Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

Analna fisura in notranja hemeroidi

Default avatar

cabaljurgn

Pozdravljeni,

pol leta imam že probleme s fisuro, ki se ne zaceli. Uporabljal sem čepe, masiram pred, po odvajanju, uporabljam maslene svečke, cicatradine kremo po odvajanju. Pred dvema mesecema sem dobil injekcijo botoxa po kateri je bila bolečina veliko manjša. Zdaj se mi zdi, da botox popušča in spet zelo boli.
Mislim, da so največji problem notranji hemeroidi, ki med odvajanjem izpadajo ven, ker je fisura poleg enega. Proktolog pravi, da hemeroidov ne more odstraniti dokler se fisura ne zaceli.
Redno odvajam tudi po 2x na dan. Po odvajanju bolečine, ki so neznosne, ne popustijo tudi po cel dan, dokler ne grem spat. Ne vem več kaj naj naredim. Zanima me vaše mnenje in kaj priporočate glede gibanja? je bolj počivati?
V naprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Lp
Default avatar

Ana_Ramsak

cabaljurgn je napisal/a:
Pozdravljen!
Fisure so res lahko zelo problematične za celjenje. To, da bolj boli je verjetno res, ker ucinek botoxa počasi začenja pojenjati.
Res je, da se običajno najprej celi fisura, šele nato se opravljajo posegi na hemOroidih, saj bi se drugače fisura lahko dodatno poškodovala, kar bi pa povzročilo še večje probleme in bolečine. Ampak če v pol leta ni napredka, svetujem da opravite kontrolni pregled, morda se bo potrebno odločiti tudi za kakšno operativno zdravljenje fisure (seveda odvisno od najdb ob pregledu).
Za gibanje ni ovir, če vam to ne povzroča dodatnih nelagodnosti.
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak