Med.Over.Net

Psihoterapija

Odgovarjajo: Barbara Sarić, Ba pth.;specializ. psihoanalize • Miha Štrukelj, psihoanalitični psihoterapevt

Psihična stiska, odvisnosti, čustvene motnje, depresija, anksiozna motnja, OKM, motnje prehranjevanja, zlorabe, telesni simptomi (hitro bitje srca, bolečine, nihanje teže..., mejna osebnostna motnja, psihoze, vzgoja otrok in dileme, večji dogodki kot so poroke, rojstvo otroka, ločitve, smrti, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Barbara Sarić , Ba pth.;specializ. psihoanalize

BarbaraSaric

Fakultetni študij psihoterapije je opravljala na SFU Sigmund Freud Privat Universität na Dunaju, izkušnje pa pridobivala v Sloveniji. Izbrala je smer psihoanalize - psihodinamska psihoterapija, saj se v praksi klasična Freudova analiza večinoma ne uporablja več. Najbolj pomembno v psihoterapiji se ji zdi, da skozi proces spoznava človeka in se kot strokovnjak prilagoditi na njegov sistem - "svet", saj verjame, da niti ena istoimenska težava, bolezen ni enaka drugi. Je moderatorka foruma na Med.Over.Net, piše članke za različne revije in sodeluje z radio Prvi ter RTV Slovenija. Njena vizija je sodelovanje in povezovanje z ljudmi. "Tudi sama sem skozi različne težave in v najstniških letih preko motnje hranjenja spoznavala sebe. ... Psihoterapija je ena najboljših stvari, ki so se mi zgodile v življenju. Gre za občutek harmonije v mojem življenju, ki je neprecenljiv. Zanimivo, kako povezana so naša čustva, um, telo ter kako lahko osvetlimo sami sebe in se dobro spoznamo, prav tako pa spoznavamo okolje okoli sebe ...,“ nam Barbara Sarić zaupa o sebi.

Miha Štrukelj , psihoanalitični psihoterapevt

Miha_Strukelj

SLABO POČUTJE, NEMOTIVIRANOST, BREZ ENERGIJE

Default avatar

Nemotivirain24

Pozdravljeni,

sem 25 letnik, ker res več ne vem kako naj vzamem stvar v roke se obračam na vas za kake nasvete, priporočila, zdravila, itd.

Nekaj zadnjih nekaj let sem opazil precem sledeče:

-> da ne morem stvar speljati do konca; vedno se nekaj zaplete in potem nimam volje da bi se z tem ukvarjal
-> da sem precej ostal brez volje, energije, volje do življenja, motivacije
-> slabo počutje predvsem v jutranjih urah, spanec imam srednje ali pa slab, spim nekje od 6 - 7 ur dnevno, z težavo vstajam
-> neda se mi dokočati tistih par izpitov, ko jih imam in diplome, tu se precej čuti primankljaj motivacije, težave s koncentracijo, memoriranje in dojemanjem
-> neda se mi družit preveč kaj preveč
-> za vsako stvar se moram silit, nič ne počnem z veseljem, js bi pa prav hotel da se stavri lotim z veseljem
-> ne morem občutiti sreče, zadovoljstva, hvaležnosti, nasplošno veselega vsako dnevnega razpoloženja, evforije
-> vse kar delam dela precej počasi(slowmotion)
-> nimam tistega polenga življenja
-> in ja ne znam narediti odloćitve, nikol se vnaprej ne odločim ja tako bo, vedno nekako megleno

No zdaj se pa lotimo zadeve z strokovne plati. Tisti ki se spoznajo nato bodo rekli, da jo to depresija, pri tem se strinjam, gre za prvo stopnjo depresije, vsaj mislim tako. Vsekakor pa mislim pa da ne spadam v tisti dve bolj napredujoči depresiji. Ok, primanjkljaj serotonina se pravi.

Večino naštetega bi pa js pripisal adrenalinski izgorelosti, ker večina naštetaga je povezano z voljo, energijo, motivacijo, itd.
Se pravi bolj se nagibam tamu, da imam primanjkljaj dopamina in noraadrenalina. In ne vem kako naj te 2 zadevi zdvignem na prejšnji nivo. Sem probal kar nekaj kokretnih zdravil: Alventa, Welbutrin, Ritalin in Concerto, Stratera in Nootropil. Tisti ki se spoznate vidite da so to antidepresivi in stimulansi CŽS.

Večino zdravil sem opustil zaradi stranskih učinkov ali pa zaradi slabega delovanja(ker sem pač precej več pričakoval).
Opazil sem, da pri teh zdravilih, ki zdvigujejo dopo in noro stvar deluje prvih par ur, čeprav gre za tablete s podaljašnim delvanjem. Iz tega sem razvil teorijo, da verjetno je že sama napaka na matabolizmu, saj bi nevrotransmiterji prehajali iz enega nevrona na drugi, pač če jih ni dovolj potem samo lahko gre za napako pri dovažanju kemije se pravi metablozima in tu se je stvar moje vrnitve v zmagovalno kondicijo vstavila.

Kar se tiče zdravil več ali manj sem kar nekaj prebral o tem tako da vem o samem principu delovanja, straksih učinkih blablabla. Tudi s pomočjo naravnih stimulansov sem preveril svojo teorijo, kako?
Tako, da par krat sprobaš kokain v res minimalnih količinah in vidiš da prideš na tisti nivo kjer sem nekoč bil. Sicer to odsvetujem, ker se na stvar hitro navežeš. Ponavljam, da sem samo par krat probal, kasneje si pa pisal na papir občutke, misli in sam tok misli ter kasneje to primerjal s vsakodnevnim stanje, ki je pač v kurcu.

Biokemiske anomalije odpravljam s pomočjo kave in cigaretov, bolj neuspešno, saj oba stimulansa zdvigujeta nivo kemije, kar je kul. Tudi 2-3 tedensko se tudi rekreiram - tek oz. fitnes. Pravijo da je treba vsaj 3-4 krat imeti tedensko rekreacijo, da bi nekako zdvignil nivo kemije. Po nekaj mesečnem spremljanju tega vidim da ne drži za mene, sicer še vedno to redno vzdržujem ampak ne z namenom povečanja kemije.
In lahko bi pisal še in še, po dolgem in po prek, da bi ustvril končno sliko, pa mislim da nima smisla.

Vsak dan se vprašam kako dolgo bom še nosil ta križ, ker je preceje težak, ni da bi se človek ubil zato, ampak mi gre počas na živce, po domače povedano. Pač je zelo motilno.
Zdaj me pa zanima kako naj si zdvignem to jebeno(se opravičujem na izrazu) kemijo, ker mi res onemogoča zadovoljiv življenje. Ta cela situacija me spravlja precej v obup in mi čedalje bolj gre na živce.
Veliko krat se sprašujem kaj za kurca sem naredil narobe, da me mora to vse tako tepsti.

Da podam še svoje težko ozadje:
Pri 18 letih sem zbolel za hudo obliko depresije, mnogi zdravniki so mi govorili da imam še psihozo, nakar se je kasneje izkazalo da ni res, saj nisem nikoli kazal pravih simpotmov psihoze, HVALA BOGU!!!!!
V vseh teh letih borbe sem se jebal s faksom, prilezel skor do konca, zdaj pa nimam moći za finalni udrec ;) ;) ;) Ob tem vsem doživljal tako trpljenje da dol padeš, par krat hotel narediti samomor, pa so mi okoliščine to preprečile. Bil na psihiatri, tem sem spoznal da samega sebe sprejmeš takega kot si in tam so nas pofukano filali s tabletami. Prebral milijon knjig o tem, o zdravili, principu delovanja zdravila, obiskal cel kjup zdravnikov, hodil na pshioterapije, blablabla, se duhovno poglabljal, molil in še enkrat molil, postil, itd.NAJBOLJ POMEMEBNO VES TA ČAS SEM VERJEL VASE!!

Najedel se vseh možni psihiatrični zdravil, najbolj sem pa zajebal ko so mi dali antipsihotike, na daljši rok ti oni poberejo cel dopamin, ki ga imaš sploh. Dopamin je pa prekurzor noradrenalina, če ni prvega potem tudi ni drugega ;)
Ko se ozrem nazaj mi nebi verjeli iz kakega dreak sem se ven potegnil, v bistvu če bi vse opisal bi to bila zgodba o uspeha. Sam pravim, da še vedno nisem dosegel tistega željenega nivoja, obstal sem na neki točki in poti naprej ne znam.

Naj dodam še neki: človek se ne zaveda katere vse meje je sposoben prestopiti za doseganje cilja, to res ne veš dokler ne dobiš kakega velikega sranja v svojem življenju. Od sobne rastline, ki vegetira cel dan (to sem bil pri 20 letu) sem prišel do nivoja povprečnega človeka, hotil bi pa stopit tam kjer sem vedno bil - NAD POVPREČJEM V VSAKI STVARI.Če bi mi še rekli, daj podji skoz cel postopek še enkrat v zameno za 5 milijonov €, nebi šel ni šans.

Še vedno se pa držim nauka iz Biblije: V življenju ti nikoli nebo dano tisto, kar bi preseglo tvoje zmožnosti.

ZDAJ PA PROSIM, ČE MI KAKO POMAGATE, SAJ MI MALO ŠE MANJA, NEBI ŽELEL DA VELIKO ČASA POTROŠIM NA TA MANJŠI SKOK, ker sem v krajšem času delal precej velčje skoke. Upam da ne bo postal ta majhni skok veliko težji kot vsi prejšnji skup.

A so kaka zdravil katerih ni pri nas pa da zelo dobro delujejo, ali je kaka alternativan madicina, ki bi mi lahko pri tem pomagala, bilo kaj samo da grem naprej!!!

HVALA!
Default avatar

BarbaraSaric

Lepo pozdravljeni!

Najprej bi vam rada čestitala za trud in poglabljanje v samega sebe in vaše težave. Res ste lahko marsikomu za vzor. Strinjam se z naukom Biblije, ki ste ga navedli. Vedno zmoremo, če se tako odločimo. So lažje in težje poti v življenju. Tisti, ki si izberemo težje, nam omogočajo poglobljeno osebno rast skozi izkušnje, kar je največjega pomena v življenju. Torej poskušajte spremeniti vašo naravnanost in zorni kot iz katerega gledate...kajti, prav vi imaste priložnost, da skozi sebe spoznate omenjeno motnjo. To je za vas velik izziv. Skozi napisano je opaziti vse vaše kvalitete, ki jih boste v življenju lahko izkoristili sebi in drugim v prid. Bravo!

Sama sem psihoterapevtka in sem osebno naravnana bolj k naravnim zadevam kot kemiji. Včasih je potrebna, a vse dokler ne spoznamo boljše alternative. Ravno za vaš primer....Moja dobra prijateljica je prehranska terapevtka, nutricistka in ima center Holistic. http://holistic.si/index.php/kontakt.html
Pri njej bo (mislim da od jutri) na voljo L-tirozin, ki je sicer registriran kot prehransko dopolnilo, ampak gre pravzaprav za nekaj, kar mislim, da bi vam pomagalo. To je aminokislina, ki stimulira dobro razpoloženje, dviguje delovno storilnost, odpravlja apatijo, odpravlja utrujenost, zvišuje koncentracijo, motivacijo, izboljša spomin....Skratka, pomaga tudi pri odvajanju od antidepresivov, saj človeka ne sili v odvisnost. Na trgu se še ne reklamira v ta namen, a bo kmalu kaj slišati o tem. Če boste želeli, vam dam njen kontakt glede omenjenega.

Poleg vsega, pa bi kot psihoterapevtka priporočala še kakšno seanso, ki vam bo v pomoč, na tej zadnji stopnji do bolj zdravega funkcioniranja. Pomembno je, da ohranjamo stabilnost in pozitivnost v sebi.

Lep pozdrav,

Barbara Sarić, psihoterapevtka
Barbara Sarić, BA pth.; specializantka psihoanalize
https://barbarapsihoterapija.si/
[email protected]
https://barbarapsihoterapija.si/
Svetovanje na 090 6886
Naročanje na 041 535 555
Default avatar

Nemotivirain24

A obstaja tudi s podaljšanim sproščanjem?

LP Nemotivirain24
Default avatar

Nemotiviran24

Glede te aminokisline, katere ste mi poslali link, če obstaja s podaljšanim sproščanjem?

LP Nemotiviran24
Default avatar

Nemotiviran24

Pozdravljeni,

kaka je pa razlika med temi tabletami in med sirom recimo (v siru je tudi veliko tirozina), ceneje je ce si sproti kupujem sir kot pa tablete?

Lep pozdrav!
Default avatar

BarbaraSaric

Lepo pozdravljeni!

Saj veste, kako je pri vsaki stvari, vse mora biti v zmernih ali točno določenih količinah. Ne morete pojesti tri kg sira, da bi odpravili neko drugo težavo, kajti potem nastane težava tudi v tem. Gre za to, da je vsebnost točno tega L-tirozina ravno optimalna. Poleg tega, bi moral biti učinek, če jemljete kot vam je svetovano že takoj opazen. Za več informacij glede L-tirozina, lahko povprašate ga. Aljo na tel. 030 270 093.

Lep pozdrav,

Barbara Sarić, psihoterapevtka
Barbara Sarić, BA pth.; specializantka psihoanalize
https://barbarapsihoterapija.si/
[email protected]
https://barbarapsihoterapija.si/
Svetovanje na 090 6886
Naročanje na 041 535 555
Default avatar

K81

Ima že kdo izkušnje z L-tirozinom? Jaz sem očitno pričakovala preveč, rezultata pa nobenega po 10 dneh jemanja :(
Default avatar

BarbaraSaric

Lepo pozdravljeni!

Pa ste ga jemali kot je to predpisano? Čudi me, da ne bi deloval, ker mi ljudje poročajo o pozitivnem učinku. Je pa res, da ne moremo reči, da ima vsaka stvar na vsakogar učinek. Ste se posvetovali z ga. Aljo?

Lep pozdrav in vse lepo,

Barbara Sarić
Barbara Sarić, BA pth.; specializantka psihoanalize
https://barbarapsihoterapija.si/
[email protected]
https://barbarapsihoterapija.si/
Svetovanje na 090 6886
Naročanje na 041 535 555
Default avatar

K81

Jemala sem ga tako, kot je predpisano. Razlog zakaj sem ga sploh začela uporabljati je, da sem pred cca. enim mesecem prenehala (postopno) z jemanjem antidepresiva Cymbalta in odtegnitveni sindrom je kar hud. Predvsem "megla v glavi", nezmožnost logičnega razmišljanja in koncentracije ter močna utrujenost. Upala sem, da mi bo mogoče pri tem pomagal l-tirozin, vendar učinka ni bilo oziroma je enako, če ga ne jemljem.

Vsak dan znova zjutraj sem v resni dilemi ponovno vzeti nazaj Cymbalto ali ne, ker je stanje nevzdržno, ampak si vsak dan rečem naj zdržim še malo in da bo minilo. Upam da res. Obstaja še kaj takega, s čimer bi si lahko pomagala (naravno?).

Torej če povzamem, l-tirozin ni pomagal v mojem primeru, kar pa še ne pomeni, da ne učinkuje na splošno.

Lep pozdrav
Default avatar

K81

Ja, sem hodila na psihoterapijo, obcasno se hodim, z antidepresivom in stabilizatorjem razpolozenja sem prenehala v soglasju s psihiatrom, tako da je vse po pravilih :), se vedno pa zvecer vzamem kventiax, ker drugace ne spim. Zal pa danes psihiatri se vedno ne verjamejo, da po prenehanju jemanja nastopi odtegnitveni sindrom in to avtomatsko oznacijo kot recidiv. Ampak se ne dam, upam samo da vse kmalu mine, ker je neznosno tako s fizicnega kot psihicnega vidika. Tezko je funkcionirati v odgovorni sluzbi z zmanjsanimi mentalnimi sposobnostmi (koncentracija). Sedaj jemljem omega 3 in b complex in upam na uspesen izzid.

Za kakrsenkoli dodatni nasvet se ze vnaprej zahvaljujem. Lp
Default avatar

BarbaraSaric

Lepo pozdravljeni!

Vem, da je težko, a vseeno čestitke. Prav je tako, prav je, da se ne daste. Ne, seveda ne, največkrat ne gre za recediv, samo za reakcijo prekinitve (tam do meseca dni), tako kot so stranski učinki, ko prvič zaužijete zdravilo. Vztrajajte in imejte močan, trden cilj pred seboj.

Morda bi vam pomagali tudi različni vitamini, minerali, zelišča kot so šentjanževka in baldrijan. Priporočam pa vam tudi kakšno psihoterapevtsko seanso.

Lep pozdrav,

Barbara Sarić, psihoterapevtka
Barbara Sarić, BA pth.; specializantka psihoanalize
https://barbarapsihoterapija.si/
[email protected]
https://barbarapsihoterapija.si/
Svetovanje na 090 6886
Naročanje na 041 535 555
Default avatar

Nemotivirain24

Kolegica K81!

1.stvar: kar se tiče cimbalte in napisanega vam ne pomaga, obvezno zamenjajte antidepresiv priporočam
Alvento ali pa Welbutrin, ta cimbaltin je jebno sedativna. Iz napisanega sledi da se zjutraj počutite do kurca, vi potrbujete zjutraj nekaj kar vas spodbudi.

2. stvar: s tem kventiaxom tud prenehajte in to morete vedet da je to antipsihotik (za shizofrenijo, shizotipsko motnjo in ostale nespecificirane psihične bolezni z blodnjami, prisluhi in nesreničnostjo), na dolgi rok vam bo pokradel cel dopamin, ki ga imate in kasneje ko ga ne boste imeli vam bo težko kot meni, boste tudi izgoreli itd, tam je koncetracija še slabša.

3.stvar: kar se tiče zdravil js proti koncu zdravljenja sem čedalje manj jemal, se pravi tistih količin, ki sploh ne prodajajo, kot primer recimo: Welbutrin je min količina 150 mg, moje telo se isto odzove na petino tablete 30mg.

4. stvar: napisal sem da se s tem jebem od 18 leta zdaj imam pa 25, okrevalan doba je težka in dolga.

5.stvar: če že hočete jemati antipsihotike namesto kventiaxa jemljite raje Zeldox, je precej boljši. Durgač je pa mene Zeldox oropal dopamina, po 11 mesecih jemanja, najbolj sem pa ugotovil, da so se mi zjutraj roke tresle, občutki in počutje pa megleno.

6. stvar namesto kvetiaxa bi raje jemali dormicum (močno uspavalo) kasneje pa prestopni prehod na sanval, prav tako uspavalo, mogoče bi še pred tem sprobali pomirjevala -benzodiazepine, tiste ki nimajo velikega sedativnega učinka. Ponavljam še enkrat
ne jemljite antipsihotikov za uspavanje (to sem js počel), na dolgi rok vas bodo izželi.

7. Ko boste precej na močni tleh za kar sta potrebna volji, vzdržnost, zagriženost in pogum, takrat se uprite samo na prehranska dopolnila, kot je ta tirozin. Kar se tiče vitaminov in tega to še naprej jemljite.
pretok kemije, za kar potrebujete psihoterapevtko, s katero se boste po dolgem in po prek pogovarjali, kaj vas muči.

8. Da neboste mislili da je vse v kemiji, včasih nepošliktane zadeve v glavi tud onemogočajo pretok kemije.
Upam, da sem s tem kaj pomagal, ponavljam, da nisem strokovnjak, sem pa probal precej, precej tablet in dejansko naštudiral njihovo delovanje.

9. Da se izvlečete se res morate potrudit maksimalno kar se lahko, iz sebe morate izvleči več kot 100%.

Če boste imeli še kaka druga vprašanja na dan z njimi.

Za Barbaro Sarić:

Sem probal tirozin od Now: http://www.lekarnar.com/izdelki/l-tiroz ... ow-kapsule in mi pomaga srednje, jemljem tak kot je treba. Je res da je ta med cenejšimi, pa vseeno sem raje pozkusil s cenejšim kot z dražjimi, ker sem veliko denarja že zmetal na podobne zadeve, pa ni bilo nekega opasnega napredka.

Zanima me vaš mnenje glede tega izdelka in kako se kaj dogaja z hormoni, ko si v taki situaciji?

LP Nemotiviran24
Default avatar

BarbaraSaric

Lepo pozdravljeni!

Najprej hvala, da ste delili vaše bogate izkušnje glede zdravljenja z zdravili.

Kar se tiče Kventia, je res antipsihotik, toda včasih se uporabi tudi pri depresivnih stanjih (je pa res, da bolj malo). Ne vem iz kakšnega razloga je predpisan vam?

Glede količine zaužitega zdravila, sem tudi sama mnenja, da lahko deluje že precej manjša količina kot je predpisana, včasih gre samo še za placebo učinek.

Glede L-tirozina je pomembno, da nimate težav s ščitnico, visokega krvnega tlaka. Priporočljivo je, da zaužijete le L-tirozin, ne kombinacijo z zdravili.
Kar se tiče prav tega izdelka, za katerega ste objavili spletno stran, nimam izkušenj. Imam pa v večini pozitivne feedbacke za aminokislino L-tirozin kupljeno v Holistic centru.

Lep pozdrav,

Barbara Sarić, psihoterapevtka
Barbara Sarić, BA pth.; specializantka psihoanalize
https://barbarapsihoterapija.si/
[email protected]
https://barbarapsihoterapija.si/
Svetovanje na 090 6886
Naročanje na 041 535 555