Proktologija

Odgovarjajo: Ana Štern, dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije

PROKTOLOŠKI PREGLED

Default avatar

Andreja

Vsak proktološki pregled se začne z anamnezo, torej s pogovorom z bolnikom in se nadaljuje s kliničnem pregledom in po potrebi sledijo še dodatne preiskave.
Ob pričetku pregleda se zdravnik in bolnik pogovorita o težavah. Sprva bolnik sam pripoveduje o svojih težavah, po potrebi pa mu nato zastavimo tudi dodatna vprašanja. Ker gre za težave v intimnem predelu so ta za bolnika lahko neprijetna, včasih se lahko tudi zdi, da niso povezana z bolnikovimi težavami. Vendar vsa ta vprašanja postavljamo, da pridobimo dobro in temeljito anamnezo ki nam je v pomoč pri ustvarjanju vtisa o težavah in postavitvi delovne diagnoze.

Pogovoru sledi pregled. Za razliko od nekaterih ostalih pregledov in preiskav črevesja, za pregled pri proktologu ni potrebne posebne predhodne priprave doma. Čiščenje črevesja ni potrebno, saj pregledamo le zadnjih nekaj centimetrov črevesja in v tem predelu se blato običajno ne zadržuje. Prav tako menstrualna krvavitev pri ženskah ni ovira za pregled.

Sam proktološki pregled še vedno velja za stresno preiskavo, pri kateri je bolnikom ob pregledu pogosto nelagodno in nerodno. Možnih je več položajev bolnika za pregled, lahko se opre na kolena in komolce na preiskovalni mizi ali leži na levem boku s pokrčenimi nogami.
Pregled pričnemo z inspekcijo, torej opazovanjem, pri katerem iščemo nepravilnosti, ki so vidne s prostim očesom in brez tipanja. Ocenimo barvo kože, ali je le-ta vidno nadražena, prisotnost raznih izrastkov, zunanjih ali prolabiranih notranjih hemoroidov, prisotnost izcedka…

Nadaljujemo s palpacijo oziroma tipanjem okolice zadnjika, analnega kanala in rektuma. Predel je zelo oživčen in praviloma dotiku sledi refleksno skrčenje zadnjikove mišice. Za pregled je zelo pomembno, da zadnjične mišice bolnik čim bolj sprosti. Bolniku naročimo da nas opozori na morebitno boleče mesto. Ni smiselno, da bi s tipanjem vztrajali, če bolnika boli. V kolikor je pregled mogoče nadaljevati, s prstom iztipamo stene analnega kanala, ocenimo tudi moč zadnjikove mišice. Pri ženskah lahko na sprednji steni tudi otipamo maternični vrat ali vstavljen tampon, pri moških pa prostato. Notranjih hemeroidov pa običajno ne moremo tipati, saj je to tkivo mehko ter gobasto, napolnjeno s krvjo in iztisljivo ter prstu zato ne nudi opore.

Sledi pregled z inštrumentom »proktoskopom«. To je nekaj centimetrov dolgo votlo ogrodje v katerem je vodilo. Pred vstavljanjem nanj nanesemo lubrikant, nato ga počasi v celoti uvedemo v zadnjikov kanal. Izvleče se vodilo in s pomočjo osvetlitve vidnega polja dobimo vidni pregled tega dela črevesa. Med preiskavo lahko opravimo tudi terapevtsko podvezovanje notranjih hemoroidov ali odvzamemo vzorec tkiva za nadaljnje preiskave.

Po izvleku instrumenta je pregled končan. Z bolnikom se pogovorimo o ugotovitvah in zdravljenju, v kolikor je to potrebno.

http://med.over.net/clanek/kako-izgleda ... i-pregled/

Viri:
[sub]Kirurški center Zdrav splet. URL: http://www.zdravsplet.si/
Mlakar Boštjan. Anamneza in preiskave v proktologiji. Medicinski razgledi. 2008, 47, str. 411-423.
Mlakar Boštjan. Proktološka anamneza in anorektalni digitalni pregled. Medicinski mesečnik. 2006, december, str. 390-397.
Godeberge P. Anorectal Diseases textbook. Paris : Éditions Flammarion SA, 2008.[/sub]
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.
Default avatar

trombus

Zdravo!
Prosim vas, imam precej vprašanj:

Kakšne so čakalne dobe za proktologa privat?
Kako vemo, ali je določena zunanja sprememba ob zadnjiku nujna za obisk zdravnika in kako dolgo za zunanje spremembe lahko upamo da se bo pozdravilo samo po sebi, preden smo na koncu prisiljeni pokazati se proktologu?
Ali se lahko zgodi kaj hujšega, če taka sprememba podobna mladem fižolčku sama poči, ali je takšna krvavitev zaželjna ali ne?
Ponekod zdravniki svetujejo tople kopeli, z druge strani pa mrzel tuš na prizadet predel. A ni to kontradiktorno, tj. ali je tako prav?
Ali tudi ginekolog lahko da napotnico za proktologa in zakaj tega ne sme storiti privatni zdravnik, če se že splošni zdravniki tako zteška odločajo za dodelitev napotnice? Ali splošni zdravnik mora pregledati analno področje, ali je zadosti za napotnico npr. priporočilo (bolj izkušenega, starejšega) drugega zdravnika - ginekologa, urologa itd.?

Žal ko nimamo izkušenj, so vprašanja lahko nesmiselna, pa vendar, hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar

Ana_Ramsak

trombus je napisal/a:
Pozdravljeni!

Najprej naj pričnem tako: "Nobeno vprašanje ni nesmiselno, ne moremo vsi vsega vedeti in je prav da sprašujemo! "

Vsaka sprememba okoli zadnjika, predvsem na novo nastala in če ne izginja si zasluži pregled pri zdravniku. Potrebno jo je natančno opredeliti, da se vam lahko dajo tudi ustrezni nasveti za nego in zdravljenje. Kot je tudi zapisano v enem izmed pripetih prispevkov , ni vse hemoroid in zdravljenje se lahko razlikuje, z napačno nego pa se stanje lahko tudi poslabšuje.

Napotnico za proktologa največkrat izda osebni zdravnik, lahko pa tudi drug specialist (urolog, ginekolog, gastroenterolog...). Vsekakor je prav, da zdravnik pogleda stanje pred napotitvijo, saj mora oceniti stopnjo nujnosti (redno, hitro, nujno). Sicer je vaša pravica da zavrnete rektalni pregled, ampak potem tudi zdravnik lahko presodi ali bo napotil dalje. Brez napotnice imate tudi možnost samoplačniških storitev.

Čakalne dobe so spremenljive in odvisne od stopnje nujnosti na napotnici. Uradno je čakalna doba za stopnjo nujnosti 1 (nujno) 24 ur, za stopnjo 2 (hitro) do 3 mesece in 3 (redno) več kot 3 mesece. Za druge ustanove vam ne morem odgovoriti glede cakalnih dob, v naši je trenutno za redno nekje 2-3 mesece, za hitro okoli 1 mesec.

Spremembe, ki nastanejo hitro, so čvrste, boleče in lahko same počijo so običajno trombozirani zunanji hemoroidi. Tak hemoroid se je že pričel zdraviti, vi mu morate pa sedaj pomagati z ustreznimi ukrepi.
Hladne kopeli in obkladki se svetujejo za hemoroide, vsekakor pa tuša ne usmerjajte direktno na oteklino. Tople kopeli sproščajo mišico, ki je v krču ob prisotni analni fisuri.

Upam da sem zajela odgovore na vaša vprašanja.

Lp, Ana Ramšak
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

trombus

Spoštovana dr. Ramšak,

hvala za pomoč! Po izgledu balonček spomni na trombozni, ni pa boleč. Nikjer ni informacij ali je nevarno če poči ali zraste, saj me čaka 10urna pot v avtomobilu (najbrž na boku). Osebni zdravnik ne da napotnice proktologu brez pregleda, ena zdravnica bi me lahko pregledala če bi našla čas, ampak bi morala čakati celo izmeno, če pride kak trenutek prostosti vmes, kar ni glih izvedljivo ker ko veliko stojim ali sedim, se stvar veča in bolj napenja.

Skrbi me ker je čez noč spremenil barvo v viola, "dobil" žilice (včeraj niso bile vidne) in zrastel v nekaj dneh na velikost fižolčka, je pa bil kot polovica zrna graha pred vikendom. Prišel je naenkrat. Ne najdem nobenega proktologa/proktologinje ali ginekologinje, ki bi lahko to pogledala v kratkem času. Ali lahko koga svetujete?
Default avatar

trombus

Spoštovana dr. Ramsak,

Ni mi treba odgovoriti na prejšnji post, saj iz Vašega odgovora drugi osebi sklepam da ni nič narobe če do razlitja/krvavitve zunanjega h pride, saj pišete da se lahko tudi sam razlije in omili.

Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

Ana_Ramsak

trombus je napisal/a:
Pozdravljeni!

V kolikor na hitro spremeni barvo v vijoličasto, postane zrnat, je velika verjetnost da je prišlo do tromboze zunanjega hemoroida. Lahko se predre, tromboza se izprazni v obliki obilnejše krvavitve, lahko pa vztraja kot večja oteklina.

Vsekakor svetujem hlajenje, kopeli ali obkladke, Detralex tbl. po shemi za akutni hemoroidalni sindrom in uporabo protihemoroidnih mazil večkrat dnevno. Velja tako za tromboziranega predrtega, nepredrtega ali samo oteklino.

Načeloma vaš zdravnik presodi o stopnji nujnosti in v kolikor oceni da je zadeva nujna, pridete na pregled v roku enega dne, opravi se lahko tudi poseg. Še vedno ostaja tudi možnost samoplačniških storitev, v kolikor nimate ustrezne storitve.

Lp, Ana Ramšak
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

barbaraah

Pozdravljeni,

Hčerki stari 8 mesecev se je pojavil nekakšem izrastek ali vozliček velikosti koruznega zrnja. Pediatrinja je rekla da je videti kot hemeroid, kar je za tako starost zelo neobičajno. Dobili smo napotnico za splošno kirurgijo in svetovala nam je naj izberemo dobrega kirurga z izkušnjami z otroki.
Ali je pri tako majhnem otroku lahko to kaj nevarnega? In ali mogoče lahko priporočate katerega kirurga (maribor, celje)
Default avatar

Ana_Ramsak

barbaraah je napisal/a:
Pozdravljena!
Tudi pri majhnih otrocih se lahko pojavijo hemoroidi, fisure ipd. sicer res veliko redkeje ampak je vsekakor možno. Tudi otroci v takšni starosti lahko imajo težave z odvajanjem, sploh pri kakšnem zaprtju se lahko pojavijo težave.
Vsekakor pa je smiseln pregled, sploh ker gre za majhnega otroka, je treba natančno opredeliti kaj se dogaja.

Lp,
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

proktologija

Pozdravljeni.
26.6. sem bila operirana zaradi povečanih kožnih gub in hemeroidov. Ob odpustu mi je kirurg naročil le redno in mehko odvajanje blata in mazanje z olivnim oljem. Ni pa mi povdaril podatka, da je nujno zaradi tega, da se kanal nebi ukrčil. Ker sem imela prve dni velike težave z odvajanjem (pomagala sem si tudi z glicerunskimi svečkami, dulcplax tabletami in veliko količino donata), je bilo tudi mazanje zelo boleče. Zato so mi v lekarni svetovali gel hemoclin ker ima aplikator. S tem sem mazala 5-6 dnevno. Tudi moja osebna zdravnica je potrdila, da je to uredu. Po 2 tednih sem imela kontrolo pri svoji kirurginji, ki pa me je oštela. da nisem prav mazala, kot mi je naročila. Ni pa vedela, da me ni ona operirala. Tako se mi je kanal že malo ukrčil, a me je pomirila in zatrdila, da nisem prepozna, da s tem nadaljujem naprej. Na izvid je napisala: prisoten še rahli edem, znakov vnetja ni videti, rane skoraj zaraščene, vidno še nekaj šivov in situ, prisotni znaki stenoze.
In sedaj me priznam najbolj skrbi ravno ta stenoza. V treh tednih nikakor ne morem normalizirati prebave, pomagati si moram z glicerinskimi svečkami in donatom. Ob vsakem odvajanju pa se je pojavila tudi kri, povsem sveža in kar nekaj je je. Videti je drugače, kot tista prve dni po operaciji. Z mazanjem nadaljujem kot mi je naročeno 4 na dan, vendar imam občutek da res počasi napredujem. Sedaj pa imam vprašanje, ali naj me ta krvavitev skrbi in naj grem na pregled takoj. Kontrolo imam 5.7.. In tudi kak nasvet glede stenoze.
Hvala in lep pozdrav.
Katarina
Default avatar

Ana_Ramsak

proktologija je napisal/a:
Pozdravljena!
Po operaciji (ko pride še do dodatnega otekanja in bolečin) je zelo pomembno da redno predel masirate. Vsak zdravnik ima svoja navodila, saj čisto točnih smernic ali pravila glede pooperativnega poteka in nege ni. Jaz osebno nisem pristaš teh aplikatorjev in jih tudi v vseh primerih odsvetujem, saj se s plastiko lahko povzroči dodatne poškodbe, saj nimamo pravega občutka kam "drezamo". Svetujem, da se negovalno mazilo (to je lahko kakršnokoli, priporočam predvsem razna hladilna mazila, olivno olje, karkoli kar ne peče in je za dolgotrajno uporabo) vmasira (in analni kanal nato masira vsaj 2 minuti) v pooperativni predel do drugega členka kazalca in to se seveda tudi izvaja večkrat dnevno. Seveda so po operaciji prisotne bolečine, zato pred nego svetujemo analgetike. Žal je pač tako, da te operacije velikokrat prinesejo bolečine, ki pa so največkrat prehodne narave. Normalno je, da je analni kanal tako hitro po operaciji še zožan (stenoza), saj je zaradi bolečin in "poškodbe" normalni telesni odziv krč mišice, kar pa tudi sproščamo z masažo. Okrevanje zna biti včasih počasnejše, sploh če so ob tem prisotne kakršnekoli težave, tudi te, ki jih navajate, zato le bodite ponosni na kakršen koli napredek, tudi če je le ta počasen! Do vaše predvidene kontrole bi že krč mišice moral popustiti.
Pred odvajanjem analni kanal dobro namažite z olivnim oljem, skrbite da bo blato mehko.
Glede krvavitev se ne obremenjujte, dokler rana ni popolnoma zaceljena. To kaže le na to, da je prisotna sveža rana in je po operacijah tudi normalen pojav. Tudi po negi lahko na prstu kdaj opazite sled krvi, tudi tega se ne ustrašiti.
Kontrolo pri zdravnici opravite kot je predvideno.

Lp,
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

groci1998

Pozdravljeni!

Stara sem 18 let in v zadnjem mesecu ob opravljanju velike potrebe na toaletnem papirju opažam kri. Poleg tega imam okoli anusne odprtine zeo suho in razpokano kožo, ki se pušči. Včasih opravljanje potrebe spremnljajo tudi pekoče bolečine in danes zjutraj je bilo krvi precej več. Kri se pojavlja samo kadar grem na stranišče, drugače pa ne. Kri je sveža in živo rdeča in krvavitev se ustavi hitro. Suho kožo si redno mažem z bepantenom, a ni nič bolje.

Ali je možno, da imam hemeroide?

Lep pozdrav
Default avatar

Ana_Ramsak

groci1998 je napisal/a:
Pozdravljeni!

Pri težavah, ki jih navajate so hemoroidi manj verjetna diagnoza. Le-ti, če govorimo o notranjih so običajno krvaveči, bolečin ali vnetja kože pa običajno ni.
Bolj verjetna je analna fisura (razpoka; več o njej preberite v pripeti temi) ali kožno vnetje (ob odvajanju pride do poškodb, koža razpoka, lahko zakrvavi).
Za postavitev diagnoze se obrnite na zdravnika, ki nato predpiše ustrezno terapijo ali vas napoti do proktologa.

Lp,
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

DorotejaVodo

Pozdravljeni.

Mene pa zanima kam se lahko obrnem na proktološki pregled v okolici mb? Bila sem v kliniki Zdrav splet, ampak sem bila z njihovih hladnim odnosom in pomanjkljivostjo informacij zelo nezadovoljna.
Default avatar

Ana_Ramsak

DorotejaVodo je napisal/a:
Pozdravljeni!
Za storitve na napotnico lahko pobrskate po portalu e-zdravje, za samoplačniške storitve v vašem okolišu pa uporabite brskalnike.
Lp,
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

Niia

Pozdravljeni.

V začetku marca imam pregled pri proktologu. V forumu sem zasledila, da načeloma ni potrebno vzeti odvajal. Meni so iz bolnišnice poslali celo stran napotkov, kako naj se s pomočjo odvajalnih tablet in svečk pripravim na poseg, kako naj pijem le čaj. Obstaja kakšen drugačen način brez toliko tablet. Na primer da jem tekočo hrano (čiste juhe in čaj) že nekaj dni prej ali se tabletom in svečkam nikakor ne morem izogniti? V službi namreč ne morem vedno na stranišče.

Hvala in lp
Default avatar

Ana_Ramsak

Niia je napisal/a:
Pozdravljena!
Načeloma se za proktoloski pregled ni potrebno nič posebej pripravljati, zadnji del črevesa bo tako naj bil čist. Tudi nobeno klistiranje ali karkoli ni zaželjeno, saj je lahko ob tem sluznica ob pregledu bolj pordela in lahko deluje vneta, čeprav ni.
Težko vam odgovorim, zakaj ste prejela ta navodila, je morda planirana rektoskopija (tu se pogleda višje kot snproktoskopom, tukaj obicajno je potrebna priprava)?
Če potrebujejo res čisto crevo potem bo treba čiščenje narediti po navodilih, žal. Ampak sej to ponavadi se začne komaj en dan prej, tako da s službo ne bi smel bit tak problem?
Težko komentiram navodila ki ste jih prejeli, najbolje da poklicete v ustanovo, kjer ste naročeni in povprašate.

Lp,
Ana Štern, dr. med.,
zdravnica specializantka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet
Default avatar

danijelamakoter

DorotejaVodo potrjujem tudi jaz, sem doživela enako, kot ne samo hladen in pomanjkljiv z informacijami ampak odnos je bil tudi nesramen. Nisem prepričana v njihovo profesionalnost dela v Zdravem Spletu Maribor.

Moderatorji

Ana Štern , dr. med., zdravnica specializantka dermatovenerologije
Ana_Ramsak