Srčno popuščanje

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

občasna aritmija

Default avatar

čebelica5786

Spoštovani,
sem 20-letna nekadilka in zadnjih nekaj let opažam, da mi srce občasno nenavadno bije. Občutek imam, kot da bi utripnilo dvakrat hkrati, ob tem me sili, da zakašljam, nato pa je spet normalno. Ob uživanju kofeina ali fizičnem naporu se to dogaja pogosteje.
Imam dostop do osnovne napravice za EKG, opazila sem, da je ob tem dogodku QRS interval zelo visok in ozek, čas do naslednjega intervala pa se podaljša za dvakrat.

Zanima me, ali menite, da to lahko predstavlja težavo, saj ne želim po nepotrebnem obremenjevati osebnega zdravnika z že tako prepolno čakalnico.

Najlepša hvala za Vaš odgovor.
Default avatar

ACerar

Pozdravljena,

opisani pojav je t.i. ekstrasistola (ES) oz. prezgodnji utrip, kar je nekaj povsem običajnega - tako na nivoju prekata (prekatna ekstrasistola - VES) ali preddvora (nadprekatna ekstrasistola - SVES). Ob pojavnosti do 200-krat dnevno govorimo o normalni ektopijski aktivnosti, ki ni zaskrbljujoča - lahko jo razumemo, kot da se srce za hipec "resetira". Katerikoli ekstrasistoli vedno sledi krajša pavza, saj ES sproži ponastavitev utripa.

Kadar je ekstrasistol več, jih je potrebno opredeliti. Najpogosteje njihovo število poveča, kot ste sami omenili kofein, povečan stres, utrujenost, bolezen s povišano telesno temperaturo, povečano delovanje ščitnice, ... V primeru odsotnosti tega se navadno bolnika (če to so sploh je bolnik) napoti na UZ preiskavo srca. Če pa omenjene ES vodijo v hitrejše utripe oz. tahikardije, takrat je potrebna hitrejša obravnava, le redko pa je to življenje ogrožujoče stanje.

Praviloma pojavnost ES med samim naporom ni večj, z izjemo ob največjih naporih. Vkolikor občutite med napori vedno več ES, priporočam obisk kardiologa, takrat se poleg UZ srca odločimo še za obremenitveni test.

Vaš opis QRS signala je nespecifičen, saj se višina med ES ne spremeni, razlika je lahko le v širini (VES - širok kompleks QRS, SVES - ozek QRS).

V primeru dodatnih vprašanj mi pišite.
S srčnimi pozdravi,

Andraž Cerar, dr.med.
specialist kardiologije in vaskularne medicine

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar