Med.Over.Net

ARTHRON - Zdravstveno svetovanje v športu

Odgovarjajo: KlemenPilih

Posvetovalnica o terapevtskih možnostih, prilagoditvi aktivnosti, treningov in regeneraciji pri aktivnih športnikih. Nasveti mlajšim športnikom, ki se soočajo s prvimi poškodbami, preobremenitvami, "pretreniranostjo", rekreativnim športnikom, ki jim športno udejstvovanje preprečujejo bodisi poškodbe, bodisi telesne omejitve (povišana telesna teža, nepravilna drža telesa, deformacije skeleta, kronične bolečine) in tekmovalnim športnikom, ki potrebujejo zdravstveni nasvet za hitrejšo regeneracijo po zmernih poškodbah (kronične bolečine, delne rupture ali nategljene mišice).

KlemenPilih

KlemenPilih

razlaga izvida

Default avatar

simonalozi

Pozdrav!
Sem športna pedagoginja in pred sabo imam še 20 let službe. S športom se ukvarjam rekreativno dokaj pogosto, vendar me zadnje pol leta spremljajo vedno hujše bolečine najprej v levem kolku in hrbtenici, in išijas v levo nogo. Ortoped me je poslal ma MR hrbtenice.
Bega me tale del izvida;"11x13 mmvelik hemangiom z veliko vsebnostjo maščobe je v posteriornem delu korpusa L5, ki boči zadnjo faseto proti spinalnemu kanalu."
Prebrala sem, da je to tumor (nenevaren, nerakav). Kaj se da v takem primeru narediti? Ali se da to čisto pozdravit? Ali me zaradi tega boli vse zgoraj našteto? Kako si lahko sama pomagam? Lahko grem na masažo? Ali se lahko ukvarjam s športom (v decembru bi morala službeno 2 tedna na smučanje)?

Vnaprej hvala za odgovore, Simona
Default avatar

KlemenPilih

Pozdravljeni!

Hemangiom je benigni (nenevarni žilni tumor). Sama sprememba torej ni nevarna zaradi možnosti širjenja na druge organe, je pa moteča zaradi svojega prostorskega učinka. Težave, ki jih navajate, so lahko posledica opisane spremembe, saj lahko ta pritiska na 5. ledveno korenino (L5), katere nitje poteka od ledvene hrbtenice, pod glutealno regijo v zadnjo stran stegna, nato pa pod koleno počasi preide tudi na sprednjo stran goleni in inervira med drugim tudi področje palca na nogi. Torej se lahko težave iz hrbtenice prenašajo na katerokoli izmed naštetih področij.

Kaj ukreniti? Edini logičen se mi zdi poizkus odstranitve spremembe oz. prostorska sprostitev živca. Možno je tudi, da bo sprememba počasi rasla (hemangiomi se včasih z leti povečujejo) in se s tem težave še slabšale. Sam z operativni posegi v predelu hrbtenice nimam nikakršnih izkušenj, zdi pa se mi, da znajo biti z odstranjevanjem spremembe težave - pri operacijah hrbtenice je velika skrb krvavitev v hrbtenični kanal in s tem stisnjenje živčnih struktur, vendar bi se o tem morala pogovoriti z zdravnikom, ki bo Vaše zdravljenje prevzel. Specializaciji, ki se ukvarjata z zdravljenjem utesnitev
živcev sta predvsem ortopedija in nevrokirurgija, za posvet se lahko naročite pri specialistu enega izmed obeh področij, ki je usmerjen v zdravljenje hrbtenice. Dodatno se lahko pozanimate tudi pri radiologih, nekateri se namreč ukvarjajo tudi s posegi na hrbtenici (npr. nukleoplastika), kjer se pod kontrolo rtg/mri naprav uvede v področje igla, s katero se na "daljavo" doseže učinek. Morda bi v poštev prišla sklerozacija (izžiganje spremembe) s tovrstno tehniko, vendar se o tem posvetujte z zdravnikom radiologom, ki se ukvarja s posegi na hrbtenici. Priporočam Vam lahko doc. dr. Mirana Jeromla iz SB Slovenj Gradec, morda ga kontaktiranje na email.

Aktivnosti Vam trenutno ne bi omejeval, vsekakor pa vztrajanje pri aktivnostih, ki Vam povzročajo bolečine ni dobro. Teh se torej izogibajte. Fth, masaže, raztezanje ipd. lahko opravljate, vendar v kolikor je vzrok opisana sprememba, bistvenega izboljšanja ne pričakujem.

Sporočite kako se boste odločili in kakšni bodo rezultati! V kolikor Vam še lahko pomagam, sporočite.

Lp,
Klemen Aleš Pilih
cron