Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

Operacija

Default avatar

user0605

Pozdravljeni,

diagnozo imam postavljeno: anogenitalne bradavice in rektalni polip.

Predlagana je operacija bradavic v regionalni anasteziji s sedacijo.


Ali obstaja še kakšna druga metoda anastezije, ki ne posega v hrbtenico, da je bolj lokalna ali tak tip ni možen pri tej vrsti operacije?

Zasledil sem tudi sledeče:

"Najnovejše zdravilo, ki ga uporabljamo za zdravljenje genitalnih bradavic, je imunomodulator (zdravilo, ki vpliva na imunski sistem – izboljša lokalni imunski odgovor) Imiquimod. V Sloveniji za zdaj še ni na voljo, na podlagi recepta zdravnika pa ga je možno dobiti v lekarnah v sosednjih državah.
Pri zdravljenju je treba natančno upoštevati navodila. Oboleli zdravilo nanašajo v obliki kreme na obolele predele trikrat na teden ponoči. To je precej olajšalo način zdravljenja, saj si bolnik lahko genitalne bradavice maže sam doma. Imiquimod sproži v prizadetih predelih nastanek interferona alfa in gama, ki uničujejo humane papilomaviruse, in tako vzpodbudi lokalni imunski odziv. Povzroči lahko blago lokalno draženje, drugih stranskih učinkov pa na srečo ne povzroča."

Je tak način zdravljena možen tudi v tem primeru?

Hvala za odgovore.
Default avatar

Ana_Ramsak

user0605 je napisal/a:
Pozdravljeni!
Imikvimod je pri nas že dalj časa na voljo. Je za zunanjo uporabo in za ne preveč obsežne spremembe. Verjetno je razlog, zakaj pri vas ni prišel v postev, saj se ga sicer veliko poslužujemo. Tudi če bi uporabljali to mazilo, na rektalni polip ne bi imelo vpliva.
Te operacije lahko naredimo kar v lokalni anesteziji z analgosedacijo; kar pomeni da se anestetik vbrizga direktno v predel ki bo operiran, brez posega v hrbtenico, zraven dobite le kratkodelujoč sedativ, da ste mirni in da predela ne stiskate. Preverite ali morda nimate takšne anestezije.

Lp,
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak