Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

Krvavitve

Default avatar

Dolgolaska35

Spoštovani,
stara sem 35 let in sem v lanskem letu rodila. Lanske jeseni sem nekajkrat po več dni zapored po veliki potrebi opazila svetlo rdeče sledi krvi na toaletnem papirju. Tudi leta pred tem sem približno 2x že opazila takšne krvavitve. Na blato sem ves čas hodila redno, njegova konsistenca je bila primerna, le občasno sem naredila napako, da sem blato zadrževala. Občasno se mi je zgodilo, da je bilo blato bolj trdo, vendar se je po nekaj potiskih iztrebljanje blata začelo in šlo naprej brez težav. Včasih se mi tudi zdi, da bi morala iztrebiti še nekaj blata, a ne morem. Zgodi se tudi, da se po krajšem času vrnem na stranišče in iztrebim do konca. Sedaj težav s krvavitvijo že nekaj časa nimam več. Na vrsto za pregled pri proktologu sem prišla šele sedaj, ko težav ni več. Na pregledu niso odkrili nič posebnega oziroma notranje hemeroide brez zapletov. V preteklosti sem opravila tudi gastroskopijo zaradi močnih bolečin v trebuhu, če dalj časa nisem utegnila jesti. Probleme mi povzroča tudi mleko, kava, hrana z veliko umetnimi dodatki v restavracijah. V takšnih primerih sem pogosto napihnjena, spahuje se mi itd. Opažam, da mi škoduje predvsem zdrava hrana, medtem, ko težav praktično nimam, če jem redno, se izogibam mleku, kavi in preveliki količini zelenjave, polnozrnatih izdelkov, oreščkov ipd. Skrbi me, ker vzroka krvavitev nisi odkrili. Zaenkrat me še niso napotili na kolonoskopijo ali druge preiskave. Sem vseeno lahko mirna, da je vse ok?
Default avatar

Ana_Ramsak

Dolgolaska35 je napisal/a:
Pozdravljena!

Težave, ki ste jih opisala (sveža kri, stanje po porodu, občutek nepopolne izpraznjenosti oz ponovno odvajanje) govorijo za notranje hemoroide, ki so v večini tudi vzrok krvavitev iz zadnjika. Ob takšni anamnezi, izvidu pregleda in glede na vašo starost (razen če je imel kak sorodnik zelo mlad - pod 40 let, rak debelega crevesja) napotitev na kolonoskopijo najverjetneje res ni potrebna.
Hemoroidi so žilne blazinice, ki jih imamo vsi in tudi niso konstantne velikosti. Včasih so lahko večji (možnost za se prej ranijo in delajo “gnečo” v zadnjiku), lahko se tudi zmanjšajo. Običajno so neboleči, razen ko izpadajo iz zadnjika (to je že zelo napredovala stopnja).
Pogosto se povečajo v nosecnosti, lahko da je bil to vzrok za vaše krvavitve in hkrati tudi razlog, zakaj si sedaj bili odkriti le manjši oz ste vi brez težav.
Ostale želodčne težave govorijo za gastritis, izogibajte se hrane, ki vam povzroča težave. Včasih lahko vnetje želodčne sluznice povzroči spremembo pH blata in iritacijo sluznice zadnjika - posledicno krvavite iz notranjih hemoroidov. Tudi hrana sama po sebi (kislo - ne samo kisla hrana, tudi kisline iz svezega sadja npr., pikantno, oreščki, razna semena - pri prebavi lahko ostanejo ostri delci ki poškodujejo sluznico hemoroidov, ...).
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak