Med.Over.Net

Duševno zdravje

Odgovarjajo: Bernarda Dajčman, dipl. soc. del.

O pomenu duševnega zdravja, duševnih stiskah ter možnih izhodih iz njih.

Bernarda Dajčman , dipl. soc. del.

bernardadajcman

Panicni napadi

Default avatar

Tulipan24a

Pozdravljeni.
Mož se sooča s panicni mi napadi. Največkrat se mu zgodijo v avtu ali na sprehodu. Občutki ob tem so zelo groznI. Ima tudi sicer nekaj težav z zdravjem in sicer razdražljivo crevesje. Tako da ko se pregreli s kako hrano, se mu napihne v spodnjem delu črevesja in ta bolečina se prenese proti srcu-občutek dušenja in tudi preko rame in roke. Vse to ga zelo izčrpa. Star je 42 let. Probala je že kar nekaj terapij, vendar stvari se mu ponavajajo. Naj omenim da je sicer zelo aktiven-zaposlen in tudi sicer sportnik-rekreativni, aktiven z otroki...Te težave mu zelo slabšajo kvaliteto življenja, mu jemljejo energijo. Veckrat je jezen, saj si zelo zeli aktivno in zadovoljno ziveti.Trenutno se zdravi s homeopatijo in pogovori z zdravnico. Prosim vas za kakršnokoli misel ali usmeritev. TudI meni je zelo hudo, ker nevem, kako naj mu pomagam.Vidim pa da zelo trpi in si zelo želi premostiti te težave.
Default avatar

bernardadajcman

Pozdravljeni Tulipan 24a!

Lepo ste opisali kako lahko panični napadi nekomu poslabšujejo kvaliteto življenja in seveda vplivajo tudi na ljudi v bližnji okolici. Razumljivo, da želite možu pomagati in kot ste opisali, se tudi sam na različne načine trudi in spopada z nastalo situacijo.
Res je, da so panični napadi zelo neprijetni. Človek lahko zelo resno doživlja občutek, da bo umrl, da se mu bo zmešalo in podobno...Dobra stran ( če smem tako reči) je sicer ta, da se od paničnega napada ne umre, ne glede na to kako grozno izgleda oziroma ga nekdo doživlja. Dobra stran tovrstne težave je sicer tudi ta, da se lahko človek sčasoma nauči raznih tehnik s katerimi si pomaga in v bistvu težava s časom nima več tolikšne moči nad njim. Zelo v pomoč je možu lahko psihoterapija. Glede na to, da opisujete težave s prebavili, pa je možno tudi precej narediti z urejeno prehrano in prebavo in izogibanjem prehrani, ki mu povzroča težave.
Dobro je, da je mož telesno aktiven in da se ukvarja z otroci. Ne bi bilo dobro, da bi se zavoljo strahu pred paničnimi napadi umikal iz družbe in opuščal dejavnosti. Poleg vsega kar že počne bi predlagala še psihoterapijo. Veliko informacij o paničnih napadih lahko dobite na forumu društva DAM- http://www.nebojse.si/Forum/index.php?board=8.0
Vsekakor je problem rešljiv in le pogumno!
Lep pozdrav,
Bernarda
Default avatar

bernardadajcman

Pozdravljeni,

mož bo zagotovo našel način in ravnanje, da mu panični napadi ne bodo več v tolikšni meri krojili življenje in bodo izgubili svojo moč nad njim. Dobro pa je, da opravi tudi vse telesne preiskave in izključi morebitne telesne vzroke težav saj bo tako tudi v osnovi pomirjen, da se mu s samim napadom ne more nič hudega zgoditi,
vse dobro želim,
lep pozdrav,
Bernarda
Default avatar

Tulipan24a

Hvala za vse uporabne nasvete. Te težave so tako zakomplicirane in naporne zanj in počasi za vse. Ne vemo več, kaj se naredit. Za psihoterapije se zaenkrat ni odlocil. Pravi da si pomaga z afirmacijami, dihanjem, športom. Kak dan gre na rekreacijo, spet drug dan je čisto brez moči in energije. Sedaj pravi da se mu vrti, da prav obcuti neko nestabilnost kot da ga zanasa pri hoji. Kak dan ne more niti na sprehod ali pa se zgodi, da je čisto utrujen že po manj napornem gibanju.
Veliko pregledov je dal skozi - obremenilni testi, kardio pregledi...Vse bp le da ima športno srce.Kaj to pomeni, nismo ugotovili. Pokazalo je refluks in razdraženo črevesje ko je bil na gastro in kolonoskopiji.

Zelo nas skrbi kaj to bo, hkrati pa mu zaupam, da bo vse OK. Ima voljo, gre kar v službo, kljub težavam, ker pravi, da se bolje počuti med ljudmi.
Default avatar

TudiJaz

Js sm mel panične tudi.

Panični napad je u bistvu strah. Znebiš se ga z pogumom -> čim bolj se moreš opogumit, lahko tudi z agresijo. Ko se začne opazuješ občutje in si moraš želeti še več! DAJ ŠE! A JE TO USE KAR IMAŠ? Itd itd... pač pogum ali fejk pogum z agresijo

Ko to enkrat znaš, pač takoj ko se začne ga že preprečiš in to je to, do konc lajfa si frej. Lahko se vrne ( meni se je po ~ 2 letih, ravno včeraj-kakšno naključje) ampak pač se ga rešiš.
Default avatar

Pikolo72

Tudi jaz
Ne morem verjet
Tudi jaz sem se ze navelicala teh panicnih napadov in sem en dan cist popizdla
Dej tolc touc kokr hoces pa ce crknem..men je se srce nabijal..in od 130 se je zacel umirjat umirjat prov cutila sem ga kako se umirja.
Hocem povedat da naj se moz takrat razjezi ko ga zacne grabit in naj se opazuje zavestno obcutine samo panicn bit .