Med.Over.Net

ARTHRON - Zdravstveno svetovanje v športu

Odgovarjajo: KlemenPilih

Posvetovalnica o terapevtskih možnostih, prilagoditvi aktivnosti, treningov in regeneraciji pri aktivnih športnikih. Nasveti mlajšim športnikom, ki se soočajo s prvimi poškodbami, preobremenitvami, "pretreniranostjo", rekreativnim športnikom, ki jim športno udejstvovanje preprečujejo bodisi poškodbe, bodisi telesne omejitve (povišana telesna teža, nepravilna drža telesa, deformacije skeleta, kronične bolečine) in tekmovalnim športnikom, ki potrebujejo zdravstveni nasvet za hitrejšo regeneracijo po zmernih poškodbah (kronične bolečine, delne rupture ali nategljene mišice).

KlemenPilih

KlemenPilih

koleno in odbojka

Default avatar

mitja1222

Spoštovani!

MR desnega kolona se glasi. Brez zliva v kolenskem sklepu. tetiva kvadricepsa in ligament patele, prednja in zadnja križna vez kot tudi medialni in lateralni koletarealni ligament so v mejah normalnega. Meniskusa sta normalne oblike, lege in intenzitete signala, brez prepričljivih MR znakov za rupturo. Fisura patelarnega hrustanca medialne fasete, ki sega v globino približno 4 mm je velika hrustančna lezija povsem kavdalnega dela lateralne fasete patele, ki sega v globino 2 mm. Brez edema priležne kostnine. Tudi sicer je intenziteta signala skeleta desnega kolenskega sklepa v mejah normale. Večje hrustančne lezije tibiofemoralnega sklepa ne vidim.

Prosim za razlago navedenega izvida in mnenja. je pa to izvid hčerke stare 15 let katera 6 leto igra aktivno odbojko. Bolečina traja v presledkih že slabo leto in se umiri ob počitku (netreniranju). kaj pomeni diagnoza za hčerko v smislu življenja - v smislu opustiti šport in najboljšo možno opcijo zdravljenja. Hvala za odgovor. LP
Default avatar

KlemenPilih

Pozdravljeni!

Na kratko: navedeni MRI ni pokazal nič posebnega, le manjše okvare sklepa med pogačico in stegnenico, ki so pri skakalnih športih tako pričakovane.

Pri deklicah te starosti so pogost vzrok težav v področju kolena tudi poškodbe, ki so nekoliko oddaljene od kolena samega (npr. narastišče pogačične vezi na golenico - t.i. Osgood-Schlatter). Kje točno ima bolečine?

Vsekakor bi se mi zdel smiseln ambulantni pregled, da se izključi ev. stanja, ki bi lahko vodila do trajnih okvar.

Zaenkrat bi svetoval izogibanje aktivnostim, ki ji povzročajo bolečine. Najverjetneje bodo težave s počitkom same prešle.

Lep pozdrav,
Klemen Aleš Pilih