Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

peče in srbi

Default avatar

ena s kupom težav

Sem nekaj mesecev po operaciji tankega črevesa (chronova bolezen), ki so mi ga kar nekaj odrezali. Sedaj pa se ne morem sestavit in rešit drisk, pekočega občutka in srbenja. Zgleda, kot, da bi mi neka hrana povzročala neko kislino, ki mi razje anus in to potem peče in srbi. Sploh ne morem ugotovit katera hrana je to. Iz jedilnika sem črtala gluten, belo moko. Tudi meso jem praktično samo 1x na teden, pa še to bolj ko ne ribe in belo piščančje. Mleko pijem samo brez laktoze. Še kar hodim tudi do 10x na wc. Zjutraj je blato pravilno formirano, večkrat ko grem, bolj je tekoče. Najhuje je ta pekoč občutek in srbenje. Redno se mažem z otroško kremo. Kreme s tea tree me pečejo in jih ne uporabljam. Prosim vas za nasvet, kako se tega rešit?
Hvala za odgovor!
Default avatar

Ana_Ramsak

ena s kupom težav je napisal/a:
Pozdravljena!
Vaši občutki in težave s predelom zadnjika so najverjetneje posledica pogostega odvajanja in drisk in s tem mehaničnega in kemičnega draženja. Najverjetneje so manj povezane direktno s prehrano (ampak posredno; če vam neka hrana povzroča težave in s tem driske, se zaradi tega draži tudi zadnjik).
Pomembno je, da dalje izvajate negovalne ukrepe kot jih že. Za blaženje simptomov je najbolj pomembna masaža zadnjega dela črevesja (okolica zadnjika in tudi mažite nekaj centimetrov navznoter, kolikor pač dosežete s prstom). Če je le možno mažite tudi pred odvajanje. Za nego je pomembno da izberete mastno kremo (otroška je čisto v redu), ki vas ob nanosu ne peče ali draži in s tem simptomov samo še poslabšuje. Poskusite lahko tudi z mazilom z ribjim oljem.
Ključnega pomena pa je ureditev drisk, verjamem da se bodo s tem tudi simptomi na zadnjiku zmanjšali ali izginili. V kolikor s prehrano ne uspete umiriti težav, se obrnite na gastroenterologa, pri katerem se vodite zaradi KVČB.

Lp,
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak