Psihoterapija

Odgovarjajo: Barbara Sarić, Ba pth.;specializ. psihoanalize • Miha Štrukelj, psihoanalitični psihoterapevt

Iskanje pomoči

Default avatar

ChaoticEmpress

Sem 23 letna študentka iz Medvod in imela sem dokaj težavno mladost, ki se je zaključila z mamino smrtjo.
Kljub očitnim posledicam, se mi življenje sunkovito izboljšuje ampak (kot jih kliče moja družina) moji "temačni dnevi" so še vedno zelo pogosti.
Kot otrok sem parkrat že imela psihologa in se zavedam vsaj nekaterih težav, ki jih imam, ne znam pa jih odpraviti brez strokovne pomoči.
Zato me zanima, če kdo ve kje v okolici jo je mogoče dobiti in ali si jo lahko sploh privoščim.

Lp,
M.
Default avatar

Miha_Strukelj

Pozdravljeni,

v Ljubljani imate na voljo več psihoterapevtov oz. psihoterapevtk. Predlagam, da malo raziščete in se sami odločite kam bi šli. Cene so od približno 40 EUR dalje, vendar nekateri psihoterapevti v primeru, da bi vas plačevanje normalne cene eksistenčno ogrožalo, cene tudi prilagodimo.

Glede na opisano je normalno, da se soočate s, kot pravite, temačnimi dnevi. Zelo priporočljivo je, da lahko vzroke teh temačnih dnevov ozavestite in predelate.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj
Miha Štrukelj, psihoanalitični psihoterapevt

------------------------------------------------------------------------
Psihoterapija Štrukelj
Psihoanaliza in psihoanalitična psihoterapija v Ljubljani
http://www.psihoterapija-strukelj.si
Default avatar

panikals

Pozdravljeni,

Meni se že od osnovne šole pozna, da sem bolj živčen človek od ostalih. Vedno sem se 100x bolj bala vsake kontrolne naloge in ustne ocene. Do 5.letnika fakultete se je to stopnjevalo do te mere, da sem imela pol leta hude črevesne težave. Postavljen je bil sum na sindrom razdražljivega črevesja. Avgusta letos so mi na gastroskopiji najdli tudi dosti ran na želodcu. Uglavnem, stalno sem pod stresom. Imam tudi težave s spanjem, kjer se mi pojavi nepriročna stvar, da v sekundi ko zaprem oči/izgubljam zavest, začnem sanjati in se po sekundi predramim. To lahko traja več ur, tudi celo noč. Zanima me, če mi lahko date kakšen nasvet, ker se proti tej tesnobi ne znam boriti. Zdravnica mi je enkrat že predpisala Apaurin, vendar sem imela zelo nesrečno izkušnjo, ko so mi v bolnišnici hkrati dali i/v Toracan in sem doživela skoraj živčni zlom. Zanima me v katere smeri po navadi poteka terapija. Pripravljena sem obiskati psihologa/psihiatra, čeprav bom preko napotnice nanj zelo dolgo čakala, samoplačniško pa si ga iskreno ne morem privoščiti. Vem da ne morete na vprašanja o terapiji odgovarjati preden ne poznate mene in podrobneje tudi mojega primera. Zanima me samo ali se da določene stvari dejansko sistematsko rešiti brez zdravil, ne samo reči da se morem izogibati stresorjem, ker to skoraj da ni mogoče. Pri zdravniku si ne morem niti izmeriti krvega pritiska, da ne bi bil 160/110. Obstaja torej kakšna možnost da se bi te težave razrešile in da bi se oborožila z znanjem, kako naj se z njimi spopadam, brez zdravil, ki delujejo na CŽS? Težave mi res onemogočajo normalno izobraževanje in nasploh življenje.
Zanimam me tudi ali je v uporabi kakšno zdravilo za zniževanje koncentracije kortizola.
Za vsak nasvet se že v naprej zahvaljujem.
Lp
Default avatar

Miha_Strukelj

Pozdravljeni,

kolikor opisujete so vaše težave psihične narave in imajo svoje vzroke zakaj se vam pojavljajo. V večini gre za življenjske situacije, ki se jih v večji meri lahko niti ne spominjate, vendar imajo na vaše sedanje doživljanje velik vpliv. Apaurin je pomirjevalo, ki vam lahko pomaga omrtvičiti vaša občutja, vendar na dolgi rok niso rešitev. Težava je v tem, da so tudi zasvojljiva in bi jih morali jemati zgolj v težkih stiskah, ko drugače res ne gre.

Seveda obstajajo rešitve za vaše počutje. Naj še omenim, da obstaja veliko ljudi, ki se sooča s podobnimi težavami kot vi. Omenjate psihologa in psihiatra, vendar noben ne opravlja psihoterapije (razen v primerih, ko je psiholog ali psihiater posebej izobražen za opravljanje psihoterapije). Psiholog opravlja psihološko svetovanje, psihiater pa predpisuje psihofarmake, torej zdravila na recept. Zdravila lahko pomagajo pri lajšanju simptomov, vendar vzrokov za nastanek simptomov ne morejo razrešiti in zato so takšna zdravljenja z zdravili lahko neskončna. Zato je smiselno, da poiščete pomoč v obliki psihoterapije, kjer boste lahko govorili o vsem, kar se vam poraja, seveda tudi o vsakodnevnih stiskah, ozaveščali svoje nezavedne vsebine in spomine ter iskali rešitve za življenjske težave.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj
Miha Štrukelj, psihoanalitični psihoterapevt

------------------------------------------------------------------------
Psihoterapija Štrukelj
Psihoanaliza in psihoanalitična psihoterapija v Ljubljani
http://www.psihoterapija-strukelj.si

Moderatorji

Barbara Sarić , Ba pth.;specializ. psihoanalize
BarbaraSaric
Miha Štrukelj , psihoanalitični psihoterapevt
Miha_Strukelj