Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

Občutek nepopolno izpraznjenega črevesja

Default avatar

Niko2

Pozdravljeni!,
Star sem 17 let in imam sledeč problem:
Po veliki potrebi imam občutek kot, da nimam popolnoma praznega črevesja (danke), bil sem že pri zdravnici, ki mi je rekla nej se oglasim enkrat po opravljeni potrebi da mi bo pregledala zadnji del črevesja. Ko sem prišel na pregled mi je samo pretipala trebuh in okoli anusa (jaz pa sem moral povedati kaj sem čutil).
Po pregledu je zaključila da je vse vredu. (Sicer mi ni jasno kako je ugotovila da je vse vredu brez "pravega" pregleda"). Ampak jaz imam še zmeraj občutek neizpraznjenega črevesja. Kaj naj sedaj storim in na katerega zdravnika naj se obrnem?
Hvala že vnaprej za odgovor
Default avatar

Ana_Ramsak

Niko2 je napisal/a:
Pozdravljen!
Občutek nepopolno izpraznjene ga črevesja najpogosteje dajejo povečani notranji hemoroidi. Lahko tudi krvavijo in puščajo sledi sveže krvi v blatu, ni pa nujno. Prav tako to niso ista zadeva kot zunanji hemoroidi, ki jih vidimo z vizualnim pregledom anusa. Pri notranjih hemoroidih gre za normalno prisotne blazinice, ki se obcasno povečajo. Ker so iztisljive, jih je tudi ob samem pregledu s prstom v danki težko otipati. Diagnoza se postavi z anoskopijo, to je pregledom zadnjih nekaj cm črevesja z instrumentom. Pregled izvaja proktolog, zato priporočam, da vas zdravnica napoti tja. Posebne priprave za pregled ni treba, več o pregledu in notranjih hemoroidih pa si lahko preberete v pripetih temah na tem forumu.

Lp,
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak