Med.Over.Net

ARTHRON - Zdravstveno svetovanje v športu

Odgovarjajo: KlemenPilih

Posvetovalnica o terapevtskih možnostih, prilagoditvi aktivnosti, treningov in regeneraciji pri aktivnih športnikih. Nasveti mlajšim športnikom, ki se soočajo s prvimi poškodbami, preobremenitvami, "pretreniranostjo", rekreativnim športnikom, ki jim športno udejstvovanje preprečujejo bodisi poškodbe, bodisi telesne omejitve (povišana telesna teža, nepravilna drža telesa, deformacije skeleta, kronične bolečine) in tekmovalnim športnikom, ki potrebujejo zdravstveni nasvet za hitrejšo regeneracijo po zmernih poškodbah (kronične bolečine, delne rupture ali nategljene mišice).

KlemenPilih

KlemenPilih

Bolečine v kolenu

Default avatar

smzin

Imam rezultate MRI desnega kolena.

Izrazita tendinoza QT napripoju na patelo, z nekaj svežimi rupturami, več v lateralnem nitju ter z edemom priležnega maščevja na apexu patele.

Patelarni ligament bp, manjši izliv v subpatelarni bursi, patelofemoralni hrustanec bp, MM strukturne spremembe, drobna fisura v periferiji posteriornega dela korpusa, ČM bp, Vezi primerne.

Mnenje Tendinoza kite kvadricepsa, manjša fisura v medijalnem menisku.

Zelo me boli kaj predlagate.

lp Marjan
Default avatar

KlemenPilih

Pozdravljeni!

Kot kaže, gre za preobremetvene spremembe (ev. poškodbene?), torej je najboljša terapija počitek. Dokler so bolečine bolj intenzivne še hlajenje in ev. NSAID (diklofenak, ibuprofen itd.). Regeneracijo lahko pospeši tudi vodena zmerna Fth z uporabo metod za pospeševanje celjenja (ultrazvok, laser ...), vendar bo v vsakem primeru potreben čas in počitek.

V kolikor bi bolečine v notranjosti kolena vztrajale tudi po umiritvi težav v tetivi kvadricepsa pa priporočam pregled pri specialistu ortopedu/travmatologu za posvet o zdravljenju poškodbe meniska.

Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih
Default avatar

saboh

Pozdravljeni,

sem aktivna športnica (cestno kolesarstvo). Zadnja 2 meseca delam vaje za moč, ki vključujejo orbitrek, sklece in počepe ter smukaško prežo. Par dni nazaj sem stopila z nogo na tla iz postelje, ko sem hotela vstat, sem začutila močno bolečino v desnem kolenu na zunanji strani (prav v kolenu, ne pod njim). Oteklo ni, vendar sem dala gor led za vsak primer. Zaboli, ko grem v počep npr. obut čevlje , nogavice, kaj pobrat s tal, med hojo po stopnicah dol, se vstat s stola, ipd. Med hojo po ravnem je ok.
Včeraj na kolesu mi niti ni delalo koleno večjih težav, niti pri vožnji v klanec. So se pa vrnile danes ko sem delala počepe...v drugi seriji ni več šlo...zabolelo.
Ali bi lahko šlo za kakšno večjo poškodbo, čeprav vem, da je brez MR-ja to težko reči? S koleni nisem imela nikoli večjih težav. Imam napitek ki vsebuje kolagen, glukozamin, ekstrakt bosvelije, MSM, hialuronsko kislino, vitamine. Kaj mi lahko svetujete?

Hvala za odgovor.
Lp, Saša