Med.Over.Net

ARTHRON - Zdravstveno svetovanje v športu

Odgovarjajo: KlemenPilih

Posvetovalnica o terapevtskih možnostih, prilagoditvi aktivnosti, treningov in regeneraciji pri aktivnih športnikih. Nasveti mlajšim športnikom, ki se soočajo s prvimi poškodbami, preobremenitvami, "pretreniranostjo", rekreativnim športnikom, ki jim športno udejstvovanje preprečujejo bodisi poškodbe, bodisi telesne omejitve (povišana telesna teža, nepravilna drža telesa, deformacije skeleta, kronične bolečine) in tekmovalnim športnikom, ki potrebujejo zdravstveni nasvet za hitrejšo regeneracijo po zmernih poškodbah (kronične bolečine, delne rupture ali nategljene mišice).

KlemenPilih

KlemenPilih

Skolioza in športna vzgoja

Default avatar

POLONA1

Pozdravljeni!

Zanima me, če je deklico s sledečim izvidom potrebno pri športni vzgoji v devetem razredu potrebno ocenjevati enakovredno z ostalimi popolnoma zdravimi vrstnicami.

Deviacija trupa v desno, z možnostjo pasivne korekcije, ki jo pa aktivno ne zadrži, vidna je tudi asimetrija bočnega trikota. Pri testu predklona precejšnja desno konveksna dolga torako-lumbalna frontalna deviacija z torzijsko reberno grbo in distanco 25 stopinj, krivina je delno še mobilna. Prikrajšava desne spodnje okončnine je stabilnain medenico uravnotežim pri podlagi 1cm. Takšna je tudi razlika dolžine sp. udov pri meritvi spinomaleolarnih razdalij.

Vem, da je izvajanje pravilnih vaj pri tej diagnozi zelo pomembno.

Vaše mnenje mi bo veliko pomenilo.

Se vam že v naprej najlepše zahvaljujem za odgovor.

Lep pozdrav,
Polona
Default avatar

KlemenPilih

Pozdravljeni!

Koliko časa se deklica sooča s težavami? So nastale v zadnjem času ali jih ima že vrsto let?

Glede same rehabilitacije bodo vaje nedvomno izredno pomembne. Predvsem njena lastna zavest, da bo morala sama popravi svoje drže nameniti veliko pozornosti.

Ali je prikrajšava spodnje okončine nastala kot posledica deformacije v trupu ali obratno?

Vsekakor bi bilo koristno deklico aktivno vključevati v vaje, kjer bi poskušala vzpostaviti simetrično držo telesa. Npr. hrbtne vaje na trebuhu, viseče vaje na drogu (lahko tudi samo visenje na iztegnjenih rokah). Pri rehabilitaciji hrbta so svetovali tudi plavanje.

V resnici na omenjenem področju nimam veliko izgušenj; tu gre za čisto ortopedski problem. Majhen trik, ki je meni pomagal pri težavah s hrbtenico: v poravnanem položaju hrbtenice so mi na hrbet prilepili daljša trakova bandažnega traka (na vsako stran hrbtenice enega). Če sem popustil izravnano držo, me je trak na izbočeni strani opomnil, da se ne držim pravilno. Seveda vse skupaj ne bi pomagalo brez veliko volje.

Glede ocenjevanja, sploh v primeru, da deklica težko sledi vrstnicam, boste morali biti malce popustljivi. Morda prilagodite ocenjevalni kriterij njenemu angažmaju za reševanje njenih problemov. Kako napreduje? Kako redno izvaja vaje? Ali ima lastno motivacijo? Seveda pa tudi njen splošni odnos do gibanja/športa. Ga ceni? Se poizkuša vključevati v okviru lastnih zmožnosti? (Vse to verjetno veste bolje kot jaz.)

Objektivno deklica verjetno ima nekoliko manjšo gibalno sposobnost od vrstnic, vendar se mi ne zdi, da bi smela biti popolnoma gibalno zavrta. Naj Vas vodi predvsem njen angažma.

Upam, da sem bil vsaj malo koristen,
z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih
Default avatar

POLONA1

Spoštovani!

Najprej hvala za odgovor.

Na težave smo postali pozorni jeseni 2014.

Je zelo dosledna glede vaj za hrbtenico, katere so jo naučili na FTH.

Po mnenju ortopeda, gre za dve ločeni težavi, ki pa se očitno tudi nekako navezujeta.

Hvala za nasvet s trakom, bom prosila kakšnega terapevta, da nam pomaga, da ga bomo znali pravilno namestiti.

Kar se ocene tiče, naj povem, da je hčerka delala normalno vse s svojimi vrstnicami. O njenih težavah niti nismo razlagali, ker hčerka tega ni želela, ker se je bala raznih zasmehovanj.

Mislim, da sem verjetno naredila napako jaz, ker nisem prej odšla do učiteljice.
Ker je hčerka v 9 razredu, si želi Zoisovo štipendijo za šolanje. Vse ocene ima 5 razen telovadbe, kjer si je letos nabrala 4545 in nazadnje še 3. Po mojem pogovoru z učiteljico, je ta pristala na ustno oceno, ki jo je danes dobila. Na 15 izpisanih vprašanj na 2 ni znala odgovora in tako dobila 4.

Med nami so pač različni ljudje z različnim razumevanjem in mehkobo src.

Vam pa iskrena hvala za odgovor, ki ga bom dala prebrati tudi hčerki, prepričana sem, da bo ta za njo vzpodbuda, po današnjem razočaranju.

Lep pozdrav,

Polona
Default avatar

POLONA1

Pozdravljeni še enkrat.
Mislim, da je prav, da napišem še, kako se je danes v resnici razpletlo pri oceni moje hčere. učiteljica ji je omogočila, da je še danes pridobila eno ustno oceno iz teorije meta krogle. Tokrat je bila petica, včerajšnja štirka iz teorije, pa je zamenjala trojko iz praktičnega dela. Zaključeno s pet. Tako, da slaba volja mene in hčere ni bila na mestu. Sem pa srečna zaradi hčerke in obenem zaradi tega, da zaradi vsega nebi izgubila veselja do športa in da bo vztrajala pri vajah. Dobila pa je že tudi termin pri specialistih v Valdoltri.

Hvala še enkrat in lep pozdrav,

Polona
Default avatar

KlemenPilih

Pozdravjeni!

Slabo sem sledil sporočilom v forumu. Nekako so se izmuznila mimo mene.

Vesel sem, da se je v šoli izteklo po željah.

Kako se je obneslo v Valdoltri? Ste že imeli pregled?

Lep pozdrav,
Klemen Aleš Pilih
Default avatar

KlemenPilih

Pozdravjeni!

Slabo sem sledil sporočilom v forumu. Nekako so se izmuznila mimo mene.

Vesel sem, da se je v šoli izteklo po željah.

Kako se je obneslo v Valdoltri? Ste že imeli pregled?

Lep pozdrav,
Klemen Aleš Pilih
cron