Med.Over.Net

ARTHRON - Zdravstveno svetovanje v športu

Odgovarjajo: KlemenPilih

Posvetovalnica o terapevtskih možnostih, prilagoditvi aktivnosti, treningov in regeneraciji pri aktivnih športnikih. Nasveti mlajšim športnikom, ki se soočajo s prvimi poškodbami, preobremenitvami, "pretreniranostjo", rekreativnim športnikom, ki jim športno udejstvovanje preprečujejo bodisi poškodbe, bodisi telesne omejitve (povišana telesna teža, nepravilna drža telesa, deformacije skeleta, kronične bolečine) in tekmovalnim športnikom, ki potrebujejo zdravstveni nasvet za hitrejšo regeneracijo po zmernih poškodbah (kronične bolečine, delne rupture ali nategljene mišice).

KlemenPilih

KlemenPilih

miogelozne mišice

Default avatar

Športnica

Spoštovani,

na športni masaži so mi odkrili, da imam po nogah miogelozne mišice, povrh pa imam tudi precej maščobnih oblog (celulita), čeprav sem aktivna športnica (kolesarjenje in tek). Tako da zaradi tega ne vem, zakaj je takšno stanje. Kaj naj naredim, da se to popravi oz. da se prepreči poslabšanje? Tečem trikrat na teden, enkrat lahkotno po 15-20 km, dvakrat pa tek z raznoraznimi vajami in intervalnimi teki. S kolesom grem v službo in na kakšen kratek izlet. Tako da sem precej aktivna.
Je verjetno kriva ščitnica (kronični limfocitni tiroiditis)? THS je v mejah normalen, jemljen Eltroxin 50.

Tako da prosim za vaš odgovor. Hvala in lep pozdrav! Športnica
Default avatar

KlemenPilih

Pozdravljeni!

Miogeloze v mišicah ali pri nas bolj poznane "Trigger Pointi" so spremembe v mišicah, do katerih praviloma pride v mišicah, ki so izpostavljene prekomernemu naporu. V mišicah, predvsem tistih, ki so statično obremenjene - npr. mišice hrbta in mišice nog so pojavljajo mikro mišični "vozli", kjer pravzaprav gre za prekomerno kontrakcijo posamičnih mišičnih vlaken.

O najbolj ustrezni terapiji bi se najlažje pogovorila, če bi navedli, kakšne težave imate. Predvsem bolečine? Otrdele mišice? So bolečine prisotne predvsem ob aktivnosti ali po njej?
Miogeloze se najbolj pogosto zdravi s športnimi masažami pri terapevtu, ki obvlada "Trigger Point" masažo. Poleg masaže je pomembno tudi raztezanje mišic, pomaga pa tudi "knajpanje" oziroma izmenič no menjavanje v topli in hladni vodi. V zadnjem času se veliko uporabljajo tudi roloji, s katerimi si masiramo prizadeti pridel tako, da nogo valjamo preko roloja na občutljivem mestu. Za učinkovito masažo naj bi se na vsakem cm prizadetih meč zadržal vsaj 1 min. Pomagala bi naj tudi akopunktura, vendar sam izkušenj z njo nimam.

Glede masaž bi Vam priporočil sodelavca Gregorja Grada (kontakt na spletni strani www.arthron.si), ki se ukvarja s terapijami športnikov in to zelo uspešno. Najbolje bi bilo, da bi se domenila za terapije, Vi sami pa bi izvajali mišično raztezanje na domu. Redno raztezanje je izredno pomembno. Le sproščena, prožna mišica ustrezno izvaja silo potrebno za gib. Delo je enako zmnožku sile in dolžine, tako v primeru krajše mišice postane sila, ki jo mora mišica proizvesti pri istem gibu (delu) ustrezno večja.

V primeru, da imate hujše težave, je možno prizadete predele tudi infiltrati z lokalnim anestetikom.

Dokler imate večje težave, Vam svetujem tudi, da športne obremenitve zmanjšate do te mere, da ne bi imeli prevelikih bolečin.

Malo verjetno se mi zdi, da bi bila ščitnica neposredno povezana z vašimi težavami, vendar je tudi to možno.

Zaenkrat lep pozdrav, za vsa nadaljnja vprašanja sem Vam na voljo.

Klemen Aleš Pilih
Default avatar

Športnica

Najlepša Vam hvala za odgovor!

Med tekom nimam nobenih bolečin, samo je pa tudi res, da mi nikakor ne uspeva izboljšati rezultate (že dve leti dosegam iste rezultate). Moje noge so takšne, kot da se ne bi nikoli ukvarjala s športom oz. so polne celulita (tudi po gležnju). Da imam miogelozne mišice, je ugotovil maser klasične masaže. Torej bo treba iti na športno masažo ... A se bo po masažah tudi izboljšal videz nog?
Samo nekaj pa ne razumem, poznam nekaj žensk, ki se več ukvarjajo s športom kot jaz (tečejo vsak dan, medtem ko jaz tečem trikrat na teden) in so tudi na koncu zelo izčrpane, pa nimajo nobenih celilitnih nog ...

Lp, Športnica
Default avatar

Športnica

P. S.: Se opravičujem, ni bilo ugotovljeno na klasični masaži, kamor tudi hodim, ampak na športni.
Default avatar

Športnica

Pozdravljeni,

hvala za odgovor. Verjetno se prva polovica ni prijela, tako da je samo druga polovica objavljena ... O.O
Tako da vam še enkrat pišem.

Bolečin nimam nobenih, je pa res, da se med tekom prehitro utrujam. Zato tudi upočasnim svoj tempo. Da imam takšne mišice, so ugotovili na masaži, prej sploh nisem vedela, da so miogelozne.
Samo je pa zelo zanimivo, da nekateri tečejo skoraj vsak dan (nekateri celo prek svojih zmožnosti) in nimajo nobenih težav in tudi videz nog je normalen oz. lepo mišičast, medtem ko jaz tečem trikrat na teden in imam noge takšne, kot da se ne bi nikoli ukvarjala s športom (po stegnu in tudi po gležnju sem polna celulita).
Tako da bom morala spet imeti športno masažo (bom pogledala za kontakt vašega sodelavca), doma imam tudi nek valjarček, ki sem ga dobila zraven kreme proti celulitu (vem, da te kreme ne pomagajo, samo to kremo, ki jo imam, sem dobila kot darilo). A je potem priporočljivo, da prav vsak dan uporabljam valjarček?

Hvala še enkrat in lep pozdrav,

Športnica
Default avatar

KlemenPilih

Kar se tiče uporabe valjarčka in masaže, sledite navodilom proizvajalca.

Kar se tiče terapije, se pogovorite z izbranim terapevtom.

Glede teka. Telo se bo s časom prilagodilo in boste lažje tekla daljše razdalje. Celulita ne boste odpravila kar tako, če sploh. To je dolgotrajen proces in preobrazba telesa traja v zrelih letih dolgo časa - več let. Terapije in masaže Vam bodo pomagale pri hitrejši rehabilitaciji in možnosti bolj intenzivnega treninga.

Lep pozdrav, Klemen Aleš Pilih