Psihoterapija

Odgovarjajo: Barbara Sarić, Ba pth.;specializ. psihoanalize • Miha Štrukelj, psihoanalitični psihoterapevt

Hči laže o zlorabi

Default avatar

Zaskrbljena mati

Rekla je, da jo je stric posilil, ko je bila stara 6 let. Da jo je otipaval, da je mastrubiral itd... Vse kar sem slišala nisem mogla verjeti.

Svojo zgodbo moram napisati na dolgo, ampak jo bom vseeno malo skrajšala kolikor lahko. Je pa zadeva zelo težka in komplicirana.

Imam hčerko, ki je stara 17 let in zelo laže. Laže o zelo pomembnih stvareh.
Sedaj pa me je pretreslo nekaj o čemer ne morem ostati tiho.
S hčerko sva ko je bila stara 6 let obiskovali njeno babico, očeta in strica (po očetovi strani), včasih sva pri njih tudi prespali. Vsi so jo imeli zelo radi, imeli do nje ljubeč odnos.

Sedaj je zaradi takšnih in drugačnih težav. Predvsem zaradi samopoškodovanja, samomorilnosti pristala na centru za mentalno zdravje za mladostnike.
Dekletu res nič ne manjka. Živi v ljubeči družini, vsi se stalno trudijo okrog nje. Že prej so se vedno. Pozornosti ji nikoli ni manjkalo, je pa vedno hlapela po še več pozornosti.
Veliko laže, ampak laž, ki jo je nedavno izrekla pred menoj kriminalistu mi je zlomila srce.

Sama sem bila kot otrok spolno zlorabljena. Prizadeta sem, ker ne morem verjeti, da si lahko nekdo to izmisli.
Pred menoj je sedela in rekla, da jo je stric analno posilil ko je bila stara 6 let, ko sva bili pri njih na obisku. Da jo je otipaval, da je masturbiral itd... Vse kar sem slišala nisem mogla verjeti.
Daleč od tega, da hčer ne bi podprla če bi samo dvomila o tem. Tako pa sem prepričana da laže.

Naj povem, da z družino nekdanjega partnerja nisem v dobrih odnosih in bi seveda kaj takšnega hudo obsodila. Tako pa ne morem lagati, ker so jo imeli zelo radi. Hči ni bila niti sekunde sama s tem stricem. Stara je bila 6 let, jaz sem jo tuširala. Torej, če bi šlo res za analno posilstvo bi bilo to vidno. Bila sem pretresena kako zelo je lagala. O vseh podrobnostih. Na vprašanje kje sem bila jaz takrat, je rekla, da me ni bilo, da sem bila na wc-ju. Saj ona ni bila nič sama z njim, ampak v tistih 5 minutah ali manj je bila pa z babico in dedkom.
Poleg tega nikoli ni potožila o tem. Imela jih je rada, rada je k njim hodila na obisk.

Tudi druge laži niso nedolžne, ampak ta laž je pa zelo kruta in meče slabo luč na osebe, ki so zares preživele zlorabo. Želela bi ji pomagati, pomagati da nekaj naredi iz sebe v življenju, ker kot vidim sploh nobenih interesov nima. Ima fanta, s katerim preživlja večino prostega časa, z njim na samem pa nihče ne sme govoriti, ker bog ve kaj vse tudi njemu laže.

Želela bi jo pripeljati do tega, da prizna da laže in da bi s tem prenehala.

Zdi se mi tudi, da odkar je na temu centru za mentalno zdravljenje dobiva še dodatne ideje kaj vse bi si izmislila, da na splošno najde opravičilo za svoja dejanja.

Psihiatrinja mi brez njenega privoljenja ne sme dajati informacij o njej, tako da tudi tega ne dobim.

Sedaj sem se vključila v skupino za starše. Bom videla če bom na splošno dobila tudi tu kakšno podporo. Ampak opazila sem, da pri lažeh nasedajo tudi psihiatri. Na žalost.
Priponke

little-girl-1.jpg
(34.52 KiB)

Default avatar

Miha_Strukelj

Pozdravljeni,

vas razumem glede vaše situacije in verjamem, da vam je težko. Glede na težave s katerimi se vaša hči sooča, lahko kaže tudi na zlorabe. Bodisi psihične, fizične ali oboje. Verjamem, da je zgodba kompleksna, vam pa svetujem, da skušate svojo hčerko vseeno poslušati in se z njo pogovarjati. Zgodba drugega, ki je lahko še tako neverjetna, je tudi možna resnica, saj za drugega nikoli ne moremo vedeti kaj se mu je res zgodilo.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj
Miha Štrukelj, psihoanalitični psihoterapevt

------------------------------------------------------------------------
Psihoterapija Štrukelj
Psihoanaliza in psihoanalitična psihoterapija v Ljubljani
http://www.psihoterapija-strukelj.si
Default avatar

BarbaraSaric

Lepo pozdravljena,

poskusajte v svojih mislih napraviti bel, nepopisan papir...prisluhnite hcerki in jo pozorno poslusajte...kot da ste brez izkusenj, iz tretje perspektive...Poskusajta najti ponoven stik. Ne bezite v obrambo, samo bodite...Morda hcerka potrebuje prav to!

Hvala in lep pozdrav;
Barbara Sarić, BA pth.; specializantka psihoanalize
https://barbarapsihoterapija.si/
[email protected]
https://barbarapsihoterapija.si/
Svetovanje na 090 6886
Naročanje na 041 535 555
Default avatar

chagall

Dejstvo, da ima hči težave s samopoškodbami in samomorilnostjo pa res ne govorijo v prid temu, da je živela v ljubečih odnosih. Morda ste jih tako videli vi. Poleg tega se tudi v navidez zelo ljubečih družinah dogajajo hude zlorabe. Otrok, ki živi v stabilnem okolju (ne pretirano razvajenemu in ne pretirano omejujočemu), bo tako uspel dozoreti.
Hči vas nezavedno želi soočati morda s tistim, kar sami skrivate pred seboj. Vi pa ste mnenja, da se proti vam kuje zarota in da naj bi osebje "učilo", kako lagati o zlorabi!!??
Vredno premisleka...
Default avatar

Zaskrbljena mati

Po več kot letu dni je zgodba dobila epilog. Zadeva je končala na sodisču. Vse to kar sem poudarjala, da laže in da se je o posilstvu zlagala, je sedaj priznala.
Na žalost pa se je zlagala celo to, da sem jo na to, da je rekla, da jo je posilil stric jaz nagovorila. 🙁 Ko sem to slišala na sodišču nisem mogla verjeti, da si je nekdo sposoben izmisliti kaj takšnega. Celo ko je šla iz sodne dvorane, je imela obraz da me objame in poljubi.
Tudi najina komunikacija je bila normalna. Jaz sem na sodišču povedala svoje stališče. Me je pa zelo razžalostilo, da je ona, da opere sebe uporabila mene, ker ni zmogla sprejeti odgovornost za svoje dejanje.
Jaz z njo ne morem več komunicirati. Ogromno gorja mi je storila v življenju. Velikokrat sem ji oprostila in šla naprej, ker jo imam rada.
Ampak da me tako potisne v težave. Meni bo zaradi njenih laži še kdo kaj storil. Žalostno je vse. Zelo.

Moderatorji

Barbara Sarić , Ba pth.;specializ. psihoanalize
BarbaraSaric
Miha Štrukelj , psihoanalitični psihoterapevt
Miha_Strukelj