Med.Over.Net

ARTHRON - Zdravstveno svetovanje v športu

Odgovarjajo: KlemenPilih

Posvetovalnica o terapevtskih možnostih, prilagoditvi aktivnosti, treningov in regeneraciji pri aktivnih športnikih. Nasveti mlajšim športnikom, ki se soočajo s prvimi poškodbami, preobremenitvami, "pretreniranostjo", rekreativnim športnikom, ki jim športno udejstvovanje preprečujejo bodisi poškodbe, bodisi telesne omejitve (povišana telesna teža, nepravilna drža telesa, deformacije skeleta, kronične bolečine) in tekmovalnim športnikom, ki potrebujejo zdravstveni nasvet za hitrejšo regeneracijo po zmernih poškodbah (kronične bolečine, delne rupture ali nategljene mišice).

KlemenPilih

KlemenPilih

Avulzijska fractura tuberozitasa

Default avatar

petricek

Sin je lani jeseni pri nogometu staknil poškodbo in po obisku pri fizioterapevtu in vajah, ki jih je delal je bolečina izginila. Zdaj pa se je zopet pojavila in je prisotna samo ob udarcih žoge. Opravil je MR in dobil pripet izvid. Kakšno okrevanje in terapijo svetujete?

Slika
Default avatar

KlemenPilih

Spoštovani!

Svetujem intenzivno fizioterapijo (z neposrednim pritiskom - prečna frikcija bolečega pridela, hkrati tudi uporabi UZ in laserja). Tudi doma lahko boleči predel masirate.

Glede treninga: naj trenutno izvaja aktivnosti, ki mu ne povzročajo bolečin (zmeren tek, brez hitrih sprememb smeri). Izvaja naj vaje z elastiko za mišice spodnjih okončin (z izjemo bolečih mišičnih skupin). Izredno pomembno je, da vzdržuje moč vseh ostalih mišičnih skupin.

Dodatno naj se posveti ustrezni prehrani (dovolj beljakovin zvečer, dodatek mineralov/vitaminov).

Po treningu je potrebno, v kolikor se sednica razboli, predel nemudoma ohladiti.

Kirurško zdravljenje samo če se zadeva kronificira ali dislocira.

Prosim sporočite mi, kako gre.

Lp, K Pilih