Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

občasni hemoroidi

Default avatar

android

Že pred leti se je zgodilo da sem dobil hemoroide-vnetje.
Ko se pojavijo, navadno trajajo nekaj dni potem pa se umiri in nekaj mesecev ni nobenih težav. Redko se zgodi da je po odvajanju na papirju sled krvi. Še redkeje pa da je je nekaj več na školjki.

Pojavi se majhen izrastek, ki ob stisku boli. Ob sedenju nimam, težav. Težave so ko sem na nogah.
Zadevo porinem nazaj notri, vendar zaenkrat še kar vztraja zunaj.
Če stisnem se čuti kot da bi bilo znotraj nekoliko strjena kri ki se ob bolečem vščipu deformira. Stisk neke druge bunkice pa se noče deformirati ampak le zelo zaboli.

Po menjavi delovnega mesta sem 8 ur na dan na nogah in predvidevam da je to sprožilo pojav hemoroidov. To se mi zdi čudno saj če se ne motim hemoroidi nastanejo zaradi sedenja. Tokrat traja že 3 tedne. S sedenjem nimam nobenih težav, težave so le pri stanju, hoji.
Predvidevam da zdravljenje zavira nekoliko strjen strdek krvi znotraj žile.

Ali je obisk zdravnika smiseln glede na to da se bo med čakanjem na specialista zadeva že sama pozdravila? Ali pa se bo zlato žilo kljub temu lahko našlo in odstranilo?
Default avatar

Ana_Ramsak

android je napisal/a:
Lep pozdrav!
Po opisu sodeč gre privas za pojav tromboziranega zunanjega hemoroida. Kot ste že sam ugotovil, je v notranjosti strdek (verjetno v obeh, le v različnih fazah); ali pa gre za sočasno vneto in nabreklo kožno gubo. Pri trombozi lahko pomagamo z “nujnim” posegom, pri katerem se koža prereže in iztisne strdek, vendar je le ta smiseln v prvih par dneh po nastanku, kasneje se strdek že začne sam razgrajevati. Okrevanje traja do nekaj tednov, lahko se tudi sam predre in se vsebina izprazni.
Svetovala bi uporabo Detralex tablet po shemi za akutni hemoroidalni sindrom, uporabo mazil in hladno-mlačne kopeli, da pospešite okrevanje. V kolikor pa je stanje nevzdržno pa napotitev k specialistu.
Zunanji hemoroidi nastajajo razlicno pogosto, skoraj vsak ga doživi 1x v zivljenju, pri nekaterih pa se ponavljajo. Prav specifične preventive zanje ni.
Notranji hemoroidi so druga zgodba - so normalna struktura v telesu, ob Ano se lahko povečajo in večinoma ne delajo nekih bistvenih bolečin, lahko pa krvavijo (od sledi na papirju do močno okrvavljene školjke). Če so precej povečani lahko izpadejo, v tem primeru se jih da potisniti nazaj, v zadnjih stopnjah pa tudi to več ni mogoče.
Glede na opis gre pri vas verjetno za kombinirane težave, zato bi bil pregled pri specialistu v vsakem primeru smiseln. Ampak trenutne težave morda poskušajte rešiti konzervativno, sicer pa vas naj pod nujno zaradi tromboze napoti zdravnik na ambulantno operacijo (če bo pri pregledu posumil da je še tako akutna faza).

Lp,
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

android

Bunkica, ki je ne morem stisniti sumim da je vena. Spomnim se je že iz prejšnjih vnetij. Ob stisku zelo zaboli, kot bi stisnil živec.

Če prav razmišljam se bo vnetje odpravilo potem ko se bo sčistil mehak strdek krvi. Zato strdek vsak dan stisnem da je bolj tekoč. Pomislil sem tudi da bi prebodel z iglo in bi se del strdka odstranil ven, zato bi se vnetje hitreje končalo.
Default avatar

android

hvala za odgovor in lep pozdrav
Default avatar

Ana_Ramsak

android je napisal/a:
Ti strdki so zelo gosti, bi verjetno kar malo večja luknja bila potrebna.
Sicer pa odsvetujem stiskanje - s tem delate oteklino okoliških tkiv in lahko dodatne strdke, priporočamo pa masažo otekline tako, da v vtrte mastno kremo ali olje - s tem tudi povečate prekrvavitev in spodbudite razpad strdka.
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak