Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

Proktološki pregled in higiena

Default avatar

Jablana Cvetoča

Spoštovani!
Pred kratkim sem opravila proktološki pregled pri koncesionarju. Ko sem čakala v ambulanti me je zmotilo, da so bile omarice sveže poškropljene z blatom in krvjo. Nato je v ambulanto prišla medicinska sestra in pred menoj umivala z blatom umazane instrumente. Pripravila sem se za pregled in prišel je kirurg, ki je sprva opravil ročni pregled zadnjične odprtine. Zelo me je zmotilo, da je sestra še naprej čistila inštrumente in vmes asistirala zdravniku. Sicer si je snela rokavice, a kar z golimi rokami podajala instrumente, čeprav si je pred tem z golimi rokami privezovala tudi rabljen predpasnik, ki je visel čez oškropljeno omarico. Opazila sem, da pred pregledom ne sestra ne zdravnik nista pripravila kompresorja, ki v črevo vpihava zrak. Sprašujem se, kako je zdravnik po ročnem pregledu na kompresor namestil inštrumen, s katerim je pregledoval črevo, brez da bi se dotaknil cevi kompresorja, morda tudi tipke za vklop. Sem pa sigurna, da tega ni storila sestra, ker je stala na drugi strani mize. Zanima me, kako cevka kompresorja ostane čista, če se med pregledom zdravnik, ki nima več čistih rokavic, nanjo namešča instrument. Skrbijo me namreč morebitne okužbe, če morebiti zdravnik med vsakim pregledom prijema cevko z umazanimi rokami. Prosim, če mi lahko bolje pojasnite postopke, da me ne bo preveč skrbelo. Hvala za pomoč!
Default avatar

Ana_Ramsak

Jablana Cvetoča je napisal/a:
Pozdravljena!
Najprej naj omenim, da ker črevo ni čista zadeva, se tudi tukaj posegi ne izvajajo v sterilnem polju, običajno se ne uporabljajo sterilne rokavice. Konec koncev bi to bilo nesmiselno, saj bi do onesteriljenja prišlo ob prvem stiku ali v primeru menjave rokavic ob vsakem naslednjem prvem stiku. Na rokavicah nato ostajajo bakterije, ki so “vaše”, zato ni prav verjetno da bi povzročile kakšno vnetje ob pregledu, pred tem pa ne.
Glede instrumentov, obstajajo takšni za enkratno uporabo in takšni, ki se po uporabi očistijo, razkužijo in sterilizirajo, tako da v tem primeru tudi ni bojazni da bi se kakšne “tuje” bakterije prenesle. Pregledovalne postelje se večkrat med dvema pregledoma razkužijo, obicajno se še pokrijejo s papirjem za enkratno uporabo, osebje si razkužuje roke.
Iz napisanega sklepam, da se je izvajala rektoskopija in da je bilo črevo potrebno razpihovati? Ali je morda šlo za lučko, ki se namesti na pregledovalni pripomoček?
Obicajno se ob pregledu uporabljajo anoskop ali proktoskop ali rektoskop (razlikujejo se po tem kakšno globino lahko pregledamo, pri slednjem je potrebno razpihovanje, pri prvih dveh pa samo osvetlitev vidnega polja - lučka je vgrajena pri tistih za enkratno uporabo, ali se uporabi lučka na kablu ali stenska luč).
Tudi če se kakšen del prime z umazanim ali rokavicami, bi se naj po tem, ko zapustite ambulanto razkužil. Ampak žal tukaj ne morem komentirati postopkov, saj me ni bilo zraven, tudi ni znano katere instrumente uporabljajo. Najbolje, da se za razlago obrnete na ustanovo, ki ste jo obiskala.

Upam da sem odgovorila vsaj na nekaj vprašanj, lp.
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak