Med.Over.Net

ARTHRON - Zdravstveno svetovanje v športu

Odgovarjajo: KlemenPilih

Posvetovalnica o terapevtskih možnostih, prilagoditvi aktivnosti, treningov in regeneraciji pri aktivnih športnikih. Nasveti mlajšim športnikom, ki se soočajo s prvimi poškodbami, preobremenitvami, "pretreniranostjo", rekreativnim športnikom, ki jim športno udejstvovanje preprečujejo bodisi poškodbe, bodisi telesne omejitve (povišana telesna teža, nepravilna drža telesa, deformacije skeleta, kronične bolečine) in tekmovalnim športnikom, ki potrebujejo zdravstveni nasvet za hitrejšo regeneracijo po zmernih poškodbah (kronične bolečine, delne rupture ali nategljene mišice).

KlemenPilih

KlemenPilih

POŠKODBA STOPALA

Default avatar

SONJAT

Pozdravljeni,
Sinu je pri rokometni tekmi soigralec skočil z vso težo na levo stopalo. Stopalo je zelo oteklo, nanj ni mogel stopiti. Na urgenci so mu dali bergle in navodila naj stopala ne obremenjuje, slikanje zloma ni pokazalo. Po dveh tednih ni bilo bolje, zato so mu dali gips, čeprav ponovno slikanje ni pokazalo zloma. Od tega je sedaj dva meseca, stopalo ga boli pri teku, sicer ne. Ne more hoditi po prstih, ker ga boli, oteklina je sicer manjša ni pa izginila. Kako naprej? Ali bo stopalo sčasoma zdravo, treningi se mu pričnejo oktobra.
Sonja
Default avatar

KlemenPilih

Spoštovani,

Vaš sin naj stopalo obremenjuje do bolečine. Možno je, da je prišlo do ligamentarne ali celo kostne poškodbe, ki se na Rtg posnetku ni prikazala. Preiskava ki bolj zanesljivo izključi tovrstne poškodbe je MRI. V vsakem primeru je zelo malo verjetno, da bi stanje potrebovalo kirurško zdravljenje.

Obstajajo poškodbe stopal, ki lahko povzročajo kronične težave, vendar so povezane s kroničnimi bolečinami.

Pri Vašem sinu bi predlagal naj postopoma stopnjuje obremenitve v kolikor mu to dovoljujejo bolečine. V kolikor zmore, naj izvaja vaje za stopalo (hoja po prstih, petah, pobiranje žogic s prsti na nogi). Če se stanje v prihajajočem mesecu ne bi izboljševalo, bo potreben dodaten zdravniški pregled. Diagnostiko lahko pospešite s samoplačniško MRI preiskavo.

V primeru neizboljševanja stanja me lahko kontaktirate tudi direktno in se dogovorimo za pregled.

Lep pozdrav,
Klemen Aleš Pilih