Med.Over.Net

ARTHRON - Zdravstveno svetovanje v športu

Odgovarjajo: KlemenPilih

Posvetovalnica o terapevtskih možnostih, prilagoditvi aktivnosti, treningov in regeneraciji pri aktivnih športnikih. Nasveti mlajšim športnikom, ki se soočajo s prvimi poškodbami, preobremenitvami, "pretreniranostjo", rekreativnim športnikom, ki jim športno udejstvovanje preprečujejo bodisi poškodbe, bodisi telesne omejitve (povišana telesna teža, nepravilna drža telesa, deformacije skeleta, kronične bolečine) in tekmovalnim športnikom, ki potrebujejo zdravstveni nasvet za hitrejšo regeneracijo po zmernih poškodbah (kronične bolečine, delne rupture ali nategljene mišice).

KlemenPilih

KlemenPilih

Prirojena displazija obeh kolkov

Default avatar

zanimanje

Pozdravljeni,

imam hčerko staro 7 let, ki je imela ob rojstvu displazijo obeh kolkov. Zdravljena je bila z opornico, ki jo je nosila 6 mesecev, zdravljenje uspešno zaključeno. Kasneje ni imela nobenih težav.
Zanima me, ali lahko trenira ritmično gimanstiko, jazz balet in akrobatiko?
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Default avatar

KlemenPilih

Pozdravljeni,

v kolikor je deklica normalo aktivna - t.j. v šoli sodeluje pri športni vzgoji, se lahko igra z vrstniki, potem ji trening seveda omogočite. Trenerja/ko opozorite na dekličino in naj bo pozoren pri ekstremnih gibih v kolku, ki jih bo deklica izvajala. V primeru, da še vedno obstaja stopnja displazije, je verjetnost za poškodbe večja, zato naj bodo z deklico obzirni, s potrpežnjivim izvajanjem razteznih vaj pa lahko do neke mere tudi sama vpliva na razvoj in gibljivost kolkov. Mogoče bo potrebovala več dela kot vrstnice, ampak, če jo ti športi veselijo, naj se seveda udeleži treningov.

Če imate na voljo Rtg posnetke Vam lahko še bolj natančno svetujem. V primeru težav ali bolj natančne ocene omejitev se seveda lahko obrnite na dekličinega izbranega ortopeda.

Trening naj torej bo, predvsem v začetni fazi, ko se bo spoznavala s svojim telesom, obziren, predvsem pri raztezanju v kolku. Vaje za gibljivost in stabilizacijo kolka pa naj izvaja tudi sama doma.

Lp,
Klemen Aleš Pilih