Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

Dlje časa trajajoče krvavitve

Default avatar

gna

Spoštovani,

stara sem 36 let in sem že od nekdaj bolj zaprte sorte. Ker sem s hemeroidi po malem imela težave že od prvega poroda, torej 10 let nazaj, že skoraj obsedeno skrbim za redno prebavo in vsaj dokaj normalno odvajanje. Do sedaj pregledi pri proktologih niso pokazali ničesar, saj se je stanje v cca 14 dneh vedno umirilo (bolečine, bulice okoli zadnjika), lani septembra pa sem prvič na blatu zagledala kri.
Začelo se je 14 dni po tem, ko sem po cca dveh letih premora, začela z intenzivno vadbo v fitnesu. Pojavile so se močne bolečine in bulice okoli zadnjika, vse skupaj je delovalo nekoliko oteklo, zato sem z vadbo prekinila in začela mazati s protihemeroidnimi mazili. Po cca 14 dneh se je bolečina (in oteklina) dokaj umrila, a sem začela močno krvaveti. Vse skupaj se je stopnjevalo do faze, ko svojega blata sploh več nisem videla, saj je bilo vse krvavo. V sredini novembra sem bila drugič (prvič mi je dala mazilo) pri svoji zdravnici na pregledu, ki me je napotila k proktologu. Dobila sem redno napotnico in termin čez 3 mesece. Ker me je močno skrbelo, sem si prvi pregled plačala sama. Bilo je konec novembra.
Izvid: analna koža ni vneta, anorektalni obroč primerno širok, hotena kontrakcija puborektalne mišice dobra, v dosegu prsta bp. Pri napenjanju ne izzovem prolapsa.
Rektoskopija: do 20 cm, sluznica normalna, črevo se razpira, sledov krvavitve ni.
Proktoskopija: notranji vozli povečani, sočni.

Dobila sem svečke Doloproct in kontorlo marca 2019.

Ker mi svečke niso pomagale, prav tako ne olivno olje in ostala nega in ker sem januarja še močno krvavela (tudi izvidi krvi so se poslabšali - hemoglobin in železo - še vedno v mejah normale, a nižje kot novembra), mi je osebna zdravnica dala nujno napotnico.

Opravili so ponovni pregled.
Izvid: analna koža ni vneta, manjša fisura spredaj, tik ob vhodu, notranji vozli povečani, sočno, sluznica nadražena.

Z elastično ligaturo so mi podvezali levi in desni sprednji notranji vozel in me naročili marca na ponoven poseg - še en notranji vozel.
Poseg je bil sprva neboleč, čez cca pet minut pa se mi je pojavila huda bolečina. Za približno 24 ur praktično nevzrdržna. Kljub protibolečinskim tabletam (in to odmerkom na zgornji dovoljeni meji), nisem zaspala niti za minuto. Od bolečine mi je bilo slabo, komaj sem zdržala. Kasneje se je začelo umirjati, po cca 4 dneh je bolečina izginila.
Počasi se je umirjala tudi krvavitev (rahlo je še kapljalo po odvajanju, a napram prej, res le par kapljic) in po skoraj štirih mesecih sem ponovno videla svoje blato, kar me je na nek način pomirjalo (verjamem, da nekdo, ki se mu to še ni zgodilo, ne more razumeti).

Minevajo trije tedni od posega, krvavitev se je zopet pojačala. Kljub temu, da redno odvajam, (na tešče spijem mleto laneno seme s kokosovim oljem in mlačno vodo) da ne telovadim (ali se drugače naprezam) in da še naprej skrbim za redno nego zadnjika. Občasno me tudi srbi in boli. Že daljši sprehod mi včasih povzroči bolečino, spet čutim bule okoli zadnjika, ko se vsedem na školjko. Krvavim že samo, če imam vetrove (na wc-ju) in poleg krvi sem danes v wc-ju opazila tudi dve manjši krvavi bunkici - kot dve majhni beli vrečki (iz kože?).
Nimam pa nikdar driske, blato je vedno oblikovano.

Zdaj sem pa v dilemi. Počakati na marec, ko imam že napovedan pregled/poseg ali se odpraviti prej.
Druga stvar pa me grize ali gre res samo za hemeroide ali se lahko dogaja še kaj v črevesju. Na pregledu sem vprašala za kolonoskopijo, pa so rekli, da bi bilo morda smiselno opraviti čez nekaj let (ko bom bližje 40). Jasno zdaj razmišljam, da bi si jo plačala.
Res me skrbi to je eno, drugo pa ali bom sploh kdaj normalno spet lahko opravljala dnevna opravila, šporatala, bila mamica, ki bom spet z otrokoma aktivna, kot vedno do sedaj.

Kaj sploh lahko še naredim?

Lep pozdrav,

G.N.
Default avatar

Ana_Ramsak

Spoštovana!

Pri pregledu so bili najdeni hemoroidi, ti lahko povzročajo tako obilne krvavitve, oziroma večinoma so ti odgovorni za krvavitve iz spodnjih prebavil. Tudi analna fisura lahko precej obilno krvavi, sicer je to manj obicajno oziroma bolj ob akutnem nastanku le-te.
Možno je tudi, da gre pri vas za slabost žilne stene ven. To je večinoma prirojeno, lahko tudi dedno. A so v družini kakšne krčne zile?
V tem primeru bi priporočala uporabo Detralex tablet, morda sprva eno “kuro” po shemi za akutni hemoroidalni sindrom (poglejte navodila kako jemati), kasneje pa vzdrževalno zdravljenje vsaj 4 mesece po shemi za krčne zile (2x1).
Glede na to, da vas to v vsakodnevnem zivljenju res omejuje, bi vsekakor kolonoskopija bila tudi smiselna preiskava, morda se pa kje višje skriva na sluznici kak pletež žilic ki krvavijo.

V kolikor je stanje res slabše, opravite kontrolo prej.
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

gna

Pozdravljeni,

hvala vam za odgovor. Še nekaj bi vas vprašala, na pregledih vedno pozabim na vse... :(
Od prvega posega jemljem Flebaven (sem zadnjič pozabila omeniti) in res me noge precej manj bolijo, tudi bulic okoli zadnjika ni in bolečega pritiska navzdol, krvavitev pa je žal ostala.

Na pregledu pred dnevi, ko sem bila v bistvu naročena na poseg za odpravo preostalega hemeroida, je zdravnik (slišala sem ga, ker je precej jezno - glasno govoril na hodniku) spraševal ostalo osebje kdo me naroča na preglede in posege, če bi že zdavnaj morali opraviti kolonoskopijo... glede na vse izvide (jaz pa sem zadnjič zdravnico na isti kliniki spraševala ali bi bilo smiselno, pa je rekla, da ne, da šele čez par let...)

Ko je bil pri meni, je potem jasno govoril precej umirjeno. Mi razložil, da je sluznica še vedno vneta (na 5cm, naprej ne - proktoskopija opravljena do 20cm) in da je tudi še vedno krvaveča. Hemeroidov mi ni hotel odpraviti, ker me je naročil na kolonoskopijo čez 10 dni.
Ko sem ga povprašala za kaj naj bi šlo po njegovo, je rekel, da sumi na ulcerozni kloritis (proktitis) in mi dal svečke Salofalk, ki naj jih uporabljam do kolonoskopije. Razložil mi je o tej bolezni, je pa potrdil tudi, da bo potrebno hemeroide še vseeno sanirati.

Krvavitev se je popolnoma ustavila že prvo jutro po zvečer vstavljeni svečki. Le ena kapljica je bila nekaj dni nazaj po potrebi (je kapnila v wc), sicer pa po dolgem času ne krvavim več (krvi ne vidim ne na blatu, ne v školjki, ne na papirju).

Bolj kot pa se bliža dan kolonoskopije, bolj sem prestrašena, ker me razjeda dejstvo, da krvavim že skoraj osem mesecev, k zdravniku sem šla takoj, prav tako sem si prvi pregled pri proktologu še celo plačala, da sem bila res hitro na vrsti... zdaj pa ugotavljajo, da vsi pregledi prej niso bili dovolj učinkoviti, da bi mi postavili pravo diagnozo. Jasno mi misli tavajo v najbolj črne scenarije in nepopisno se bojim (ne preiskave, temveč izvidov)...

Prosim vas, če mi lahko poveste ali bi svečke ustavile krvavitev tudi, če bi šlo za polipe (ali raka) v črevesju? Ali je lahko sluznica vneta tudi samo zaradi hemeroidov? Ali je vedno spremljajoči dejavnik hujših bolezni (kroničnih, raka?)

Zanima me tudi ali svečko Salofalk lahko uporabim tudi en dan pred kolonoskopijo? Tega mi namreč niso povedali, rekli so le, da tri dni prej preneham jemati ostala zdravila in prehranske dodatke, vključno z Flebavenom.

No, pa še to... ali je med Flebavenom in Detralexom kakšna razlika in ali se to jemlje potem celo življenje. Res mi je omililo mnogo težav in čeprav je tableta precej konjska za pogoltnit :) bi jo z veseljem jemala naprej, ker se počutje precej izboljša.


Lepo vas pozdravljam.
Default avatar

Ana_Ramsak

gna je napisal/a:
Pozdravljena!
Flebaven vsebuje učinkovino diosmin, Detralex pa je kombinacija diosmina in flavonoidov. Morda poskusite katero od teh vam bolj odgovarja. Se pa priporoča jemanje vsaj nekaj mesecev do polnega učinka. Če opažate izboljšanje, potem svetujem da eno ali drugo jemljete dalje. Če je krvavitev res zaradi vnete sluznice, potem se verjetno popolnoma po teh dodatkih ne bo pomirila.

Glede na težave je vsekakor smiselna kolonoskopija. Vnetje lahko poteka tudi po celotnem črevesu v več odsekih in prav tako ni nujno, da je bilo vidno ob predhodnih pregledih. Vnetja sluznice lahko potekajo v zagonih, zato je povsem možno da proktitisa prej ni bilo videti.

Svečke delujejo lokalno, torej na predelu oziroma v tej okolici kjer se raztopijo.
Jaz osebno bi sicer priporočala, da pred kolonoskopijo tudi to terapijo ukinete, da se bo res videlo realno stanje, ampak za natančna navodila raje povprašajte v ustanovo, kjer ste naročena.

Najpogostejši vzrok krvavitev iz zadnjika je iz hemoroidov, sledijo vnetne bolezni, ki imajo lahko številne vzroke (tudi samo stres). Krvavitev iz polipov ali rakavih sprememb je običajno t.i. okultna (prikrita), kri je prisotna v tako majhnih količinah in pomešana z blatom, da je bolniki sploh ne opazijo in se večinoma odkrije v specifičnih preiskavah blata, kjer se iščejo sledovi krvi.

Kot že zgoraj omenjeno, možno da se je proktitis razvil kasneje. Hemoroidi in vnetje sta ločeni patologiji, ki nista nujno povezani. Tako da predhodni pregledi niso bili učinkoviti ne moremo trditi, saj se je takrat zdravilo hemoroide. V kolikšni meri pa je vnetje prisotno pa bo razkrila le kolonoskopija. Razumem vašo trenutno stisko ampak poskusite izločiti vaše črne misli. Na podlagi napisanega je najbolj verjetna kombinacija povečanih notranjih hemoroidov s proktitisom. Končno diagnozo pa bo dala kolonoskopija.
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak