Med.Over.Net

Duševno zdravje

Odgovarjajo: Bernarda Dajčman, dipl. soc. del.

O pomenu duševnega zdravja, duševnih stiskah ter možnih izhodih iz njih.

Bernarda Dajčman , dipl. soc. del.

bernardadajcman

nujno!

Default avatar

zaskrbljena1234567

Pozdravljeni,
Stara sem 20 let, visoka 175cm in imam 55 kg. Pred tremi leti se mi je prvič pojavila aritmija srca, kot netočno, nepravilno bitje izven ritma. Takrat so se mi prvič pojavile tudi težave pri športni aktivnosti, hiter dvig srčnega utripa. Nikoli niso našli vzroka mojih težav, imela sem pregled srca, ščitnice, želodca itd., mene pa je vedno skrbelo, da je nekaj narobe s srcem. Pred tremi meseci pa se je stvar nepojasnjeno še dodatno poslabšala, imam visok srčni utrip že če grem samo po stopnicah in se hitro utrudim. Včasih sem celo v tako slabem stanju, da prehodim 8 stopnic in me kar celo telo boli, da se moram vsedit da mi utrip pade in je bolje. Velikokrat me tudi špika pri srcu, imam pa tudi težave z refluksom. Pri rekreaciji nikoli kondicijsko ne napredujem(tudi če se trudim). Ugotovili so da mam kronično vneto ščitnico, ampak da so hormoni v mejah normale, zato me ne zdravijo. Ugotovili pa so tudi, da mi je nepojasnjeno padla kapaciteta pljuč in sicer je še komaj v normali. Ker se cele dneve sekiram zaradi svojih težav in vem, da sem pod stalnim stresom, me želi zdravnica zdaj prepričati, da mi to povzroča ta dolgotrajen stres in skrbi. Kaj pa vi mislite? Prosim za nasvet, ker res ne vem kaj naj.
Sorodne vsebine:
Default avatar

bernardadajcman

Pozdravljena,

razumem, da so tvoje težave zelo neprijetne. Hitri utripi srca, utrujenost ob vsakem majhnem naporu, zmanjšana kapaciteta pljuč...seveda poslabšajo kakovost tvojega življenja in hkrati je normalno, da si zaradi vsega tega v skrbeh in pod stresom. Zaskrbljujoče je predvsem to, da so nekatere stvari nepojasnjene in seveda te to spravlja v dodatno stisko.
Težko ti tako "na daljavo" pomagam. Vsekakor menim, da kronično vnetje ščitnice povzroča mnoge težave čeprav so hormnoni ščitnice ( sklepam, da so ti res pogledali vse tri; TSh, T3 in T4) še v referenčnih mejah- vendar to še ne pomeni, da so vrednosti res optimalne. Ni sicer v moji pristojnosti, da pišem o zdravstveni plati tvojih težav vendar bi ti predlagala- v kolikor si na facebooku , da se pridružiš skupini Hormonček- ščitnica, nadledvične in druge žleze. Prednost tega je, da tam neposredno iz prve roke izveš kako so si punce s podobnimi težavami pomagale, kako izboljšale kakovost življenja, katere preiskave so morda še opravile, kako si pomagajo s prehrano...
Vem, da zdravniki dostikrat "okrivijo" psiho za vsako slabo počutje, vendar je po drugi plati logično, da se z nenehnim slabim počutjem, ki izvira iz telesnega ali hormonskega neravnovesja pač ne moremo počutiti dobro. Sama se nagibam k temu, da je potrebno poskrbeti tako za telo kot dušo, da optimalno deluje, vsekekor pa smo v našem sistemu dostikrat prepuščeni samim sebi, zdravniki pa ponudijo kakšne antidepresive in to naj bi bilo to.
Nikar ne obupaj, vendar se zavedaj, da boš morala veliko narediti sama. Išči informacije, pomagaj si na vse načine, da bo tvoje telo lahko optimalno delovalo.
Želim ti vse dobro in oglasi se še,
Pozdrav, Bernarda
Default avatar

pookie

Pozdravljena.
Moj partner je imel nekaj let nazaj težave z dihanjem ob naporu, razbijanje srca, malo vročine, refluks in tiščanje v prsih v ležečem položaju in ob predklonu. Ob pregledu se je izkazalo, da je imel miokarditis (vnetje srčne mišice).

Lp, P.