Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

Pekoča trajajoča bolečina

Default avatar

Lili12345

Spoštovani,

odpiram novo temo, ker ne vem pod katero bi ustrezno umestila svoje težave.
Imam diagnosticirane hemoroide, sicer od osebnega zdravnika, pri proktologu še nisem bila. Imam enega zunanjega, najbrž tudi notranje. Nikoli mi niso povzročali pretiranih težav, občasno kratkotrajno vnetje, ki sem ga pozdravila z Modolexom ali Faktujem. O morebitni operaciji naj bi lahko razmišljala, ko opravimo z nosečnostmi (se trudimo zanositi). Tokrat pa nisem prepričana, da imam težave zaradi hemoroidov. Pred več kot 14 dnevi sem nekoliko težje odvajala, malo krvi. Temu nisem posvečala pretirane pozornosti, saj se mi to večkrat zgodi. Težave so se kljub nadalje mehkem blatu vsak dan nadaljevale in mislila sem, da imam vnetje. Najprej sem šla po Modolex in se samo zunaj namazala, me je zelo peklo, ampak sem mislila, da je normalno. Potem naslednji dan ni bilo bolje, sem si kremo aplicirala še v zadnjik in dobila grozne pekoče bolečine in kremo takoj spirala. Še 2 dni ne je zelo peklo. Bolečina je bila milejša, a še vedno prisotna. Najhuje je, ko stojim. Tudi to mi je čudno, saj je bilo običajno problem sedenje. Mislila sem, da sem dobila alergijo na Modolex in po vikendu ponovila isto še s Faktujem. Zgodilo se je isto, grozne bolečine. Ko sem sprala kremo, je bilo bolje.
Sedaj si negujem z olivnim oljem, Nivea kremo, a pekoča bolečina kar vztraja in že res vpliva na moje življenje. Krvavela nisem že 2 dni, pred tremi dnevi nazadnje. Kri je prisotna na koncu odvajanja, ko se obrišem. Stalno skrbim za mehko blato, pijem Donat, kefir, jem sadje, zelenjavo ipd. in ne vem zakaj se ne umiri.
Bila sem pri osebni zdravnici in je rekla, da nič ne vidi in me praktično ni poslušala, ko sem ji opisovala težave. Pravi, da če ne bom bolje do ponedeljka, dobim napotnico za proktologa.
Stara sem 26 let, slabše žile sem podedovala po očetu.
Lepo bi vas prosila za mnenje o mojih težavah. Še najbolj sem se našla, da bi morda imela fisuro, vendar ta ni vidna. Skratka, postajam že obupana zaradi vztrajajočih bolečin.

Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor in Vas lepo pozdravljam

Lili
Default avatar

Lili12345

Pozdravljeni,

nisem več zdržala zaradi neznosnih bolečin in sem bila že danes na pregledu pri proktologu. Kot sem mislila, imam 2 fisuri. Sem dobila navodila kako moram in upam da bo šlo na bolje.

Vseeno hvala in lep pozdrav

Lili
Default avatar

Ana_Ramsak

Lili12345 je napisal/a:
Pozdravljena!
Res ste se zelo potrudila pri opisu dosedanjih težav, terapije in trenutnih tezav. Pa da greva kar po vrsti;
- tisti zunanji hemoroid je verjetno bolj kožna guba, kozmetična zadeva, ki se lahko operira če vas moti, ampak lahko se pojavi nazaj (za ženske je najbolj tvegan čas nosečnost) tako da se strinjam s tem da se počaka.
- notranji hemoroidi so žilne blazinice, ki jih imamo vsi, včasih se povečajo. Kadar so zelo povečani lahko izpadajo, sicer se lahko ranijo in krvavijo. Ker niso ozivceni, je tipičen simptom krvavitev, ki je lahko obilna, brez bolecine.
- glede na opisano je najbolj verjetno da se je pojavila manjša fisura, najverjetneje takrat ob težkem odvajanju. Obicajno protihemoroidne kreme pečejo ob nanosu, v ospredju je bolečina, krvavitev je lahko vidna le kot sled na papirju ali pa je sploh ni. Pravilno ste ravnala z mazanjem z mastno kremo oz oljem. Priporočala bi, da to nadaljujete se vsaj nekaj tednov, kot negovalno terapijo. Priporocam da preberete tudi pripet prispevek o analni fisuri.

Za dodatna vprašanja sem vam na voljo,
Lp!
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

Lili12345

Pozdravljeni,

zahvaljujem se za Vaš odgovor. Nisem več zdržala bolečin, saj čez vikend ni bilo nič bolje, le slabše in sem bila včeraj že pri proktologu.
Diagnozo imam kronična analna fisura, imam kar 2. Dobila sem dilatan čep in uporaba le- tega je tako boleča, da sem včeraj zvečer za trenutek izgubila zavest zaradi bolečin oz. bruhala. Danes zjutraj je bilo prav tako grozno in se prav bojim večera. V kolikem času lahko pričakujem izboljšanje, da terapija ne bo več tako zelo boleča?

Že vnaprej hvala in lep pozdrav

Lili
Default avatar

Ana_Ramsak

Lili12345 je napisal/a:
Pozdravljeni!
Najprej se opravičujem, sploh nisem videla tistega drugega prispevka, da ste bila že pregledana.
No potem res gre za fisuri, kar sem tudi jaz predvidevala.
Povem naj, da dilatan čepi so včasih bili prva terapija v zdravljenju fisur, se pa vse bolj odsvetujejo. Sama načeloma nisem zanje in jih pri akutnih fisurah nikoli ne priporočam. Sama se odločite, ali jih boste uporabljala dalje, ampak kot rečeno, jaz te terapije ne podpiram (ni pa seveda prav da dajem nasvete kontra kolegu zdravniku ki vam je terapijo predpisal, ampak kot že rečeno, danes so deljena mnenja glede uporabe le-teh pri fisurah). Sploh ne v vašem primeru, če ste zaradi bolečin ob uporabi izgubili zavest!
Najboljša terapija je masaža z mastno kremo na orokavičenem prstu. Vzamite si čas in najbolj boleč predel masirajte vsaj nekaj minut. S prstom zato, ker dobite tudi povratne občutke (kje je najbolj boleče mesto, je bolj hrapavo), kontrolirate lahko jakost pritiska in manj možnosti je da se kaj dodatno poškoduje, kot če bi drezali noter s plastiko.
Celjenje traja razlicno dolgo, velikokrat zato ker se ob odvajanjih znova in znova rani, obicajno nekaj tednov do nekaj mesecev.
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

Lili12345

Pozdravljeni,

zahvaljujem se za Vaše mnenje in pojasnila. Popolnoma razumem, da se metode zdravljenja od zdravnika do zdravnika tudi razlikujejo.
Sklepam, da so se za tako zdravljenje odločili, ker fisure niso več v akutnem stanju. Z masiranjem pa sem že sama poskušala kar nekaj časa pred pregledom, a ni prineslo izboljšanja. Ker je po preživeti terapiji s čepom bolečine bistveno manj in čutim olajšanje, prav tako verjamem, da bo z vsako uporabo lažje, bom z uporabo nadaljevala.
Hvala za Vašo pomoč in lep pozdrav

Lili
Default avatar

Ana_Ramsak

Lili12345 je napisal/a:
Ja, kot rečeno, v akutni fazi res ne priporocam čepov, kasneje se kdaj, sicer redkeje odločim zanje. Ampak kot sva ugotovili, lahko se ugiba diagnoza ampak ne tudi v kakšnem stanju je fisura, tako preko splet :)
Super če vam pomagajo, potem pa le nadaljujte in lp.
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak