Med.Over.Net

Duševno zdravje

Odgovarjajo: Bernarda Dajčman, dipl. soc. del.

O pomenu duševnega zdravja, duševnih stiskah ter možnih izhodih iz njih.

Bernarda Dajčman , dipl. soc. del.

bernardadajcman

Nihanje razpoloženja

Default avatar

suffo

Pozdravljeni

Sem srednjih let in imam težave z nihanje razpoloženja že skoraj vse življenje od OŠ dalje kakor se spomnim.
Problem je sledeč razpoloženje mi niha na 24h :primer DANES se počutim nesamozavesten, nervozen,rahlo žalosten in nasplošno zmeden v svoji glavi pri odločitvah....JUTRI se bom počutil ravno obratno kakor danes. Večinoma se pojavljajo 24h cikli nihanja razpoloženja.Fizično občutim rahlo pekočo kožo na obrazu ,razdražena sluznica v nosu ,pekoč solzav občutek v očeh .Občasno se mi pojavljajo obdobja TREZNOSTI ki trajajo od nekaj dni do nekaj mesecev ko mi razpoloženje ne niha in nimam zgoraj omenjenih fizičnih težav.

Kaj mi priporočate ,imam psihične ali hormonsko-kemične težave?

LP
Default avatar

bernardadajcman

Pozdravljen suffo,

nihanje razpoloženja se po nekaterih podatkih pojavlja pri nekako enem človeku na sto ljudi- prizadene torej en odstotek prebivalstva. Stopnje teh nihanj pa so lahko zelo različne- od blagih nihanj do bipolarne motnje razpoloženja, kjer so nihanja navzgor (manija) in navzdol (depresija) precej izrazita in lahko v primeru, da se motnja ne zdravi, naredi človeku precej škode. Sam opisuješ, da se ti razpoloženje menjava na približno 24 urne cikle in da se ti to pojavlja tako rekoč odkar se spomniš. Nič nisi napisal o tem ali obstajajo kakšni povodi, ki preobrnejo tvoje počutje- recimo iz samozavestnega v nesamozavestnega ali obratno. Se pred spremembo kaj zgodi, je povod kaj iz okolja ali to sproži kakšna določena misel ali vzorec misli? Zanima me tudi kaj zate pomeni obdobje treznosti- ali je to stabilnost, ki jo občutiš kadar se ti več mesecev razpoloženje ne spreminja tako izrazito?

Ključno vprašanje zate se mi zdi koliko so tvoja nihanja moteča zate in za tvoje vsakodnevno funkcioniranje. V kolikor nihanja niso tako izrazita in ne vplivajo pomembno na kakovost bivanja potem najverjetneje ne gre za motnjo. V kolikor je to nihanje moteče je potrebno poiskati pomoč. Več o motnjah razpoloženja lahko prebereš na povezavi: http://www.ezdravje.com/si/zivcevje/bipolarna/
in na : http://www.psihiater-leser.com/452/27543.html

Glede vzrokov za nastanek motnje pa lahko rečem, da gre pri razpoloženjskih motnjah tudi za spremenjeno kemijo v možganih. Več o teorijah vzroka duševnih motenj:
http://www.psihiater-leser.com/452/58801.html


Oglasi se še in povej kako ti gre, lp

Bernarda
Default avatar

suffo

Pozdravljeni bernardadajcman
Hvala za zanimanje

Dosedaj sem skozi življenje "vegetiral "

Nihanje razpoloženja me zelo omejuje praktično nimam prijateljev in se bol kot ne izogibam družbe. enostavno ne funkcioneram ne umsko ne čustveno-obe skrajnosti..Sprememba razpoloženja se spremeni preko noči med spanjem,zjutraj ko se zbudim je razpoloženje nasprotje prejšnega dne in drži skozi cel dan, ni nekih zunanjih sprožilcev,misli.... no lahko da je kaj podzavestno?

(((((((Zanima me tudi kaj zate pomeni obdobje treznosti- ali je to stabilnost, ki jo občutiš kadar se ti več mesecev razpoloženje ne spreminja tako izrazito?))))))) DA! Ko sem TREZEN funkcioneram odlično med ljudmi in nasploh,nazadnje je trajalo 3 mesece.Zadnji mesec se mi je brez meni znanega razloga, zopet pojavilo nihanje razpoloženja.

Predvsem si želim vaš nasvet,kaj mi predlagate-lahko pomagate?

Lp
Default avatar

bernardadajcman

Spoštovani,

odgovorim vam takoj ko utegnem- popoldan oziroma zvečer,

lp

Bernarda
Default avatar

suffo

Pozdravljeni

Evo današnje stanje v glavi:občutek imam kot da sem rahlo zadrogiran-pijan sem zelo sproščen,samozavesten,srečen,fizično sem postav lenoben nič se mi neda delat.Obraz,oči,nos rahlo pekoč občutek.In jutri se bo "zgodba" obrnila.Zdi se mi kot da mi neenakomerno meša kemijo v glavi-telesu.

Lp
Default avatar

bernardadajcman

Pozdravljen suffo,

že zelo mlad si se moral soočiti z precejšnjo izgubo- govorim o očetovi shizofreniji za katero praviš, da je zbolel, ko si bil v drugem razredu in se zanjo začel zdraviti, ko si ti obiskoval sedmi razred. Za vsakega otroka je psihična bolezen starša velik stres. Verjamem, da so to zate bila leta, ko ti je bilo zelo težko, kot praviš, so bila to leta sramote. Res je, da objektivno duševna bolezen ni nobena sramota. Vendar je otrok v tem obdobju že tako ali tako občutljiv za vedenje starša navzven in njegovo sprejetje v družbi. Pri shizofreniji, ko gre za izgubo stika z realnostjo, je takšen starš seveda lahko zelo opazen v okolici, še vedno pa je to bil tvoj oče s katerim si pomembno povezan in tvoja bolečina je zagotovo bila velika. Začel si se izogibati družbi in v sebi si trpel. Svoje dosedanje bivanje opisuješ bolj kot vegetiranje.
Glede na to kar si povedal o zgodovini svojih težav in glede na to, da s svojim funkcioniranjem v življenju nisi zadovoljen, bi vsekakor priporočala posvet s psihiatrom. Ni ti namreč potrebno zgolj vegetirati, saj si zaslužiš izpolnjeno življenje z vsaj približno stabilnostjo in brez nenehnih padcev in vzponov.
Kot sem zapisala že včeraj gre pri takšnih spremembah razpoloženja gotovo tudi za kemične spremembe v možganih. Zato bo strokovnjak po podrobnem pogovoru in presoji lahko odločil, če ti lahko pomaga zdravljenje z zdravili, ki bi tvojo možgansko kemijo uravnavala.

Tvoje današnje stanje je torej sproščeno, samozavestno, srečno...zakaj to opisuješ kot občutek zadrogiranosti? To bi naj bilo človekovo naravno stanje. Mogoče ti lahko pomaga tudi psihoterapevtska obravnava. Morebiti te lahko tovrstna obravnava nauči kako zadržati ta občutek sproščenosti in samozavesti tudi jutri, da se zgodba ne bo obrnila.

Želim ti vse dobro,
lp
Bernarda
Default avatar

suffo

Pozdravljeni Bernarda


Jaz poznam tri vrste počutja "TREZNO,"ZADROGIRANO","ZAMORJNENO"

danes sem "ZADROGIRAN" jutri bom "ZAMORJEN" itd

rad bi bil "TREZEN"

Hvala vam za vaš trud v kratkem se bom oglasil pri psihiatru, upam da sem mi stanje izbolša in se kasneje kaj oglasim

lp tudi vam
Default avatar

Uporabniškoime

Meni niha razpoloženje od začetka zanositve že. Zdaj je mali star že 15mesecev in razpoloženje mi se vedno niha. In to zelo zdaj sem super čez 10min več nisem.. Tko je po cel dan vsak dan.. Mogoče kdaj več ur uspem da sem dobre volje, vendar ko nisem bi vse dala in nardila da bi tako ostala. Že od nekdaj sem zelo živčna oseba, pozitivna vendar res živčna. V slabih trenutkih si nemorem nikakor pomagati da se ne razburim. Me pa vse razburi kar nardim, jezna sem na sebe najbolj. Več nevem ka nej nardim da mi ta nihanja nehajo, ker se res na trenutke počutim prou noro. Nevem mogoče kak nasvet tukaj?
Default avatar

bernardadajcman

Pozdravljeni,

sama nosečnost in materinstvo precej spremenita tako ritem našega življenja kakor tudi naše homone. Pri nekaterih so spremembe bolj burne kot pri drugih, veliko žensk se po porodu sooča z nihanjem razpoloženja, izčrpanostjo, depresijo...
Pomembno je, da si vzamete počitek in da vam kdo pomaga pri skrbi za otroka, da niste za vse sami...Utrujenost namreč še poveča občutke živčnosti, napetosti...Obrnete se lahko tudi na Mamo Zofo- http://www.mamazofa.org/
Želim vam vse dobro, lp
Bernarda