Med.Over.Net

ARTHRON - Zdravstveno svetovanje v športu

Odgovarjajo: KlemenPilih

Posvetovalnica o terapevtskih možnostih, prilagoditvi aktivnosti, treningov in regeneraciji pri aktivnih športnikih. Nasveti mlajšim športnikom, ki se soočajo s prvimi poškodbami, preobremenitvami, "pretreniranostjo", rekreativnim športnikom, ki jim športno udejstvovanje preprečujejo bodisi poškodbe, bodisi telesne omejitve (povišana telesna teža, nepravilna drža telesa, deformacije skeleta, kronične bolečine) in tekmovalnim športnikom, ki potrebujejo zdravstveni nasvet za hitrejšo regeneracijo po zmernih poškodbah (kronične bolečine, delne rupture ali nategljene mišice).

KlemenPilih

KlemenPilih

Močan udarec v železno palico v komolec-mravljinci v mezincu

Default avatar

bilajehudamravljica

Sin (16) se je pred dvema dnevoma močno udaril v kost na komolcu. Bolečina je bila res huda, ostali pa so še vedno mravljinci v mezincu.
Zanima me, ali je to normalno, kako dolgo traja in kako je najbolje ukrepati? Hvala za odgovor!
Default avatar

KlemenPilih

Pozdravljeni!

Če ste izključili skeletno ali pomembno ligamentarno poškodbo (pregled na urgenci, v kolikor pa ni bilo tako hudo, tudi ni potreben), potem ostaja vprašanje ali je gibljivost zapestja/prstov polna.

Zelo verjetno si je fant udaril ulnarni živec, ki oskrbuje mezinčevo stran roke. Mravljinčenje samo po sebi je normalno. Živec se praviloma sam regenerira in dodatno zdravljenje ni potrebno. Sam ne poznam metode, ki bi zanesljivo izboljšala regeneracijo živcev. Pri zdravljenju poizkušamo s fizioterapevtskimi metodami ter vitamini B kompleksa, ampak za dokaze o izboljšanem zdravljenju ne vem.

Torej, v kolikor je funkcija roke z izjemo mravljinčenja popolna svetujem postopno polno obremenjevanje zg. okončine, v kolikor so mravljinčenju pridruženi tudi motorični ali izraziti senzorični izpadi (kakšnega dela roke ne čuti), potrebujete kontrolo pri travmatologu.

Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih