Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

NUJNO Prosim hiter odgovor

Default avatar

Niko3344

Zivjo!
Nujno rabim vas nasvet, ker imam totalno paniko! Vceraj sem imel podvezovanje ohlapne sluznice rektuma spredaj. Po posegu je eno uro bolelo, ker se je verjetno prekinil dotok krvi.
Nato me je danes zacelo spredaj bolet in sem sel na wc in je bilo nekaj krvave sluzi in videl sem, da je odpadla crna ligatura. Gumica. Zelo sem se prestrasil in sel nazaj na pregled. Zdravnik je rekel, da se vidi precni hematom in da je strgana sluznica, luknja. Rekel je da zdaj pustiva in da naj jemljem efloran. In zdaj sem cist iz sebe. Ce je zdaj tam luknja, a to potem pomeni, da se lahko vsebina razlije v trebuh? Se pravi da lahko pride do totalne perforacija. Mislim sploh si ne upam zdaj vec na blato it. Kaj ce dokoncno strgam, tisto malo kar se skupaj drzi? Ali je pod to podvezano sluznico se kak sloj, ki prepreci, da se to razlije? Je ta sluznica dvoslojna? In ce je kak sloj spodaj in pridejo zdaj skozi to raztrganino bakterije notri, a se lahko napravi absces ali pa fistula? Problem je tudi, da lahko jemljem efloran samo dva dni, ker ce ga jemljem vec casa zgubim ravnotezje po njemu.

Prosim za hiter odgovor!
Default avatar

Ana_Ramsak

Niko3344 je napisal/a:
Pozdravljeni!

Nič nenavadnega ni, da se ligatura odlusci že naslednji dan, pri veliko bolnikih je tako.
Če so bile prisotne bolecine, potem je verjetno bil podvezan res velik del in lahko da je pod njim nastal tudi hematom, ta se bo sam absorbiral.
Črevesna stena ni sestavljena iz ene ali dveh plasti, ampak številnih, zato se vsebina ne more razliti.
Kakršnakoli poškodba lahko naredi na sluznici “luknjo” ki se sama poceli; ligatura, spontani razpok hemoroidi, fisura, zaprtje ipd.
V kolikor imaste podvprašanja, predvsem tako nujne narave, pa predlagam da se obrnete neposredno na zdravnika, ki je poseg opravljal.

Lp,
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

Niko3344

Hvala za vaš odgovor!
Saj sem vprašal to vse zdravnika in nisem dobil nobenih odgovorov. Kar neki je mrmljal in ga nisem nič razumel.
Recimo zdaj ko grem odvajat še vedno opazim krvavo sluz. Torej se zadeva še vedno ni zacelila. Pomagal sem si s klistirjem, torej dal sem čist malo vode notri, da je lahko blato čist nežno zdrsnilo ven. In vedno je bilo še malo krvi prisotne.
Zdaj pa kot da ne bi že bilo dovolj tega, sem še drisko dobil. Ravno zdaj, ko se to celi še driska! In zame je to grozno, ker imam intussuskepcijo in pol težko odvajam, sploh ko je driska hoče to potem hitro ven, hkrati se pa pri meni svetlina črevesja zapre in potem pride do hudih krčev in celotni rektum se zelo napne in raztegne. In sprašujem se, kako se pri vsem tem raztezanju lahko sploh ta rana zaceli? A bi bilo potrebno to malo "zažgati"? In kaj sedaj, ko pride ta driska v stik z rano? Kaj če se okuži in pride do abscesa ali pa sepse? Antibiotika več ne jemljem. In bojim se, da bom mel spet po 30krat dnevno drisko, kot sem imel že enkrat, potem pa ta rana tega sigurno ne bo prensla.
Default avatar

Ana_Ramsak

Niko3344 je napisal/a:
Nekaj časa se še lahko celi, vsekakor pa tale driska ne pomaga. Raje kot klistir (dodatno lahko poškoduje sluznico) raje namazite s kakšnim mastnim mazilom oziroma še bolje, kar z olivnim oljem steno zadnjika. Če je prisotna driska, to počnite veckrat dnevno.
Zavedati se je potrebno, da rane rabijo čas da se zacelijo.

Lp
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

Niko3344

Torej če vas prav razumem.
Do perforacije ne bo prišlo, ker je tam še več plasti, ki preprečujejo to?
Kaj pa okužba rane, ker je v stiku z drisko? Ali je ta sluznica tega "vajena"?

Lahko namažem zadnjik z oljem, ampak ta rana ni na anusu, ampak kakih 15 cm gor od luknjice. Kako bi potem to pomagalo?
Default avatar

Ana_Ramsak

Niko3344 je napisal/a:
Lep pozdrav!
Ligatura se nastavi s proktoskopom, ki je dolg okoli 7cm in na to višino, lahko se jo tudi otipa s prstom, tako da bi morala biti vaša rana na tej globini in ne višje. Tudi če ne dosežete rane, če imate driske se priporoča mazanje, če ne druga, da preprečite da se sluznica dodatno razdraži zaradi drisk. Sluznica se regenerira hitreje kot koza, ampak to ne pomeni nekaj ur ali dni, včasih (sploh pri vas, kjer sedaj driske otežujejo celjenje) lahko do nekaj tednov.
Tako je, prav ste razumeli, pri vas je natrgana le najbolj zgornja plast, nato jih je se nekaj, ki preprečujejo perforacijo.

Lp
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak