Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

otrok manj joka z ibubelom

Default avatar

splošna

Pozdravljeni, moja dveletna hči ima dve leti težave pri odvajanju, nekakšne bolečine (sklepam ne le po drugačnem joku, ampak tudi po mimiki obraza, grimasah, intonaciji joka, pavzah pri joku itd). To nima nobene veze z logiko, težave in jok so lahko po en teden kot če bi bile porodne bolečine, tudi če je pocasto, driskasto, formirano, če so manjše količine blata, in nasprotno, lahko tega ni ob obilnem blatu. Sedaj ni več nobene sluzi ne krvi v pocastem ali tekočem blatu, ko pa je bila je pediatrinja predvidevala da je zaradi predhodnega zaprtja. Ampak zaprtje je tudi ko ima drisko. Npr. več kot pol leta je imela drisko in v tem času niti enkrat ni kakala v vrtcu. Teško si predstavljam da je takšne rafale možno samostojno načrtno zadrževatii, vem kaka eksplozija to zna biti.

Enkrat smo bili v bolnišnici, glih ko je izpraznila črevo in tam se je nekako zaprla za tri dni (manj gibanja, manj raznovrstne hrane itd). Dobila je zdravilo z ibuprofenom 60 ml zaradi nižanja temperature, ampak je delovanje tudi protivnetno in protibolečinsko, in takrat je neprimerno manj jokala in drugače, kot da so bolečine znosne. Blato je bilo strašno obilno in trše takrat, tega še nisem videla, bolečine pa manjše. Po tolikih mesecih sem se odločila preizkusiti stvar še enkrat, saj so mnenja da je težava verjetno v nekem psihološkem npr. stres ob ločitvi od mame-vrtec, kar pomoje ni res. Mala sedaj 2 dni jemlje po 20ml sirupa ibubel z sokom, sem dala 2x na dan, torej preveč, ampak učinkuje, enkrat je celo odvajala brez nobenega joka (zadnjič). Ibubel sem dajala z sokom, ker jo drugače nekaj moti na jeziku in začne se slinit in kot da jo nekaj moti v grlu (po tistem drugem zdravilu z isto učinkovino - večja doza, je imela neke stranske učinke navedene na zdravilu. Sprašujem, ker sem ibubel dajala 2 dni in max je 3 dni, sem pa prekoračila dozo in gremo na pot, ali lahko v primeru ponovnih težav z odvajanjem ponovim postopek čez nekaj dni (makrobalans in sirupi in nux vomica, donat, kompot slivov itd., ne pomagajo, pomaga samo mikroklizma brez nobenih dodatkov, ampak to ne morem zlorabiti, svečke se ne stopijo, dulcolax svečka pa kot da dobi viola zadnjik po njemu, dobila je že pikice po lulici in mogoče zaradi razburjanja kratkotrajno poplavela). Zato se mi je zdelo smiselno pogledati ali je stvar definitivno v bolečini.

Do sedaj smo naredili le en UZ trebuha, nobenih drugih preiskav in je črevesje izgledalo ok, je rekla da edino če je kaj pri zadnjiku, da tega ne more pregledat.Zato se obračam na vas.

Hvala za nasvet.
Default avatar

splošna

Vidim da odgovora ni, torej poenostavim vprašanje:

2 letna punčka z nenavadnimi težavami pri odvajanju, je v pretklosti imela nekaj stranskih učinkov, navedenih na zdravilu z vsebino ibuprofen, ko je dobila 60ml. Ampak ker je takrat kratkoročno pomagalo, kar zadeva bolečine, bi rada stvar sprobala z podobnim, in blažjim zdravilom, ki pa tudi vsebuje isto učinkovino (sirup Ibubel, 20ml). Na navodilu piše da naj se nebi vzelo več kot 3 dni po 20 ml za to starost. Ali lahko, četudi sem nekoliko prekoračila to dozo, lahko dam čez dan, dva pavze, ponovno kako dozo sirupa, glede na to da ga dajam razredčenega z sokom (ko je nerazredčen, se mala obnaša kot da ji bo izgrizlo jezik in dejansko rata rdeč, pride gosta slina, nekaj se dogaja z grlom da se ji zatika hrana, težje požira). Hvala za mnenje.
Default avatar

Ana_Ramsak

splošna je napisal/a:
Pozdravljena!
Težave ki jih navajate delujejo res bolj kompleksne narave, zato jih preko foruma žal ne bomo mogli rešiti, bom se pa potrudila dat vsaj kak koristen komentar.
Zadnjika pri otrocih res ne moremo pregledati, tudi proktologi ne, saj na voljo ni tako majhnih instrumentov, ki bi to omogočali, pa tudi sodelovanje tako majhnim otrok je slabo. Pregled bi eventuelno lahko razjasnil pregled z otroškim kolonoskopom, ki omogoča vpogled v crevo. Možno je, da se v zadnjiku skriva kakšna majhna fisura, ki se obcasno ponavlja in takrat deklici povzroča bolečine. Ko se fisura pojavi, lahko dela tudi težave pri odvajanju netrdega blata. To bi pojasnilo zakaj ji protibolečinski sirup olajša težave in odvajanje.
Glede ponovitve protibolečinske terapije oziroma predpisa režima jemanja le-te se obrnite na pediatra. Osebno mislim, da sicer lahko, vendar so za predpis takšnih zdravil pri otrocih pediatri bolj seznanjeni.
Če se bodo težave ponavljale, bi svetovala pregled pri gastroenterologu. Črevesje je na UZ zelo slabo pregledno in sama preiskava o stanju v notranjosti crevesja nič ne pove.
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak