Med.Over.Net

ARTHRON - Zdravstveno svetovanje v športu

Odgovarjajo: KlemenPilih

Posvetovalnica o terapevtskih možnostih, prilagoditvi aktivnosti, treningov in regeneraciji pri aktivnih športnikih. Nasveti mlajšim športnikom, ki se soočajo s prvimi poškodbami, preobremenitvami, "pretreniranostjo", rekreativnim športnikom, ki jim športno udejstvovanje preprečujejo bodisi poškodbe, bodisi telesne omejitve (povišana telesna teža, nepravilna drža telesa, deformacije skeleta, kronične bolečine) in tekmovalnim športnikom, ki potrebujejo zdravstveni nasvet za hitrejšo regeneracijo po zmernih poškodbah (kronične bolečine, delne rupture ali nategljene mišice).

KlemenPilih

KlemenPilih

Noge v obliki črke O

Default avatar

Japko2421

Pozdravljeni!
star sem 16 let in se ukvarjam s košarko. Treniram redno 5 krat na teden po 2 uri. Pred nekaj leti sem obiskal specijalista ortopeda zaradi vkrivljene drze ter zaradi nagiba teleda v levo stran ( eno stran medenice sem imel bolj izbočeno kot grugo, ramena so mi visela na levo stran in noge sem imel rahlo na O ). Zdravnik mi je rekel da je to vse od rašče in da se bo sčasoma popravilo. Zdravnik je imel prav glede ram, medenice in drže. Stanje se mi je izboljšalo... rame mi ne visijo več v eno stran, medenica se je ze skoraj popravila in držo imam dokaj solidno. Vendar noge so še vedno v obliki črke O ( celo rahlo bolj ). Bral sem da taka oblika nog pedvsem v športih z veliko skoki, hitrimi spremembami smeri itd. kot so npr.: košarka, smučanje... lahko taka oblika nog privede do hudh poškodb kolen. Ševedno sem v razvoju, ševedno rastem in sem bolj suhe postave. Zanima me ali je to normalno za mojo starost in ali se bo tudi to sčasoma popravilo, zanima me ali to res toliko upliva na moje zdravje kolenskega sklepa in ali bom kljub taki obliki nog lahko nadaljeval s športom brez velikih poškodb, zanima me še če se da to popraviti ( opornice, operacija ) ??
Najlepša hvala za odgovore!
Default avatar

KlemenPilih

Živjo!

Noge na O ali varus deformacija kolen res lahko privede do težav, vendar predvsem v bolj izraženih oblikah. Mi lahko pošlješ fotografijo? Na podlagi te bom najlažje ocenil za kako hudo okvaro gre.

Kako se zdaj počutiš? Te kolena ovirajo pri športu? Imaš bolečine? Načeloma je kirurško zdravljenje potrebno le pri tistih, ki imajo zelo izraženo deformacijo in pri tistih, ki imajo težave. Ob varus deformaciji je nekoliko bolj verjetno, da boš imel težave z notranjim delom kolena.

Obstaja sicer možnost opornice, vendar glede na opisano morda tudi ta ne bo nujno. Šport, v kolikor nimaš bolečin in težav z nestabilnostjo, ti bo dobro del. Le ne forsiraj se pretirano (predvsem pri vajah za moč in eksplozivnost/odriv). V kolikor imaš težave, raje te vaje izvajaj zmerno ali sploh ne.

Pošlji fotografijo in se bova najlažje pogovarjala naprej.

Lp, Klemen