Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

Rektalni zdrs

Default avatar

Timo31

Pozdrav,

Star sem 31 in imam tezave z zadnjikom. Ze vec let sem imal obcasne fisure in obcutke polnosti v zadnjiku. Pred meseci sem sel k proktologu in je povedal, da imam rektalni zdrs, ki sicer ne gre ven in pa da je sluznica nagubana in ohlapna. Podvezal je sluznico in bilo je veliko boljse. To je bilo aprila. Zdaj pa imam spet tezave. Opazil sem namrec, da mi crevo med odvajanjem pride malo ven, po odvajanju gre samo nazaj notri. Ampak to se ni vse. Problem je, da ze 4 ure preden dejansko grem na wc cutim, da bom mogel iti. Torej postane tak pritisk v zadnjiku, kot da moram, ceprav blato se sploh ni dovolj spodaj. In to traja vcasih ure, da pride dol. Kot da se notri vse povesi ali naguzva. In se nekaj, ko potem pride blato dol do odprtine, ne pade ven brez tega, da se ful napnem. Brez pritiskanja noce ven past in potem si pomagam s stiskanjem sfinktra. Ce pa seveda ful pritisnem, pa spet crevo ven spravim. Znorel bom res. Sploh ne vem kaj naj naredim. Bojim se, da bo potrebna velika operacija za ta prolaps in da samo od sebe to ne bo postalo boljse. Prolaps vem da se ne izboljsa, ampak ali se lahko ra pritisk v zadnjiku s casoma zmanjsa ali bo to samo hujse? Blato je sicer normalno. Prosim za nasvet!
Default avatar

Ana_Ramsak

Timo31 je napisal/a:
Pozdravljen!
Se opravicujem za pozen odgovor.
Če je veliko ohlapne sluznice, se lahko poskusi tudi z večkratnim podvezovanjem, predno se poseže po kakih večjih posegih.
Žal pa kot ste sam ugotovil, zadeva se sama popravila ne bo.
Peristaltika se prične že bistveno prej pred dejanskim odvajanjem blata, toliko boleče pa je verjetno res zaradi prolapsa.
Prolapsi so res komplicirana zadeva in je težko karkoli komentirati brez pregleda in ocene stanja.
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak