nobenega za pomoč sem kar stisnil. Vsebina je enaka kot pri mozolju. Sicer zbadanje še čutim, bulica je še ampak je bilo nekaj tekočine iztisnjene. Je pa še ob rahlem pritisku počil. Sem tudi namazal s tee tre kremo. Čutim pa to zbadanje tudi med hojo malenkost, upam da se zadeva umiri...sicer po izkušnjah mozoljev na drugih krajih, bo to še trajalo nekaj dni (in nekaj stiskov) dokler ne izgine. Sem pa poskušal stiskati čisto od spodaj navzgor, vendar bulica še ostaja, mislim pa da je malenkost manjša, vendar je sedaj občutljiva malo bolj (zaradi stiskanja)
Default avatar

Ana_Ramsak

Leteča mravlja je napisal/a:
Kot ste sam ugotovil, stiskanje povzroči nastanek otekline, zato je prehodno lahko bulica večja.
Upam da se čimprej pomiri ;)
Lp
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

Leteča mravlja

Tudi jaz :). Hvala še enkrat za pomoč

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak