Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

Dolgo trajajoča bolečina v rektumu

Default avatar

Animsaj223

Pozdravljeni.

Stara sem 37 let, za sabo imam 2 nosečnosti. Že pred nosečnostjo sem imela notranje hemeroide, enkrat so mi enega tudi podvezali. Med nosečnostjo se mi je stanje poslabšalo, imela sem tromboziran hemeroid v velikosti češnje, ki ga je bilo potrebno rezati. Tudi v drugi nosečnosti sem imela podobne probleme. Od takrat naprej imam stalno hemeroide, oziroma polno nekih kožnih gub okoli zadnjika, ki včasih nabreknejo in bolijo. Praktično nimam nikoli "normalnega stanja", te gube se mi nikoli ne umaknejo nazaj. Krvavela nisem nikoli. Zaprta nisem in odvajam redno.
Občasno so se mi pojavile tudi tope bolečine višje v rektumu oz. danki, ampak so minile po kakšnem dnevu ali dveh. Sedaj pa te tope bolečine, ki se pojavijo nekajkrat na dan, trajajo že kake 3 tedne. Boli me tudi višje, nekje pri trtici.
Kaj bi lahko povzročalo te dolgotrajne bolečine? Pričela sem z jemanjem Detralexa, ampak zaenkrat ne opažam sprememb.

Hvala vnaprej in lep pozdrav.
Default avatar

Animsaj223

K zgoraj napisanemu bi dodala se to, ce je slucajno kaj povezano, da sem imela pred 2 mesecema zaradi dolocenih tezav gastroskopijo, kjer je bila ugotovljena bakterija helicobacter pylori ter kronicni gastritis.
Imela sem terapijo z antibiotiki, na dihalni test se cakam. Se vedno pa imam tezave kot so huda napihnjenost, obcasne bolecine po trebuhu in crevesju, spahovanje itd. Pogosto me tako napihne, da si brez tezav otipam debelo crevo (ki je dokaj trdo na otip) pocez cez trebuh, malo nad popkom. Ker me sedaj ze cca 3 tedne boli tudi v rektumu in trtici, me ze kar skrbi kaj se dogaja. Obcasno me boli tudi v mali medenici. Pogosto cutim neko pretakanje zraka zadaj v danki.
Oddala sem 5 vzorcev blata na prikrito krvavitev v razmaku 2 mesecev in vsi so bili negativni. Kot ze receno, krvi na blatu ali na papirju nisem imela nikoli. Zadnje case odvajam redno zjutraj, blato je normalno. Tudi UZ trebuha in kri imam bp. Cakam pa tudi na kolonoskopijo, ampak jo imam sele v aprilu.

Upam na vas odgovor. Hvala in lp.
Default avatar

Ana_Ramsak

Animsaj223 je napisal/a:
Pozdravljena!
Ti zunanji hemoroidi oz kožne gube so ostanek ohlapne kože. Nastajajo lahko z leti ali pa po kakih tromboza, kjer se koža razteza preko mej svoje elastičnosti. Ker je to prazen prostor kamor je možno da se kakšno otekanje siri, lahko ob fizičnih naporih, sedenju ali dolgem stanju nabrekajo. Z ligaturo lahko podvezujemo predele kjer je sluznica (torej notranje), kožne spremembe pa se lahko zmanjša le z operativnim posegom.
Glede same bolečine v zadnjiku je brez pregleda težko rečti, kaj je vzrok. Lahko je prisotna kakšna fisura (v pripeti temi tega foruma je napisano več o njej). Glede bolečine nad trtico je bolj verjeten vzrok skeletni (torej zadnji del hrbtenice).

Lp
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

Animsaj223

Hvala za odgovor. Se nekaj me zanima...

Ali bi lahko notranji hemeroidi ali fisura povzrocali ze mesec dni (ali se dlje) trajajoco blago, obcasno, topo bolecino v danki, trtici, brez krvavitve, brez bolecin ob odvajanju, obcasno zaprtost in takrat blato v bobkih? Obcasno cutim tudi nekaksno pretakanje zraka v danki.
Narocena sem sicer na proktoloski pregled, ampak se cakam. Pred cca 5 leti sem imela tudi rektoskopijo, ki pa drugega od notranjih hemeroidov ni pokazala. Blato na okultno krvavitev sem v preteklih 3 mesecih dala 5x in je vedno negativno.

Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

Ana_Ramsak

Animsaj223 je napisal/a:
Pozdravljena! Kožne gube lahko ostanejo po nosečnosti, trombozi ipd. Večinoma gre za kozmetično motnjo, če pa nabrekajo, pa znajo delati tudi druge nevšečnosti. Lahko so krivi tudi notranji hemoroidi, ki pritiskajo navzdol, morda bi bilo smiselno še nekajkrat podvezati (na podlagi najdb pri pregledu seveda!).
Bolečine na koncu zadnjika so lahko povzročene tudi s kakšno manjšo fisuro, spet, brez pregleda lahko samo ugibamo.
Tope bolečine nad trtico pa so bolj verjetno povezane s skeletnim sistemom, tukaj bi priporočala slikovne preiskave hrbtenice.

Lp,
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak