Forum: Ustno zdravje in higiena

Skrb za ustno zdravje in pravilna higiena je prva stopnica. Pravilno opravljena prepreči potrebo po vseh ostalih zobozdravstvenih specialnostih. Kakšen je pomen in kakšne so pravilne tehnike čiščenja, dodatni pripomočki za čiščenje ustne votline, nasveti v povezavi s protetičnimi izdelki (mostički, proteze...), zobni aparati, skrb za higieno po puljenju zoba, kirurških posegih, dileme glede zobnih past, fluoridi in ostale učinkovine, skrb za zdrava otroška usta...

Madeži na zobeh

Odgovori Nova tema
Default avatar Tk111 12 Mar 2018 15:30

Pozdravljeni,

v 7. mesecu nosečnosti sem opazila, da so se mi na zobeh začeli delati beli madeži. Zobe sem si redno ščetkala in nitkala 2x na dan. Odšla sem k zobozdravniku, ki mi je očistil zobni kamen ter povedal, da so ti madeži nastali zaradi pomanjkanja mineralov. Zanima me ali bodo ti madeži sploh kdaj izginili?

Hvala in lep pozdrav,
Tjaša

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar babit 12 Mar 2018 21:26

Pozdravljeni!
Madeži na vaših zobeh niso zaradi pomanjkanja mineralov. Krona zoba se v celoti formira že leta preden ta sploh prodre skozi dlesen izraste v otroštvu. Na zobe potem metabolizem in ravnotežje mineralov v organizmu ne vpliva več neposredno. Tudi nosečnost in z njo povezane hormonske spremembe ne vplivajo na sestavo zobne krone.
Kadar so madeži na zobnem vratu, ob stiku z dlesnijo, gre po vsej verjetnosti za kredasto bele madeže, ki nakazujejo prvo stopnjo demineralizacije sklenine. To je prva stopnja kariesa. Zobne obloge se rade nabirajo na zobnem vratu. Bakterije v zobnih oblogah proizvajajo kislino, ki počasi raztaplja sklenino. Najprej se pojavi bel madež, sledi mu rumenkast, nato temno rjavkast in to je že luknjica v zobu. Pogosto se to opazi ob "zvezdicah" zobnega aparata in na to radi opozarjamo paciente, preden namestimo aparat. V primeru, da se to pojavi med terapijo zvezdice lahko predčasno odstranimo, da preprečimo težave.
Slika za demonstracijo:

Demineralizacija zob.jpg Demineralizacija ob odstranjenih bracketih zobnega aparata (61.05 KiB)
Glede na to, da opisujete kako pogosto in natančno umivate zobe je možno, da gre za prirojene nepravilnosti v mineralizaciji zobne sklenine. Možno bi bilo, da jih do sedaj niste opazili, saj so nekateri madeži vidni le kadar je površina zoba čisto osušena. Tudi te so prisotne kot beli ali rumenkasti madeži, vendar se nahajajo bolj proti vrhu krone in na več koncih hkrati.
Madezi na zobu.jpg Beli madeži prisotni že vse od izrasti zoba (89.74 KiB)
Sami od sebe taki madeži ne izginejo. Oboje madeže je možno odstraniti ali vsaj zamaskirati, če niso globoki.

Lep pozdrav,

Miha Bobič

Zobozdravstveni center BABIT
www.babit.si
[email protected]

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh