Med.Over.Net

ARTHRON - Zdravstveno svetovanje v športu

Odgovarjajo: KlemenPilih

Posvetovalnica o terapevtskih možnostih, prilagoditvi aktivnosti, treningov in regeneraciji pri aktivnih športnikih. Nasveti mlajšim športnikom, ki se soočajo s prvimi poškodbami, preobremenitvami, "pretreniranostjo", rekreativnim športnikom, ki jim športno udejstvovanje preprečujejo bodisi poškodbe, bodisi telesne omejitve (povišana telesna teža, nepravilna drža telesa, deformacije skeleta, kronične bolečine) in tekmovalnim športnikom, ki potrebujejo zdravstveni nasvet za hitrejšo regeneracijo po zmernih poškodbah (kronične bolečine, delne rupture ali nategljene mišice).

KlemenPilih

KlemenPilih

Bolečine v zapestjih ob bolezni

Default avatar

AnginA

Pozdravljeni!

Nisem ravno športnica, sem pa glasbenica (klavir) in ta moj problem je zelo neprijeten tako v službi kot v zasebnem življenju.
Torej-dva tedna nazaj sem zbolela za angino. Približno 5 dni po začetku bolezni me je najprej začelo boleti v palcu desne roke, bolečina se je širila do zapestja. Do večera se je stanje slabšalo, zvečer roke nisem več uporabljala, ker je vsak gib preveč bolel. Nasledje jutro je bilo nekako ok, potem pa čez dan ista zgodba. Po treh dneh je stvar na desni strani izzvenela in se preselila na levo (isti potek).
Danes sem spet dobila antibiotike-ponovitev angine takoj po zaključku prejšnjega zdravljenja-in tokrat je bolečina udarila na obe roki naenkrat. Zdaj zvečer jih že komaj premikam.
Je to povezano z anginami (tako izgleda zaenkrat)? Je sovpadaje z anginami samo naključje in je problem kje drugje?
Hvala za odgovor.
Lp!
Default avatar

KlemenPilih

Pozdravljeni,

opravičujem se Vam za pozen odgovor. Odgovor sem namreč napisal že prvi dan, ampak ga sistem ob pošiljanju očitno ni sprocesiral. Verjetno sem kaj naredil narobe.

Upam, da so težave v vmesnem času že izzvenele. Streptokokna angina je znana, da lahko povzroča težave tudi na drugih tkivih, in čeprav je najpogosteje enostavna, nekomplicirana bolezen, lahko povzroča resne težave tudi na ledvicah in srcu. To gre v sklep tega, da so antigeni povzročitelja S. pyogenes podobni nekateri lastnim telesnim antigenom in lahko povzročajo navzkrižno avtoimuno reakcijo, ki v najhujšem primeru pripelje do hudih poškodb srčne mišice (tako zaklopk kot srčne mišičnine). Ena izmed možnih manifestacij bolezni je tudi artritis. Nasploh sklepna ovojnica (sinovialna) deluje kot nekakšna filtracijska membrana, na kateri se nabirajo večje molekule, med drugim tudi imunski kompleksi. Ker je teh v primeru potekajočega vnetja več, lahko sprožijo vnetje sklepov. Sam ne vem, ali je točen mehanizem poteka tudi pri reaktivnem artritisu v sklopu streptokokne angine, ampak dejstvo je, da angino lahko spremlja tudi vnetje sklepov, ki se pogosto seli s sklepa na sklep (migratorni artritis).

Kot zdravljenje Vam nedvomno priporočam dokončanje antibiotičnega zdravljenja, poleg tega pa Vam svetujem tudi nesteroidni antirevmatik (Naklofen, Nalgesin ali soroden pripravek), ki bo ustavil vnetje in hkrati zmanjšal bolečino. V primeru da bi se pojavile težave še kje drugje na telesu (dalj časa nizko povišana TT, kri na urinu, bolečina ledveno, težave/bolečine pri dihanju ali vztrajajoče bolečine v sklepih) Vam svetujem obisk pri revmatologu. Obisk pri revmatologu Vam prav tako svetujem v primeru, da bi se Vam podobne težave pojavljale kasneje.

Kot rečeno upam, da so težave v vmesnem obdobju že izzvenele. V primeru kakšnihkoli vprašanj pa sem Vam na voljo za vprašanja in (upam) zgodnejši odgovor.

Lep pozdrav,
Klemen Aleš Pilih
Default avatar

AnginA

Hvala za odgovor.

Bolečine so se prav zares selile. Najprej na komolce, potem v eno in še drugo stopalo. Zdaj je stvar minila, upam, da tako ostane:)

Lp!