Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

Hemoroidi

Default avatar

Mmn

Pozdravljeni!
Po porodu (petem,pred enim letom) so se mi pojavili hemoroidi (no,že v nosečnosti,samo po porodu je bilo slabše). Nekaj časa sem uporabljala svečke in kremo in se je zadeva pomirila do te mere,da me ni več motilo (ker prej je vozel izpadal tudi ko sem potisnila nazaj). Po četrtem porodu sem že bila na pregledu in so mi naredili eno ligaturo (bila sta dva vozla,večjega so 'zavezali' manjšega pa pustili). Vse je bilo ok, ni se ponovilo do nove nosečnosti.
Sedaj pa zaradi operacije hrbtenice v bolnici dva dni nisem šla na wc. Dali so mi odvajalo in je šlo brez problema, nič napenjanja ali trdega blata. Od takrat (slabe tri tedne) mi hemoroid spet izpada, gre nazaj,vendar je takoj spet zunaj. Spet uporabljam svečke,kremo... Malo se izboljša,nato spet enako. Prebava urejena,vsakodnevno grem na wc, brez bolečin,mehko,nič ne krvavim. Samo ta vozel me živcira. Ker potem ko sem pokonci,hodim... slejkoprej začne boleti in srbeti (verjetno se drgne). Umivam samo s hladno vodo, po odvajanju.
Šla bi na pregled tudi samoplačniško, samo da bi bilo hitro. Ker 3 mesece ne bom zdržala takole.
Zanima me,ali bo možno spet opraviti ligaturo ali bo potrebno operirati? Vem da brez pregleda težko svetujete... Ker nekako se kar bojim operacije hemoroidov (sem komaj eno drugačno dala skozi), okrevanje boleče... Kaj še lahko počnem, da bi se stanje kaj izboljšalo (mogoče detralex tableti)? Je pa hemoroid, ko je zunaj, velikosti manjšega fižola. Včasih se zraven pokaže še manjša bunkica bolj vijoličaste barve.

Hvala za odgovore in lep dan še naprej!
Default avatar

Ana_Ramsak

Mmn je napisal/a:
Pozdravljeni!
Glede na začetni opis bi lahko rekla da verjetno gre ponovno za povečane notranje hemoroide, glede na zadnji stavek pa skoraj bolj da gre za zunanjega, ki sicer leži malo bolj v notranjosti analnega kanala.
Za zacetek bi vam svetovala res eno “kuro” z Detralex tbl. po shemi za akutni hemoroidalni sindrom, morda nato nadaljujete se 2x1 dokler jih ne porabite (kupite npr največje pakiranje, 120tbl). Hkrati umivajte s hladnejšo vodo in predel masirajte z mastno kremo (ne rabi biti protihemoroidna, samo da je mastna in da jo s prstom vtirate tudi nekaj cm v analni kanal - če ob tem začutite manjso zatrdlinico, potem bo verjetno zunanji).
Ker težko opredelim ali gre za zunanje ali notranje bom na kratko predvidevala možno terapijo obojega, ampak kot ste že ugotovila, brez pregleda težko rečem;
1. Zunanji: najverjetneje bi se svetovalo konzervativno zdravljenje s tbl., mazili, svečkami. Operacija (prereže se pokrov hemoroida ki vijoličasto proseva) se obicajno opravi v prvih do 72 urah od nastanka.
2. Notranji: lahko se poskusi z več ligaturami. Tukaj je okrevanje po operaciji malo bolj zahtevno in seveda tudi lahko izrazite željo da bi raje veckrat prisli na ligaturo.

Svetujem da najprej poskusite z mazilom veckrat dnevno in tbl. , če se bulica v 2 tednih ne bo nič zmanjšala pa obiščite proktologa.

Lp,
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

Mmn

Najlepša hvala za odgovore!
Bom res poizkusila še tablete. Ali ob tem lahko tudi svečke? Mažem lahko potem tudi npr.z bepanthenom? Verjetno zaradi operacije hrbtenice 3 tedne nazaj lahko jemljem detralex (vsakih par dni vzamem nalgesin,če me še kaj boli, drugih tablet ne jem)?
Ne vem, eden je verjetno notranji, sta pa res različne barve, tisti, ki je večkrat zunaj je bolj svetle barve, rožnate, nekako barve sluznice (ni tako živo rdeč kot je na eni sliki zgoraj v pripetih temah), tisti,ki pa se vsake toliko pokaže pa je prav vijoličast, pa mislim da bolj boli. Gre pa lažje nazaj in tudi dlje časa ostane notri. Sta pa oba prisotna že več kot dva tedna, vijoličast tudi ni nič počil (kot berem da zunanji ponavadi čez čas sami nekako se razgradijo?).
Ja,raje večkrat ligaturo kot operacijo. Ko so mi naredili prvič, ni popolnoma nič bolelo in se super pozdravilo (no,saj ni nujno da bo tudi naslednjič tako).
Sedaj me čaka tudi zdraviliško zdravljenje, kako postopati tam? Kako je s kopanjem?
Verjetno vseeno najbolje,da grem še do osebnega zdravnika po napotnico, če bodo kje kaj krajše čakalne vrste...

Hvala še enkrat!
Lep večer!
Default avatar

Ana_Ramsak

Mmn je napisal/a:
Pozdravljena!
Detralex so bolj kot prehranski dodatki, iz ekstraktov pomaranč tako da mislim da nič ni narobe če jemljete skupaj, tudi v navodilih ne piše nickaj o interakcijah.
Zdraviliško zdravljenje ni najbolj ugodno za hemoroide, ampak verjamem da je trenutno zaradi hrbtenice trenutno na prvem mestu, zato je se bolj smiselno nadaljevati 2x1 tbl po tistih “večjih” dozah.
Tromboza se sicer lahko pojavi tudi na notranjem, to bi lahko pojasnilo izpadanje sluznice in obcasno vijoličaste bulice.
Ob tem seveda lahko uporabljate tudi svečke (previdni edino bodite katere, večina jih je za bolj kratkotrajno uporabo), od mazil je pa tudi bepanthen super, glavno je, da vas ob Nanosu ne peče, da res vmasirate in tudi da ne uporabljate tistih aplikatorjev, ki so priloženi protihemoroidnim kremam, saj lahko predel dodatno nadražite ali poškodujete.
Res je, ligature so kratki posegi, ki jih naši bolniki dobro prenasajo in raje opravijo to veckrat kot pa operacijo.
Svetujem da uredite napotnico in se kar prijavite, vmes opravite zdravilišče, če bo pa fejst hudo, pa pač predčasno k proktologu.

Lp,
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak