Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

Zaprtost, krvavitve

Default avatar

Kaja56789

Pozdravljeni,

okoli pol leta se že mučim z zaprtostjo (stara sem 20 let), bila sem že pri zdravniku, ki mi je predpisal sirup Lactecon, ki mi pri tem nekoliko pomaga.
Zraven tega je tudi to, da takoj ko karkoli pojem, me začne tiščati na wc in če ne grem takoj, ali pa sem mogoče ravno takrat spet zaprta, me bo bolel trebuh do takrat ko mi ne uspe odvajati.
Tega vsega sem se že nekako navadila, vendar sem pa pred nekaj dnevi opazila v blatu kri. Ni bila čisto svetle barve, bolj nekje med temno in svetlo. Blato je bilo redkejše kot ponavadi, skoraj že kot driska. Bili so vmes tudi kot nekakšni strdki krvi. Po odvajanju je sledela dolgotrajna precej neprijetna bolečina po celem trebuhu.
Naročena sem že pri osebnem zdravniku, me pa zanima kaj lahko pričakujem na pregledu in kakšne diagnoze (hemoroidi po mojem niso).
Hvala za odgovor
Default avatar

Ana_Ramsak

Kaja56789 je napisal/a:
Odvajanje strdkov je najpogosteje posledica tromboze notranjega hemoroida.
Bolecine kot jih opisujete so lahko povezane z divertikli, vendar se ti pogosteje pojavljajo v starejsi dobi. Odvajanje strdkov samo pomeni da je nekje bila krvavitev, ki se je sama ustavila - kje in zakaj vam pa noben zdravnik ne more z gotovostjo povedati. Lahko je zgolj povezano s predhodno drisko.
Kaj pričakovati od vašega zdravnika vam tudi ne morem povedati, verjetno kako napotitev k proktologu in/ali gastroenterologu.
Glede na prisotne prebavne težave bi morda bilo smiselno da opravite gastroenterolosko obravnavo.
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak