Med.Over.Net

ARTHRON - Zdravstveno svetovanje v športu

Odgovarjajo: KlemenPilih

Posvetovalnica o terapevtskih možnostih, prilagoditvi aktivnosti, treningov in regeneraciji pri aktivnih športnikih. Nasveti mlajšim športnikom, ki se soočajo s prvimi poškodbami, preobremenitvami, "pretreniranostjo", rekreativnim športnikom, ki jim športno udejstvovanje preprečujejo bodisi poškodbe, bodisi telesne omejitve (povišana telesna teža, nepravilna drža telesa, deformacije skeleta, kronične bolečine) in tekmovalnim športnikom, ki potrebujejo zdravstveni nasvet za hitrejšo regeneracijo po zmernih poškodbah (kronične bolečine, delne rupture ali nategljene mišice).

KlemenPilih

KlemenPilih

Neznosne bolečine - okoli lopatice in v levo roko

Default avatar

Jan1

Pozdravljeni,
star sem 40 let, s fitnesom se ukvarjam že več kot 15 let, zadnjih nekaj let vsakodnevno. Do sedaj nisem imel večjih težav.
V torek sem naredil trening hrbta, ki je potekal brez posebnosti. Kasneje, zvečer, pa se mi je začela pojavljati bolečina okoli leve lopatice. Preko noči se je bolečina razširila čez celoten levi zgornji del hrbta in v levo roko. Drugi dan je postala nevzdržna in začel sem jemati protibolečinske tablete, ki pa niso niti malo pomagale. Hrbet je bil že na videz rahlo zamaknjen (zategnjen), pod lopatico je bila celo vidna oteklina. Ne morem ležati (še najlažje ležim na hrbtu), spati, sedeti... vendar pa je gibljivost roke in hrbta dokaj normalna (razen bolečine). V soboto sem bil na urgenci (ker res nisem mogel več zdržati), kjer so izključili življenjsko ogroženost mi dali injekcijo ketonala (in še nečesa), ki je nekoliko pomagala, vendar se je bolečina do večera že vrnila. Danes je stanje (kljub protibolečinskim tabletam in gretju predela) spet enako slabo kot prej in ne vem več kako zdržati.
Ne vem niti za kaj gre; ali je poškodovana mišica, ukleščen živec, kaj natrgano,...? Kaj bi po vaše lahko bilo to glede na opis?
Kam se sploh lahko obrnem (razen k osebni zdravnici po injekcijo)? Rad bi vedel za kaj sploh gre in kako si pomagati. Športna ambulanta, ultrazvok mišice, fizioterapija, športna masaža...?? Samoplačniško, seveda. Kam in kako naprej?

Lep pozdrav.
Default avatar

KlemenPilih

Lep pozdrav!

Kar opisujete, se sliši kot poškodba mišice (glede na močne bolečine, na oteklino, glede ne to, da ne opisujete mravljincev). V predelu pod lopatico in v okolici je več mišic, ki se lahko ob težjih naporih poškodujejo. Gre lahko bodisi za natrganino bodisi le za "pretegnjeno" mišico. Glede na to, da ste bil na urgenci, ste verjetno Rtg slikanje opravili in s tem zlom lopatice ali reber izključili.

Kar se bolečin tiče, vam bodo trenutno najbolj pomagali počitek, nesteroidni antirevmatiki (Naklofen, Brufen, Arcoxia) ter hlajenje. V fej fazi terapije verjetno ne bodo bistveno pomagale, čeprav lahko poskusite s sprostitvenimi terapijami (mobilizacija fascij, Bownova terapija ...). Potrebno je prestati čas, ko imate bolečine. Ko bodo izginile, če boste še vedno imeli težave (zmanjšana moč ali mravljinčenje) pa se lahko posvetite tem težavam.

V primeru, da bi se pojavile težave z dihanjem, mravljinci v rokah ali napredujoče bolečine, svetujem, da se čim prej ponovno zglasite na pregled pri zdravniku.

Lp, Klemen Aleš Pilih