Med.Over.Net

ARTHRON - Zdravstveno svetovanje v športu

Odgovarjajo: KlemenPilih

Posvetovalnica o terapevtskih možnostih, prilagoditvi aktivnosti, treningov in regeneraciji pri aktivnih športnikih. Nasveti mlajšim športnikom, ki se soočajo s prvimi poškodbami, preobremenitvami, "pretreniranostjo", rekreativnim športnikom, ki jim športno udejstvovanje preprečujejo bodisi poškodbe, bodisi telesne omejitve (povišana telesna teža, nepravilna drža telesa, deformacije skeleta, kronične bolečine) in tekmovalnim športnikom, ki potrebujejo zdravstveni nasvet za hitrejšo regeneracijo po zmernih poškodbah (kronične bolečine, delne rupture ali nategljene mišice).

KlemenPilih

KlemenPilih

Bolecina v nogi

Default avatar

anja_hribernik96

Pozdravljeni, stara sem 21 let in ze nekaj casa se spopadam z bolecino v desni nogi. S sportom se ukvarjam vsakodnevno, vendar me noga med vadbo ne boli. Po vadbi pa se zacnejo vali bolecine. Noga me boli od ritnice pa vse do gleznja, ko pa se uslocim me boli se kriz. Prosim za pomoc ter se ze v naprej zahvaljujem.
Default avatar

KlemenPilih

Pozdravljeni,

najprej se opravičujem za pozen odgovor.

Tako, na hitro, bi rekel da gre za ishiadično bolečino (bolečina živčnega tipa, ki izvira iz hrbta ter se širi po zadnji strani stegna in goleni, kot posledica draženja živca, najpogosteje pri izhodu iz hrbtenice).

Ali pomaga raztezanje in nesteroidni antirevmatiki (ibuprofen, diklofenak)?

V vsakem primeru bi vam svetoval vaje za jačanje obhrbtenične muskulature (leže na trebuhu vaje za hrbet), hkrati raztezanje (posebej na drogu s pokrčenimi kolki in koleni - da se "križ izravna".

V kolikor ste vključeni v resen trening moči nog, bodite pozorni na enakomeren trening sprednjih in zadnjih mišic trupa ter nog in na raztezanje vseh mišičnih skupi. Posebej mišica iliopsoas je pogosto vir težav (vaje za raztezanje poiščite na internetu).

Hkrati tudi prilagodite vadbo svojim trenutnim zmožnostim.

V primeru jačanja bolečin z izpadi občutka in moči v nogah obiščite zdravnika. Tudi sicer bi vam svetoval obisk ortopeda. Kasneje v sekveli zdravljenja v primeru nepojasnjenega vzroka bolečin pride v poštev tudi MRI ledvene hrbtenice.

Vse dobro,
Klemen Aleš Pilih