Med.Over.Net

ARTHRON - Zdravstveno svetovanje v športu

Odgovarjajo: KlemenPilih

Posvetovalnica o terapevtskih možnostih, prilagoditvi aktivnosti, treningov in regeneraciji pri aktivnih športnikih. Nasveti mlajšim športnikom, ki se soočajo s prvimi poškodbami, preobremenitvami, "pretreniranostjo", rekreativnim športnikom, ki jim športno udejstvovanje preprečujejo bodisi poškodbe, bodisi telesne omejitve (povišana telesna teža, nepravilna drža telesa, deformacije skeleta, kronične bolečine) in tekmovalnim športnikom, ki potrebujejo zdravstveni nasvet za hitrejšo regeneracijo po zmernih poškodbah (kronične bolečine, delne rupture ali nategljene mišice).

KlemenPilih

KlemenPilih

koleno in odbojka

Default avatar

mitja1222

Spoštovani!

MR desnega kolona se glasi. Brez zliva v kolenskem sklepu. tetiva kvadricepsa in ligament patele, prednja in zadnja križna vez kot tudi medialni in lateralni koletarealni ligament so v mejah normalnega. Meniskusa sta normalne oblike, lege in intenzitete signala, brez prepričljivih MR znakov za rupturo. Fisura patelarnega hrustanca medialne fasete, ki sega v globino približno 4 mm je velika hrustančna lezija povsem kavdalnega dela lateralne fasete patele, ki sega v globino 2 mm. Brez edema priležne kostnine. Tudi sicer je intenziteta signala skeleta desnega kolenskega sklepa v mejah normale. Večje hrustančne lezije tibiofemoralnega sklepa ne vidim.

Prosim za razlago navedenega izvida in mnenja. je pa to izvid hčerke stare 15 let katera 6 leto igra aktivno odbojko. Bolečina traja v presledkih že slabo leto in se umiri ob počitku (netreniranju). kaj pomeni diagnoza za hčerko v smislu življenja - v smislu opustiti šport in najboljšo možno opcijo zdravljenja. Hvala za odgovor. LP
Default avatar

KlemenPilih

Pozdravljeni!

V kratkem: predstavljeni izvid ne pomeni nič posebnega, le manjšo obrabo sklepa med pogačico in stegnenico. Pomembno bi bilo oceniti kje točno se pojavljajo bolečine. V njeni starosti so pogoste poškodbe narastišča pogačičnega ligamenta na golenico (Osgood Schlatter).

Potrebno bi se bilo pokazati v ambulanti, da se izključijo skeletne poškodbe.

Glede odbojke bolečine pomenijo le, da mora obremenitve zmanjšati do stopnje, ko težav ne bo več imela. S počitko predvidevam, da se bo stanje umirilo.

Lep pozdrav,
Klemen Aleš Pilih