Med.Over.Net

Ustno zdravje in higiena

Odgovarjajo: Miha Bobic, dr. dent. med., specialist ortodont

Skrb za ustno zdravje in pravilna higiena je prva stopnica. Pravilno opravljena prepreči potrebo po vseh ostalih zobozdravstvenih specialnostih. Kakšen je pomen in kakšne so pravilne tehnike čiščenja, dodatni pripomočki za čiščenje ustne votline, nasveti v povezavi s protetičnimi izdelki (mostički, proteze...), zobni aparati, skrb za higieno po puljenju zoba, kirurških posegih, dileme glede zobnih past, fluoridi in ostale učinkovine, skrb za zdrava otroška usta...

Miha Bobic , dr. dent. med., specialist ortodont

babit

Za strokovne zobozdravstvene zadeve ga je navdušil oče, sledilo pa je tudi veliko spoznanje na humanitarni odpravi na Madagaskarju, ko je spoznal, kako osnovna je lahko skrb za zdravje ustne votline. Pot ga je vodila na specializacijo na Dansko, kjer je na univerzi v Aarhusu preživel 3 leta, opravljal raziskovalno delo, naredil magisterij in postal specialist ortodont. To delo ga resnično navdušuje.

Madeži na zobeh

Default avatar

Tk111

Pozdravljeni,

v 7. mesecu nosečnosti sem opazila, da so se mi na zobeh začeli delati beli madeži. Zobe sem si redno ščetkala in nitkala 2x na dan. Odšla sem k zobozdravniku, ki mi je očistil zobni kamen ter povedal, da so ti madeži nastali zaradi pomanjkanja mineralov. Zanima me ali bodo ti madeži sploh kdaj izginili?

Hvala in lep pozdrav,
Tjaša
Default avatar

babit

Pozdravljeni!
Madeži na vaših zobeh niso zaradi pomanjkanja mineralov. Krona zoba se v celoti formira že leta preden ta sploh prodre skozi dlesen izraste v otroštvu. Na zobe potem metabolizem in ravnotežje mineralov v organizmu ne vpliva več neposredno. Tudi nosečnost in z njo povezane hormonske spremembe ne vplivajo na sestavo zobne krone.
Kadar so madeži na zobnem vratu, ob stiku z dlesnijo, gre po vsej verjetnosti za kredasto bele madeže, ki nakazujejo prvo stopnjo demineralizacije sklenine. To je prva stopnja kariesa. Zobne obloge se rade nabirajo na zobnem vratu. Bakterije v zobnih oblogah proizvajajo kislino, ki počasi raztaplja sklenino. Najprej se pojavi bel madež, sledi mu rumenkast, nato temno rjavkast in to je že luknjica v zobu. Pogosto se to opazi ob "zvezdicah" zobnega aparata in na to radi opozarjamo paciente, preden namestimo aparat. V primeru, da se to pojavi med terapijo zvezdice lahko predčasno odstranimo, da preprečimo težave.
Slika za demonstracijo:

Demineralizacija zob.jpg
Demineralizacija ob odstranjenih bracketih zobnega aparata (61.05 KiB)

Glede na to, da opisujete kako pogosto in natančno umivate zobe je možno, da gre za prirojene nepravilnosti v mineralizaciji zobne sklenine. Možno bi bilo, da jih do sedaj niste opazili, saj so nekateri madeži vidni le kadar je površina zoba čisto osušena. Tudi te so prisotne kot beli ali rumenkasti madeži, vendar se nahajajo bolj proti vrhu krone in na več koncih hkrati.

Madezi na zobu.jpg
Beli madeži prisotni že vse od izrasti zoba (89.74 KiB)

Sami od sebe taki madeži ne izginejo. Oboje madeže je možno odstraniti ali vsaj zamaskirati, če niso globoki.

Lep pozdrav,

Miha Bobič
Zobozdravstveni center BABIT
www.babit.si
[email protected]