Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

Kolonoskopija/rektoskopija

Default avatar

Animsaj223

Pozdravljeni.

Zaradi tezav z napihnjenostjo, bolecinami po trebuhu in v glavnem zato, ker sta oba starsa imela polipe, sem narocena na kolonoskopijo. Imam pa tudi tezave s hemeroidi, zunanjimi in notranjimi, ter obcasnimi bolecinami v danki (o tem sem vas ze sprasevala v drugi temi). Krvi na blatu nimam.
Zdravnica me je nazadnje hotela napotiti k proktologu, pa sva se dogovorili, da ce ne bo naslednjic boljse, da mi bo potem dala napotnico.
Zanima me, ce sta rektoskopija in kolonoskopija zelo razlicna pregleda in ce je dovolj, da opravim samo kolonoskopijo. Ne bi se rada brez potrebe mucila 2x, ker noben od teh pregledov ni ravno prijeten.

Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

Ana_Ramsak

Animsaj223 je napisal/a:
Pozdravljena!
Če gre za polipe v družini, je vsekakor najbolj smiselna preiskava (tudi zaradi vaših drugih težav) kolonoskopija.
V bistvu proktologi večinoma pogledajo s proktoskopom, kateri prikaže zadnjih nekaj cm, vključno s predelom kjer se nahajajo notranji hemoroidi.
Navajam osnovne značilnosti preiskav:
1. KOLONOSKOPIJA: pregleda se celotno debelo črevo in končni del tankega črevesa. Instrument je tanjši, med pregledom se črevo razpihuje, da se zagotovi dobra vidljivost. Instrument ima kamero, preko katere na zaslonu vidimo površino črevesa. Pokaže lahko tudi patologijo v rektumu in zadnjiku, torej to, kar vidimo pri ostalih dveh preiskavah. Potrebno je temeljito čiščenje pred preiskavo, da je črevo res čisto.
2. REKTOSIGMOIDEOSKOPIJA: Pregleda se do 25 cm zadnjega dela črevesja. Potrebno je vsaj delno čiščenje, vsaj s klistirjem ali svečko.
3. PROKTOSKOPIJA: Pregleda se zadnjih do 8 cm kože analne ga kanala in zadnjega dela črevesja. Prikaže notranje hemoroide in omogoči že ambulantne posege za njihovo zmanjšanje (hemoroidi so normalna struktura v telesu in jih ni mogoče popolnoma odstraniti!). Za razliko od ostalih preiskav ni potrebno čiščenje, v bistvu niti ni zaželjeno, saj od čiščenja pordela sluznica lahko da napačno sliko vnetja.

Glede na napisano, svetujem da opravite najprej kolonoskopijo, kasneje obisk pri proktologu.
Lp,
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

Animsaj223

Hvala za vas odgovor. Imela bi se eno vprasanje...
Dobila sem napotnico tudi za proktologa, ampak oboje (kolonoskopijo in proktologa) imam sele konec aprila (proktologa imam pri vas).
Medtem se mi bolecina v anusu, oz. mogoce nekoliko visje, ne umirja, kljub raznim mazilom, detralexu itd. Veckrat na dan obcutim topo bolecino, nekaj dni nazaj mi je sevala ze prav levo ritnico.
Kot sem ze napisala, imam okrog zadnjicne odprtine polno koznih gub, ce se malo napnem, se pojavi tud temno rdeca sluznica in temno modre zile. Ceprav imam ze dolgo casa tudi notranje hemeroide, nisem nikoli opazila nobene krvi ob odvajanju, samo bolecine tekom dneva, ne ob odvajanju. Ampak ponavadi so trajale kaksen dan ali dva, sedaj pa ne pojenjajo tudi po vec kot mesecu.
Sem pa ob mazanju notranjosti opazila, da imam to misico zadnjika zelo napeto, na levi strani pa me tudi boli ob pritisku. Cutim tudi kot nekaksno gubico in ob tej gubici me nekaj zaskeli, ce pritisnem s prstom. Omenili ste, da bi slo lahko za fisuro, ampak me ne boli ob odvajanju, niti nimam krvi.
Moram reci, da me ze posteno skrbi kaj se dogaja, ob tem sem tudi zelo napihnjena itd.
Za kaj menite, da bi slahko slo? Ali bi bilo smiselno prositi za napotico pod nujno?

Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

Ana_Ramsak

Animsaj223 je napisal/a:
Pozdravljena!
Če imate vse konec aprila, potem je bolj smiselno prvo kolonoskopija in za tem proktolog. Obratno namreč - tudi če vidimo kakšne hemoroide ne moremo pričeti zdraviti pred predvideno kolonoskopijo.
Vas zdravnik je očitno ocenil stanje ki zahteva hitro obravnavo. Verjamem da vas težave res bremenijo, vendar “nujno” pomeni da je vase zivljenje ogroženo, če ne dobite pomoči takoj, v to kategorijo spadajo nor. krvavitve, ki jih ni mogoče ustaviti, akutna gnojna vnetja, ki bi lahko brez operacije prešla v sepso in smrt, tromboza hemoroidov ki zahteva operacijo...
razumem, da ste zaskrbljeni, vendar nujna napotnica tukaj ne bi bila najbolj upravičena.
Fisura lahko skeli, srbi, boli, krvavi. Lahko vse, lahko samo kak simptom. Tipično je, da je mišica pri fisuri bolj zakrčena.
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

Animsaj223

Pozdravljeni.

Ponovno se obračam na vas.
Še vedno čakam na proktološki pregled, ki ga imam konec aprila, stanje pa se mi medtem slabša in sem že resnično panična kaj se dogaja.
Bolečina (topa bolečina) v zadnjiku in danki traja že nekje 2 meseca in se mi zdi, da je vedno huje. Pojavila se mi je tudi sluz na blatu, danes pa tudi majhne rdeče pike oz. lise, ampak nisem sigurna, če je bila to kri. Dva dni nazaj pa sem imela trdo blato v majhnih bobkih. Boli me že cel predel zadaj, tudi pri trtici, proti levi ritnici, tudi na levi strani medenice in občasno zadaj v levi nogi.
Tudi moje splošno počutje je slabo, sem zelo utrujena, brez moči, zdi se mi kot da me boli celo telo, kosti itd.
Okrog anusa imam tudi polno kožnih gub oz. hemeroidov, mogoče celo rektalni zdrs, sama ne znam oceniti, je pa stanje vedno enako, ta "zadeva" se mi nikoli ne umakne nazaj, me boli, ko se brišem, pri odvajanju tega predela sploh dobro ne občutim, se moram zelo napenjati, tudi če blato ni trdo itd.
Resno me že skrbi, da ni kaj hujšega, kajti kot že rečeno, se tudi moje počutje slabša. Tudi samoplačniško bi prišla na vrsto šele nekje v drugi polovici marca.
Kdaj bi lahko prišla na vrsto pri vas, v Ljubljani?
Ali glede na moj opis mislite, da bi bilo lahko kaj resnejšega?
Moja zdravnica sploh ni pogledala in je ocenila stanje samo glede na moj opis.

Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

Ana_Ramsak

Animsaj223 je napisal/a:
Pozdravljena!
Če se stanje tako slabša, morda stopite nazaj do zdravnice, naj ponovno oceni stanje (seveda prosite da vas tudi pregleda) in morda izda napotnico z drugo stopnjo nujnosti.
Vsekakor se vam pojavlja en kup zadev, zato je se toliko bolj pomembno, da se opravi pregled, da se sploh lahko postavi kakšna diagnoza, na ta kup simptomov je težko karkoli rečti.
Za termine vam iz glave ne morem povedati, pokličite v našo ustanovo v delovnem času, kjer vam bodo odgovorili glede zasedenosti terminov.
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak