Med.Over.Net

ARTHRON - Zdravstveno svetovanje v športu

Odgovarjajo: KlemenPilih

Posvetovalnica o terapevtskih možnostih, prilagoditvi aktivnosti, treningov in regeneraciji pri aktivnih športnikih. Nasveti mlajšim športnikom, ki se soočajo s prvimi poškodbami, preobremenitvami, "pretreniranostjo", rekreativnim športnikom, ki jim športno udejstvovanje preprečujejo bodisi poškodbe, bodisi telesne omejitve (povišana telesna teža, nepravilna drža telesa, deformacije skeleta, kronične bolečine) in tekmovalnim športnikom, ki potrebujejo zdravstveni nasvet za hitrejšo regeneracijo po zmernih poškodbah (kronične bolečine, delne rupture ali nategljene mišice).

KlemenPilih

KlemenPilih

Prosim za tolmačenje izvida in svetovanje

Default avatar

Katk

Pozdravljeni,

prosim za tolmačenje izvida in nasvet kako si lahko pomagam. Poleg kolka imam tudi težave z nogo (meča in gleženj me bolita). Najhuje je zjutraj, ko vstanem. Tens in masaža zelo malo ali skoraj ni ne pomagata. To traja že kar nekaj časa in diagnoze ne dobim.

izvida MR SINDROM UTESNJENEGA KOLKA:

MR ARTROGRAFIJA DESNEGA KOLKA


Po fluoroskopsko vodeni punkciji desnega kolka injiciramo okoli 15 ml kontrastnega sredstva. MR slikanje opravimo po standardnem protokolu za MR artrografijo kolka. Rekonstruiramo sekundarne MPR reze; izmerimo alfa kot.

Sklepna površina femoralne glavice je nekoliko razokrožena, prisotni so znaki robne osteofitne apozicije, alfa kot je nekoliko povečan (meri okoli 61°). Debelina artikularnega hrustanca glavice je videti ohranjena, signal je primerne intenzitete; na artrografskih sekvencah ni videti patoloških sprememb signala iz subhondralne spongioze.
Kostni rob acetabula je primerno oblikovan; kortikaia in spongioza sta ohranjeni. Na artrografskih sekvencah ni videti patoloških sprememb intenzitete signala iz subhondralne spongioze. Labrum je videti ohranjen.

Mnenje: zmerne spremembe femoralne glavice, znaki robne osteofitne apozicije v zvezi s FAI tipa cam.


Hvala!
Katja
Default avatar

KlemenPilih

Pozdravljeni!

Tolmačenje MRIa: začetni znaki FAI cam - femoroacetabularni impingement tipa cam, kar pomeni da vrat vaše stegnenice ob krčenju kolka zadeva ob ponvico na medenici (acetabulum). Zaradi draženja kosti na tem delu prihaja do kostnih izrastkov na stiku stegnenične glavice in vratu. V predelu ponvice okvar še ni videti (kortikala, spongioza ohranjeni, brez vidnih poškodb labruma).

MRI kaže znake utesnitve kolka, vendar to ne pojasnjuje povsem bolečin v spodnjem delu spodnje okončine. Težave v mečih in gležnju so lahko posledica nepravilne hoje ob težavah v kolku, lahko posledica predhodnih poškodb (?), lahko pa gre bodisi za primarno mišične težave (spastičnost) ali utesnitve živcev (na nivoju hrbtenice, pri prehodih v spodnjo okončino).

Za natančnejše mnenje, bi potreboval natančnejši opis težav.

Glede pomoči pri bolečinah bi svetoval raztezanje in fizično aktivnost do meje bolečino. Pri vseh sklepnih utesnitvah, lahko s prilagajanjem mehkih tkiv ter v manjši meri tudi same kostnine, izboljšamo gibljivost in bolečine. Raztezanje naj bo v smeri gibov, kjer imate težave, v zmerno bolečem položaju gib zadržite do 30 sec in vajo ponovite nekajkrat dnevno. Raztezanje naj ne bo sunkovito. Protibolečinska zdravila bi odsvetoval, razen v primeru, ko brez njih ne zmorete dalje (v tem primeru NSAID - diklofenak, ibuprofen ...). Hkrati lahko izvajate vse aktivnosti, ki Vam ne povzročajo bolečin.

Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih