Med.Over.Net

Psihoterapija

Psihična stiska, odvisnosti, čustvene motnje, depresija, anksiozna motnja, OKM, motnje prehranjevanja, zlorabe, telesni simptomi (hitro bitje srca, bolečine, nihanje teže..., mejna osebnostna motnja, psihoze, vzgoja otrok in dileme, večji dogodki kot so poroke, rojstvo otroka, ločitve, smrti, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Obsesivno kompulzivna motnja

Default avatar

ana.a.

Spoštovani!
Zanima me, kateri bi lahko bili možni vzroki za nastanek obsesivno kompulzivne motnje? Vem, da se na tem področju praviloma obravnava trnutno stanje (sedanjost) in se ne posega preveč v preteklost (pri terapijah). Pa vendarle me zanima ... Ali bi lahko neprijetni dogodki iz otroštva vplivali na razvoj te motnje? Ali ima tudi dednost kakšen vpliv? Obstajajo še kakšne druge metode zdravlejnja poleg obiskov psihiatra (tarapij) in zdravil, ki ti jih predpiše terapevt? Tukaj mislim na to, kako si lahko sam pomagaš.

Hvala za odgovore!

LP
Default avatar

Ivna Bulić Vidnjevič

Pozdravljeni,

se zdi, da se zadnje čase ponavljam, a o obsesivno kompulzivni motnji, načinih zdravljenja in obravnave boste največ informacij našli na spletni strani: http://nebojse.si.

Sicer pa moderna znanost nima natančnih pojasnil o izvoru obsesivno kompulzivnih motenj. Se pa nastanek motnje ponavadi pripisuje delovanje zunanjih stresorjev na ranljivo dedno podlago. Zunanje stresorje lahko razumemo kar najširše v prostoru in kraju. Izkušnje v otroštu, posebej negativne, prenos nekaterih neustreznih stališč skozi vzgojoj s staršev na otroka ... prav gotovo močno vplivajo na razvoj motnje, posebej zato, ker ima otrok veliko manj razumskih kapacitet za dojemanje neugodnih izkušenj ter na le te ostane v spominu le splet bolečih čustev.

Obsesivno kompulzivna simptomatika je zelo trdovratna in težko jo boste odpravili brez ustrezne psihiatrične oz. psihoterapevtske obravnave, ki naj bo temeljni način zdravljenja. Šele ob tem boste lahko sebi pomagali sami, na prvem mestu s temeljitim izobraževanjem o motnji. So pa tako psihoterapvtski ukrepi kot zdravila, posebej oboje hkrati, zelo učinkoviti pri obvladovanju te motnje.
Default avatar

A. Winkler

vzroki so biološki, vedenjski, psihosocialni.

BIOLOŠKI
- vpleten je serotoninski nevrotransmiterski sistem, zato so med najbolj učinkovitimi ravno antidepresivi. Vlogo imajo tudi drugi prenašalci.
- funkcionalne slikovne preiskave možgan dokazujejo povezanost s strukturnimi spremembami možgan
- genetika je pomemben dejavnik: 35% sorodnikov v prvem kolenu oseb z OKM ima tudi OKM
- EEG in nevroendokrine preiskave kažejo na povezanost med OKM in depresivno motnjo.

VEDENJSKI DEJAVNIKI
- v procesu pogojevanja prej nevtralni objekti ali misli postanejo dražljaji, ki izzovejo anksioznost ali nelagodje. Kompulzije pa nastanejo, ko posameznik ugotovi, da nekatere dejavnosti (lahko tudi samo mentalne) olajšajo anksioznost oz nelagodje.

PSIHOSOCIALNI
- 15-35% oseb s OKM imajo obsesivne osebnostne poteze
- po Freudu naj bi šlo za regresijo v analno fazo psihoseksualnega razvoja
- k vzdrževanju motnje lahko nehote prispevajo tudi odnosi z bližnjimi
- tudi posameznik z OKM se lahko zdravljenju nehote upira, ker ima v osnovi sekundarne koristi.
- pomembni so stresni dejavniki, ki težave lahko poslabšajo in jih lahko razumemo kot sprožitelje

Iz navedenih vzročnih dejavnikov je jasno, da sta najbolj učinkovita zdravljenje z zdravili v kombinaciji s psihoterapijo.

lp
Aleksandra Winkler, spec. psihiatrije
Default avatar

Milan123

Ga.doktor, prosim za razlago te alineje:


- po Freudu naj bi šlo za regresijo v analno fazo psihoseksualnega razvoja


lp

M.
Default avatar

A. Winkler

PSihoseksualni razvoj:
oralna faza (prvo leto življenja)
analna faza (drugo in tretje leto življenjena)
falična faza (tretje in četrto leto življenja)
oidipalna kriza (od četrtega do šestega leta)
Razvojne faze so kasneje dodali in doplonili drugi avtorji in obsegajo celotno življenjsko obdobje, od rojstva do smrti)

Fiksacija pomeni, da neka razvojna faza vztraja, ko je nastopila že druga (zaradi travmatskih situacij).
Situacije, ki pa sprožajo tesnobo imajo lahko za posledico "nazadovanje" na zgodnejšo razvojno fazo.

Več poiščite v ustrezni literaturi.

lp
Aleksandra Winkler, spec. psihiatrije
Default avatar

Okmjevka

Mene pa zanima ali je lahko OKM vzrok za neskocentriranost? Zanima me za neskoncetriranost v šoli. Ker si želim poslušat, pa še sama nevem kdaj neham. In potem se spet spomnim da moram poslušat. V glavnem zelo težko mi je poslušat snov in ostati skoncetrirana v šoli. Zato tudi nerada hodim v šolo, in mi je pri predmetih prava muka. Zelo težko zdržim več ur v učilnici, čeprav si želim.
Default avatar

A. Winkler

odvisno od tega koliko težav vam dela OKM. Če so simptomi obvladani, potem je verjetnost motenj v koncentraciji manjša.

lp
Aleksandra Winkler, spec. psihiatrije
Default avatar

okmjevka

Meni se zdijo simptomi precej hudi, saj so vsakodnevni in skoraj celodnevni. Vedno moram nekaj zaradi tega počet. Zdravim se še ne,k er upam da bom sama to nekako lahko nehala. Vem pa da je okm, saj sem tu gor že prebrala stvari, ki so enake in še drugje sem veliko o tem brala. Ali obstaja še kakšno drugačno zdravljenje kot z tabletami? In kaj te tablete naredijo da so tako učinkovaite? V kolikšni meri se to da sploh pozdravit?
Default avatar

A. Winkler

Potek motje (študija na 250 osebah v času, ko še ni bilo učinkovitih zdravil):
- 85% kroničen
- 10% progresiven
- 2% periodičen, z obdobji brez težav

Zdravljenje:
- izobraževanje o motnji
- zdravila
- psihoterapija (vedenjsko kognitivna, družinska)

Gre za duševno motnjo. Žal veliko ljudi čaka in odlaša z zdravljenjem. Škoda. Pri nekaterih so namreč zdravila tako učinkovita, da omogočajo življenje povsem brez težav.
Medicina je veda, ki išče znanstvene dokaze, da nek ukrep deluje, da lahko vsakokrat, ko ga predpišemo, pričakujemo določen učinek. Torej, pri antidepresivh je pomemben podatek le ta, da je dokazano da lahko izboljšajo ali celo odpravijo težave.
Še boljši izid dosežete s kombinacijo zdravil in izobraževanja o motnji ter psihoterapijo. Poiščite si terapevta, izobražujte se, potem boste informirani in boste laže presojali ali je zdravljenje z zdravili potrebno.

lp
Aleksandra Winkler, spec. psihiatrije
Default avatar

pupika 14 let

Meni tablete '' Zoloft '' nič ne pomagajo, saj imam preveč stranskih učinkov. Najhujše je sovražnost: jeza, nasprotovalno vedenje, pa tudi nasilno vedenje. 1 leto sem jemala 25 mg Zolofta, 2 meseca 50 mg Zolofta in en teden 100 mg Zolofta. Z večanjem odmerka so se stopnjevali tudi stranski učinki, motnja pa je ostala. Na spletu smo odkrili neko metodo, ki jo bom verjetno zdaj preizkusila. ''Linden metode''
Default avatar

Palčica2

Vsi, ki imate težave z 'OKM'... čas, v katerem živimo je tako zvit in zavajajoč, da ni potrebno povsem verjeti sodobnim teorijam in zdravstvu. Ste pomislili kako so se včasih spopadali z vsemi temi motnjami? Kaj sploh pomeni 'norost' in 'motnje'? Zakaj do njih pride?

Najlažje je reči, da gre za dedno zasnovo in za to ponuditi zdravila (ki mimogrede učinkujejo podobno, kot da se z glavo zaletiš v zid ali se ga dobro napiješ. Pomagajo za nekaj ur, ne rešijo pa bistva težave!). Če se potrudite in malo pobrskate še po drugačni literaturi kot je le internet in sodobna psihiatrija: izvor vseh bolezni je neravnovesje med duhom in telesom. Tako pač je. Če neke stvari v sebi ne razčistiš in jo potlačiš, bo priplavala na dan. Ni to lepo? Bolezen je torej dar. Pride zato, da nekaj spremenimo, da razčistimo in izboljšamo. Sprejeti jo je potrebno z ljubeznijo in hvaležnostjo ter poiskati njen vzrok. To je torej ponudba za kvalitetnejše, boljše življenje. S tableti se to težko zgodi. Potrebujemo predvsem svoj notranji glas in zaupanje vase. Le kje se je vse to izgubilo? Človek ta dar nosi v sebi, a kaj ko mu čas, v katerem živimo ves čas govori drugače? Mediji kričijo drugače, zdravstvo trdi drugače. Pomislite: tudi farmacija mora od nečesa živeti...nočem posploševati psihiatrov, saj vem, da obstajajo boljši in slabši, vendar pomislite: zakaj večina priporoča zdravljenje s tableti? Res ne gre brez tega?

Zares iskreno vam želim, da spoznate to resnico in da spremenite pogled na 'motnje'. Samo malo truda je potrebno, da poiščete kakšno dobro literaturo. Ne boste vsega našli v nekaj sekundah na internetu. Takšne informacije so najbolj prikrite. Resnica se skriva drugje in je že dolgo, dolgo znana, le da so jo mediji zelo uspešno prikrili in nam jo skrivajo, saj imajo s tem svojo korist. Poslušajte svoj glas, uporabljajte svojo glavo in si zaupajte!
Default avatar

dekle 16

Pozdravljeni!
Čez par dni bom stara šestnajst let Težave s tiki imam že par let, zadnje čase pa opažam tudi simptome OKM. Pojavljajo se mi vsiljene misli, največkrat me je strah, da bo moja mama zbolela. Ko se mi ta misel kar na enkrat utrne v glavi, moram takoj narediti neko vrsto vzgibov.
Verjamem pa, da se je vse to razvilo zaradi okolja v katerem živim. V življenju sem šla že skozi različne hude stvari, ki so se začele v otroštvu in sedaj nosim posledice.
Vendar pa se mi zdi, da lahko OKM nadzorujem. Vsakič, ko se pojavi slaba misel, ji takoj odgovorim s pozitivnim odgovorom, potrudim se tudi, da ne počnem več nepotrebnih vzgibov in uspeva mi. mislim, da je vse v glavi, mislim pa tudi, da moraš imeti nekakšno srečno, če ti obvladovanje OKM gre. Ne verjamem v tablete, morda v pogovor s psihiatrom, a meni uspeva sami.
Default avatar

Summer.

Pozdravljeni,
nekako ugotavljam, da imam nekatere simptome OKM, kot je umivanje rok, katere si umijem vsakič, ko se dotaknem kakšne stvari, saj se bojim, da se ne bi okužila, prišlo je tudi že do tega, da umivam že stvari, saj imam občutek da so umazane. Nenehno se mi pojavljajo čudne misli, da morem narediti določeno stvar. Če je karkoli narobe, vedno pomislim na najslabše, imam slabo mnenje o sebi, povsem brez samozavesti. Trudim se misliti na boljše, pa mi ne uspe. Torej, zanima me vaše mnenje, saj sama nisem povedala nobenemu nič od tega, saj se nekako bojim, zavedam pa se, da to ni normalno.
Default avatar

MetkaFurlani

Draga Summer,

Po vašem pisanju sodeč si upam sklepati, da gre za obsesivno kompulzivno motnjo. Toplo vam priporočam, da si poiščete pomoč, kjer bosta skupaj s strokovnjakom ugotovila, kaj je temu vzrok.

Lepo vas pozdravljam in vam želim vse dobro,
Metka Furlani
sociologinja in psihodinamska psihoterapevtka
www.metkafurlani.si
Default avatar

Summer.

Torej samo to ne bo izginilo ? Stara sem 17 let, a tako hitro se tudi pojavi to ? Nekako me je strah do zdravnika, saj sem kar pogosto tam in nočem, da kdo misli, da sem nora. Zakaj pa pravzaprav pride do tega ?
Default avatar

MetkaFurlani

Draga Summer,

Žal ne. Obsesivno kompulzivna motnja ne nastane čez noč, ampak je, glede na moje izkušnje pri delu z njo, posledica različnih in ponavljajočih se stresnih situacij iz otroštva. Lahko se razvije kot obrambni mehanizem ali pa tudi ne. Lahko ima tudi pomembni drugi (največkrat mama) to motnjo in jo nehote prenese na otroka. Vsak posameznik je unikatno bitje s sebi edinstveno izkušnjo, zato se pri vsakem razvija drugače in pojavi v različnih starostnih obdobjih.

Kot že mnogokrat doslej, bom tudi tokrat svetovala, da ne obiščete zdravnika, da bi dobili napotnico za psihiatra, ampak raje poiščite psihoterapevtsko pomoč. Žal psihiatri nimajo dovolj časa, da bi se lahko dolgoročno in poglobljeno posvetili posamezniku. Največkrat predpišejo tudi zdravila, ki pa jih jaz, če to ni nujno potrebno, ne priporočam, saj ne odpravijo vzroka nastanka motnje, ampak le ublažijo oz. odpravijo simptome.

Upam, da sem vam odgovorila na vaša vprašanja.

Vse dobro vam želim,
Metka Furlani
sociologinja in psihodinamska psihoterapevtka
www.metkafurlani.si
Default avatar

NUŠA

zdravo! sem 12 let stara in mislim da imam OKM.pri 10 letih sem začela delati čudne stvari: (veliko krat pogledati če so vrata zakljenjena,vgaševanje in prižiganje luči,števila,razpoke na tleh,...)in atiju in mami še zdaj nisem povedala da mislim da imam OKM.(nenajdem pravih besed).In kam naj grem da se prepričam da imam OKM?In kako naj povem atiju in mami da mislim da imam OKM?
Default avatar

BarbaraSaric

Lepo pozdravljeni!

Morda ne gre za/ali samo za OKM, morda imaste anksiozno motnjo. Seveda bi morala vedeti malce več o vas. Staršem lahko enostavno razložite, da se ne počutite dobro v svoji koži, zaradi naštetih težav, ki vas ovirajo pri vsakodnevnih dejavnostih, življenju in jim povejte, da želite priti k stvari do dna. To pomeni, da poiščete strokovnjaka. Če se odločite, me lahko kontaktirate na [email protected] ter 041 535 555.

Lep pozdrav,

Barbara Sarić, psihoterapevtka
Barbara Sarić, BA pth.; specializantka psihoanalize
https://barbarapsihoterapija.si/
[email protected]
https://barbarapsihoterapija.si/
Svetovanje na 090 6886
Naročanje na 041 535 555
Default avatar

martinaj

Pozdravljeni,

mene zanima, ali ljudje, ki imajo obsesivno kompulzivno motnjo imajo lahko svoje otroke?

Tamara.
Default avatar

BarbaraSaric

Lepo pozdravljeni,

seveda lahko (ne gre za psihozo). Vendar je dobro obsesivno-kompulzivno motnjo predhodno zdraviti, s pomočjo psihoterapije, da se soočimo z njo. Tako kot vsako motnjo ali bolezen. Kajti če se zapustimo, lahko tudi motnja postane bolj intenzivna.

Lep pozdrav,

Barbara Sarić, psihoterapevtka
[email protected]
Barbara Sarić, BA pth.; specializantka psihoanalize
https://barbarapsihoterapija.si/
[email protected]
https://barbarapsihoterapija.si/
Svetovanje na 090 6886
Naročanje na 041 535 555